Toimeentulo ammatillisen kuntoutuksen aikana

Ammatillisen kuntoutuksesi aikana toimeentulosi on turvattu ja voit keskittyä kuntoutumiseesi.

Toimeentulosi koostuu kuntoutusetuudesta, jota voi saada työntekijä, yrittäjä, opiskelija tai työtön. Kuntoutusetuus on kuntoutusrahaa tai kuntoutuskorotusta. 

Saamasi etuus kerrotaan kuntoutuspäätöksessäsi. Kuntoutuksen alkamista odottaessasi voit joskus saada myös kuntoutusavustusta.

Kuntoutuksesi aikana voit saada myös kulukorvauksia matkustamisesta, asumisesta ja opinnoista. 

Kuntoutusraha ja kuntoutuskorotus

Kuntoutuksen ajalta saat joko palkkaa tai kuntoutusrahaa. Yleensä toimeentulosi koostuu kuntoutusrahasta. Kuntoutusraha on yleensä noin 75 % palkastasi.

Jos saat palkkaa, kuntoutusrahasi saa sinun sijaasi työnantajasi. Jos kuntoutusrahasi on suurempi kuin palkkasi, saat sen lisäksi kuntoutusrahan ja palkan välisen erotuksen.

Voit saada kuntoutusrahaa, vaikka sinulla olisi kuntoutuksen ajalta palkkatuloja tiettyyn rajaan saakka. Tämä ansioraja on puolet vakiintuneesta keskiansiostasi. 

Jos tulosi ylittävät ansiorajan, saat osakuntoutusrahaa. Se on puolet kuntoutusrahasta. 

Jos tulosi ylittävät ansiorajan reilusti pitkältä ajalta, et saa kuntoutusrahaa ollenkaan, koska pärjäät taloudellisesti muutenkin. Lisätietoja omasta ansiorajastasi voit kysyä kuntoutusasiantuntijoiltamme.

Ensimmäisen kuntoutusrahan saat tilillesi 1−2 viikon kuluttua siitä, kun olet aloittanut ammatillisen kuntoutuksen. Seuraavat saat kerran kuukaudessa, aina kuun ensimmäisenä arkipäivänä.Kuvassa havainnoidaan, kuinka kuntoutusraha on noin 75 prosenttia palkasta (työkyvyttömyyseläke noin puolet palkasta plus 33 prosentin kuntoutuskorotus, lisäksi Ilmarisen tukema kuntoutus).

Kuntoutuskorotus

Jos olet kuntoutuksen alkaessa jo määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli saat kuntoutustukea, saat kuntoutuksen ajalta 33 prosentin kuntoutuskorotuksen. Kuntoutuskorotus on 33 % täydestä työkyvyttömyyseläkkeestäsi.

Kuntoutusavustus

Kuntoutusavustuksen voit saada, kun odotat, että pääset aloittamaan kuntoutuksesi. Kuntoutusavustus on harkinnanvarainen etuus. Se voidaan maksaa, jos et voi saada sairaus- tai työttömyyspäivärahaa etkä toimeentulotukea.

Voit hakea kuntoutusavustusta saatuasi ennakkopäätöksen.

Hae avustusta: 

1. Tee vapaamuotoinen hakemus.

2. Kerro hakemuksessasi, miksi haet avustusta. Kerro myös, miksi et voi saada sairaus- tai työttömyyspäivärahaa.

3. Lähetä hakemuksesi meille osoitteeseen Ilmarinen, PL 1, 00018 Ilmarinen tai kuntoutustiimi@ilmarinen.fi.

4. Saat päätöksen noin 2 viikon kuluessa. Jos se on myönteinen, saat rahan tilillesi noin viikon kuluessa.

 

 

Jos sinulla on kysyttävää kuntoutuksen suunnittelusta, voit ottaa yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi tai asiakaspalveluumme. Asiantuntijasi yhteystiedot löytyvät saamastasi ennakkopäätöksestä. Asiakaspalvelumme auttaa numerossa 010 195 000.