Töissä eläkkeellä

Eläkeläisenäkin voit tehdä töitä ja kasvattaa samalla eläkettäsi. Varmista etukäteen, vaikuttaako työnteko jo ansaitsemaasi eläkkeeseen.

Työnteko kannattaa eläkeläisenäkin. Jokainen ansaitsemasi euro nimittäin kasvattaa eläkettäsi silloinkin. Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeellä tekemäsi työ tuo sinulle uutta eläkettä 1,5 prosenttia palkastasi kunnes täytät 68 vuotta.

Uusi eläke syntyy ansiotulojesi ansiosta. Niitä ovat kaikki työstäsi saamat veronalaiset tulot, kuten erilaiset palkan lisät ja lomaraha. Yrittäjällä eläke karttuu YEL-työtulosta.

Ansiotulot saattavat vaikuttaa eläkkeeseen

Ansiotulosi saattavat vaikuttaa vanhaan eläkkeeseesi eli siihen, jonka ansaitsit ennen eläkkeelle jäämistäsi. Se riippuu siitä, millä eläkkeellä olet. 

Vanhuuseläkkeellä tai osittaisella vanhuuseläkkeellä ollessasi voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat. Myös perhe-eläkkeen rinnalla saat työskennellä rajoituksetta. Työkyvyttömyys-, työura- ja osa-aikaeläkkeessä työn ja ansioiden määrää on sen sijaan rajoitettu.

Työskentely työkyvyttömyyseläkkeellä

Työskentely työuraeläkkeellä

Työskentely osa-aikaeläkkeellä

Töissä vanhuuseläkkeellä

Jos teet töitä vanhuuseläkkeen rinnalla muista, että nykyisen työsuhteesi tulee päättyä. Solmi siis uusi työsopimus. Jos työskentelet eläkkeen rinnalla saman työnantajan palveluksessa, työsuhteen ehtojen pitää muuttua, esimerkiksi siirtyä kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön.

Palkkasi ei vaikuta maksussa olevan vanhuuseläkkeesi suuruuteen, mutta tulevaa eläkettäsi se kasvattaa 1,5 % vuodessa. Siihen asti, että täytät ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

Työntekijänä sinulle kertyy uutta eläkettä ansioistasi, yrittäjänä YEL- työtulostasi.

Jos jäät yrittäjänä vanhuuseläkkeelle, tavallinen eli lakisääteinen YEL-vakuutuksesi päättyy, jatkoit työntekoa tai et. Sen tilalle voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Se kasvattaa eläkettäsi 1,5 prosenttia vuodessa. Jos taas teet töitä yrittäjänä muun eläkkeen rinnalla, vakuuta itsesi tavalliseen tapaan YEL-vakuutuksella.

Töissä osittaisella vanhuuseläkkeellä

Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit jatkaa töissä entiseen tapaan. Palkkasi ei vaikuta osittaisen vanhuuseläkkeeseen suuruuteen, mutta tulevaa eläkettäsi se kasvattaa. Siihen asti, että täytät ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

Jos jäät yrittäjänä osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja jatkat töiden tekemistä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos vähennät työntekoa, pienennä YEL-työtulosi niin että se vastaa työpanostasi.

Jos lopetat työnteon kokonaan, päätä YEL-vakuutuksesi.

Jos työskentelet eläkkeen rinnalla, hanki eläkeverokortin lisäksi myös verokortti palkkatuloa varten.

Hae erikseen eläkeläisenä ansaitsemasi eläke

Joskus koittaa sekin päivä, kun lopetat työskentelyn eläkkeen rinnalla ja jättäydyt täysipäiväiseksi eläkeläiseksi. Hae silloin eläkettä uudelleen vanhuuseläkehakemuksella.

Näin saat tilillesi vanhan eläkkeesi lisäksi sen uuden eläkkeen, jonka ansaitsit tehdessäsi töitä eläkkeellä ollessasi. Jos teit töitä vanhuuseläkkeen rinnalla, voit saada uutta eläkettä 68 vuotta täytettyäsi. Jos taas teit töitä työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla, alat saada uutta eläkettä täytettyäsi vanhuuseläkeikäsi tai kun työsuhde myöhemmin päättyy.

Eläkkeensaajan ansiotulon verotus

Eläketuloa verotetaan kuten palkkatuloakin. Lopullisen veroprosenttisi ratkaisee se, kuinka paljon sinulla on kalenterivuoden aikana eläketuloa ja palkkatuloa yhteensä. Ja niihin liittyviä vähennyksiä. 

Jotta maksat koko ajan oikean määrän veroa sekä eläkkeestäsi että ansioistasi, hanki kaksi verokorttia. Toinen eläketuloa ja toinen palkkatuloa varten.