Ammatillisen kuntoutuksen askeleet
Onko työkykysi heikentynyt tai oletko palaamassa töihin pitkältä sairauslomalta? Ota avuksesi esihenkilösi ja työterveyslääkärisi tai muu terveyenhuollon ammattilainen. Keskustele heidän kanssaan eri vaihtoehdoista. Jos nämä työhön paluun keinot eivät riitä, tutustu Ilmarisen ammatilliseen kuntoutukseen.
-
1. Onko työkykysi heikentynyt?
Jos työkykysi alkaa heikentyä, ota asia puheeksi heti. Keskustele esihenkilösi ja työterveyslääkärisi kanssa tai jonkun muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Parasta on, jos sinä, esihenkilösi ja työterveyslääkärisi keskustelette kolmisin ja mietitte tilannettasi yhdessä työterveysneuvottelussa. On olemassa useita erilaisia ratkaisuja siihen, että jaksat työssäsi tai että palaat siihen sairauslomaltasi. Mitä nopeammin tuot tilanteesi esiin, sitä helpommin sinä ja te löydätte terveydentilaasi sopivat keinot.
-
2. Tutustu eri mahdollisuuksiin – vaihtoehtoja on useita
Saat tukea työssä jaksamiseesi esimerkiksi erilaisilla työn muokkauksen keinoilla. Niiden ansiosta työaikasi kevenee tai työtehtäväsi räätälöidään terveydentilallesi sopiviksi. Voit myös hakea Kelan järjestämille kuntoutuskursseille, joista saat tukea siihen, että fyysinen tai psyykkinen työ- ja toimintakykysi säilyy tai palautuu. Jos olet palaamassa sairauslomalta töihin, voit hakea Kelasta osasairauspäivärahaa tai hakea Kelan työterveyshuoltolain mukaiseen työkokeiluun.
-
3. Ilmarisen ammatillinen kuntoutus
Jos työkykysi on heikentynyt niin paljon, että muut työhön paluun keinot riitä, tutustu Ilmarisen ammatilliseen kuntoutukseen. Ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua löytämään terveydentilaasi sopivan työn.
-
4. Hae ammatillista kuntoutusta
Jos työterveyslääkärisi tai joku muu sinua hoitava lääkäri arvioi, että ammatillinen kuntoutus on sinulle sopiva vaihtoehto, lääkäri kirjoittaa sinulle B-lausunnon. Sitä tarvitset, kun haet meiltä ammatillista kuntoutusta. Täytä kuntoutushakemus OmaEläke-palvelussamme ja liitä siihen B-lausuntosi. Voit liittää hakemukseesi myös kuntoutussuunnitelman, jossa kerrot, mitä ammatillisen kuntoutuksen keinoa haluat käyttää, jotta kuntoudut takaisin työelämään.
Lue lisää kuntoutuksen hakemisesta>
Hae ammatillista kuntoutusta > -
5. Käsittelemme kuntoutushakemuksesi
Kuntoutushakemustasi käsitellessämme huomioimme yksilöllisen tilanteesi. Saat meiltä kuntoutuspäätöksen, kun asiantuntijamme ovat arvioineet ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksenmukaisuutta ja hyödyllisyyttä tilanteessasi.
-
6. Saat meiltä kuntoutuspäätöksen
Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, saat meiltä myönteisen ennakkopäätöksen tai kielteisen päätöksen.
Jos saat myönteisen ennakkopäätöksen, ryhdy laatimaan kuntoutussuunnitelmaasi. Toimita se meille 10 kuukauden kuluessa eli sinä aikana, jonka ennakkopäätös on voimassa.
Lue lisää kuntoutuksen ennakkopäätöksestä>
Jos saat kielteisen päätöksen, olemme arvioineet, että sinulla ei ole työkyvyttömyyden uhkaa tai että Ilmarisen ammatillinen kuntoutus ei ole tällä hetkellä kohdallasi tarkoituksenmukaista. Siinä tapauksessa voit hakea Kelan ammatilliseen kuntoutukseen.
Lue lisää vaihtoehdoista kielteisen päätöksen jälkeen>
Tutustu myös Kelan ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoihin (kela.fi)
-
7. Kuntoutussuunnitelma
Kuntoutussuunnitelma on laatimasi suunnitelma siitä, miten voit jatkaa nykyisessä työpaikassasi tai uudella työuralla tehtävissä, jotka sopivat terveydentilaasi. Meiltä saat halutessasi apua kuntoutussuunnitelman tekemiseen.
-
8. Saat kuntoutuksesi ajalta kuntoutusrahaa
Saat ammatillisen kuntoutuksesi ajalta kuntoutusrahaa. Sitä alat saada, kun olemme hyväksyneet kuntoutussuunnitelmaasi ja kun ammatillinen kuntoutuksesi alkaa eli kun aloitat esimerkiksi työkokeilun tai opiskelun. Kuntoutusrahan määrän voit selvittää OmaEläke-palvelussamme. Löydät tiedon kuntoutusrahasi määrästä myös saamastasi kuntoutuksen ennakkopäätöksestä.
-
9. Työelämään palaaminen
Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on aina se, että voit jatkaa terveydentilallesi sopivassa työssä. Voit jatkaa työskentelyä entisen työnantajasi palveluksessa tai työllistyä uusiin työtehtäviin uudelle työnantajalle esimerkiksi työkokeilun jälkeen. Jos opiskelet ammatillisessa kuntoutuksessa uuteen ammattiin etkä löydä työtä heti valmistumisesi jälkeen, saat apua työnhakuun ja työllistymiseen muun muassa TE-palveluista.
Lue lisää TE-palveluiden tarjoamista vaihtoehdoista (te-palvelut.fi)