Eläkkeen verotus ja eläkeläisen verokortti

Kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen, hae verottajalta uusi verokortti. Eläketulon verokortti. Tee se heti, niin varmistat että pidätämme eläkkeestäsi vain sen verran veroa kuin tarve on.

Eläke on verotettavaa tuloa kuten muutkin ansiot. Siksi tarvitset eläkeläisenäkin verokortin. Eläketulon verokortin. Sen tarvitset vain yhteen asiaan, eläkkeen verottamiseen. 

Jos saat kuntoutusrahaa tai -avustusta, pyydä verokortti sosiaalietuutta varten. Jos saat kuntoutuskorotusta, pyydä verokortti eläkettä varten. 

Eläketulon verokortin ansiosta vältyt liialta verolta

Hae eläketulon verokortti verottajalta heti kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä. Mitään muuta sinun ei tarvitsekaan tehdä, sillä verottaja lähettää kortin suoraan meille Ilmariseen. Sen jälkeen pidätämme eläkkeestäsi juuri sen verran veroa kuin tarve on. 

Palkan veroprosenttia ei voi käyttää eläkkeen ennakonpidätykseen. Eläkeverokortin puuttuessa, pidätämme 40 prosenttia veroa jatkuvasta ja takautuvasta eläkkeestä.

Jos olemme joutuneet pidättämään sinulta liikaa veroa, ei hätää. Saat liikaa pidätetyn veron takaisin viikon kuluessa siitä, kun uusi verokortti saapuu Ilmariseen. Paitsi jos käy niin harmillisesti että saamme verokorttisi heti vuodenvaihteen jälkeen. Voimme nimittäin palauttaa veroja vain sen vuoden aikana jolloin pidätimme niitä. Vaan ei hätää silloinkaan: saat liikaa pidätetyn veron takaisin verottajalta veronpalautuksena. 

Hanki eläkeverokortti vain kerran

Hanki eläketulon verokortti vain kerran, silloin kun jäät eläkkeelle. Seuraavina vuosina saamme ennakonpidätysprosenttisi suoraan verottajalta. 

Eläkkeesi tarkistetaan vuosittain työeläkeindeksillä. Jos eläkkeesi määrä muuttuu myöhemmin jostain muusta syystä, varmista verottajalta, tarvitsetko uuden verokortin. 

Jos taas haluat että pidätämme eläkkeestäsi enemmän veroa kuin verokorttisi kertoo, korota prosenttia verkkopalvelussamme omat tiedot kohdasta.

Ja jos jatkat työntekoa eläkeläisenä, hanki toinenkin verokortti, palkkatulon verokortti. 

Jos eläkkeesi määrä muuttuu

Jos saat eläkkeestäsi uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu yli 20 euroa kuukaudessa, täytyy sinun hakea verottajalta uusi verokortti eläkettä varten. Verottaja laskee muuttuneiden ansioidesi perusteella uuden verokortin ja lähettää sen suoraan meille Ilmariseen.

Me ilmoitamme eläketulosi verottajalle

Sinun ei tarvitse kertoa saamasi eläkkeesi määrää veroilmoituksessasi, vaan me ilmoitamme sen verottajalle puolestasi. Teemme sen aina vuodenvaihteessa. Samalla lähetämme tiedon myös sinulle.