Hae kuntoutusta

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on, että voit jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään ja voit hyvin työssäsi. Voit hakea ammatillista kuntoutusta, jos sairaus tai vamma vaikeuttaa työsi tekemistä tai olet vaarassa jäädä työkyvyttömäksi.

Testaa, voitko saada ammatillista kuntoutusta.

Tee testi

Voit hakea kuntoutusta, vaikka olet määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli saat kuntoutustukea. Kuntoutus edistää töihinpaluutasi.

Ennen kuntoutushakemuksen täyttämistä, keskustele ammatillisesta kuntoutuksesta työterveyshuoltosi tai muun terveydenhuollon asiantuntijan kanssa. Jos olet työntekijä, keskustele myös työnantajasi kanssa. 

 

Toimi näin: hae kuntoutusta, ennakkopäätös Ilmariselta, tee kuntoutussuunnitelma, kuntoutussuunnitelman hyväksyminen, aloita ammatillinen kuntoutus.

 

Täytä kuntoutushakemus ja toimita liitteet

Hae kuntoutusta täyttämällä sähköinen kuntoutushakemus. Liitä hakemukseen B-lausunto nopeuttaaksesi hakemuksesi käsittelyä. Pyydä lisäksi työnantajaasi lähettämään meille selvitys työstäsi hakemuksen liitteeksi. Voit seurata sähköisen hakemuksen käsittelyä kirjautumalla verkkopalveluumme.

Voit tehdä hakemukseen myös kuntoutussuunnitelman valmiiksi, jos tiedät jo, millaista kuntoutusta haluat hakea.

Täytä sähköinen hakemus (Liitä hakemuksen mukaan lääkärin B-lausunto )

Jos et voi toimittaa hakemusta sähköisesti, toimita tulostettu kuntoutushakemuksesi ja liitteet postitse osoitteeseen

Ilmarinen
00018 Ilmarinen

 

Ennakkopäätös ja kuntoutussuunnitelma

Saat kuntoutuksen ennakkopäätöksen yleensä muutamassa viikossa siitä, kun olet lähettänyt hakemuksen ja liitteet meille. Kuntoutushakemuksia käsitellessämme huomioimme jokaisen hakijan yksilöllisen tilanteen. Ennakkopäätös kuntoutuksesta perustuu asiantuntijoiden arvioon kuntoutuksen tarpeellisuudesta, soveltuvuudesta ja hyödyllisyydestä sinulle.

Hakemuksen käsittelyn aikana kysymme sinulta tarvittaessa lisätietoja. Ennakkopäätös kertoo sinulle, millaista kuntoutusetuutta voit saada. Kuntoutusetuus on kuntoutuksen aikainen rahallinen korvaus.

Jotta voit saada kuntoutusetuutta, sinun tulee tehdä ennakkopäätöksen voimassaoloaikana kuntoutussuunnitelma. Kätevimmin täytät kuntoutussuunnitelman kirjautumalla Ilmarisen asiointipalveluun pankkitunnuksillasi. Jos tarvitset apua kuntoutussuunnitelman tekemiseen, ole yhteydessä kuntoutusasiantuntijaasi tai mainitse asiasta kuntoutussuunnitelmassasi.

Kuntoutuksen ennakkopäätös on voimassa noin 10 kuukautta päätöksen antamisesta. Muistathan tarkistaa päätöksen voimassaoloajan saamastasi ennakkopäätöksestä.

Mikäli saamasi ennakkopäätös on kielteinen, saat päätöksen mukana ohjeet muutoksen hakemiseen. Jos et voi saada ammatillista kuntoutusta, saatat olla oikeutettu muuhun kuntoutukseen. Lääkinnällisen kuntoutuksen ja muun kuntoutuksen hakemisesta löydät lisätietoa Kelan ja Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.