Eläkkeen hakeminen

Kun haluat jäädä eläkkeelle, tee eläkehakemus. Eläkehakemuksen voit tehdä helposti ja nopeasti OmaEläke-palvelussamme. Tutustu tällä sivulla eri työeläkkeiden hakemisen ohjeisiin.

Näin haet eläkettä

Eläkkeen hakeminen onnistuu helposti OmaEläkkeessä täyttämällä eläkehakemuksen. Täytä eläkehakemus huolellisesti ja toimita meille sen yhteydessä kaikki tarvittavat liitteet. OmaEläke-palveluun kirjaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Alta löydät tarkemmat ohjeet eri työeläkkeiden hakemiseen

Tästä kappaleesta löydät ohjeet työntekijän ja yrittäjän vanhuuseläkkeen hakemiseen.

Katso myös vanhuuseläkehakemuksen täyttämisen ohjevideo tekstin lopusta.

Työntekijän vanhuuseläkkeen hakeminen

1. Katso eläkeikäsi OmaEläke-palvelussa

Voit jäädä eläkkeelle aikaisintaan alimmassa eläkeiässäsi. Eläkeikäsi näet OmaEläke-palvelussa vanhuuseläkelaskurilla. Laskurilla voit tehdä myös eläkearvioita eri ajankohdista.

2. Päätä työsuhteesi

Sovi työnantajasi kanssa työsuhteesi päättymisestä irtisanomisajan puitteissa. Huomioi seuraavat asiat:

  • Työsuhteesi tulee päättyä viimeistään eläkkeen alkamista edeltävänä päivänä.
  • Työsuhteen ei tarvitse päättyä, mikäli haet eläkettä ylimmässä vanhuuseläkeiässä.
  • Jos sinulla on useampi kuin yksi työsuhde, päätä vähintään yksi niistä. Muut työsuhteet voivat jatkua normaalisti.

    Lue lisää jos jatkat työntekoa vanhuuseläkkeellä

3. Hae eläkettä OmaEläke-palvelussa

Kun olet sopinut työnantajasi kanssa työsuhteen päättymisestä, hae meiltä vanhuuseläkettä OmaEläke-palvelussa noin kaksi viikkoa ennen kuin haluat eläkepäiviesi alkavan. Samalla hakemuksella voit hakea yksityisellä ja julkisella sektorilla työskentelystä kertynyttä työeläkettä.


Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Kelan kansaneläke ja takuueläke

OmaEläke-palvelun vanhuuseläkehakemuksella voit halutessasi hakea Kelan kansaneläkettä ja takuueläkettä, mikäli työeläkkeesi määrä jää pieneksi. Hakemuksella ilmoitetaan automaattisesti, mikäli olet oikeutettu hakemaan näitä eläkkeitä. Jos haluat hakea kansaneläkettä tai takuueläkettä, ilmoita siitä vanhuuseläkehakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan, joka tekee erillisen päätöksen kansaneläkkeestä. Huomioithan, että kansaneläkkeeseen tulee varhennusvähennys, jos haet kansaneläkkeen alle 65-vuotiaana. Lue lisää kansaneläkkeestä Kelan sivuilta (kela.fi).

Yrittäjän vanhuuseläkkeen hakeminen

Yrittäjänä tee vanhuuseläkehakemus OmaEläke-palvelussa kaksi viikkoa ennen kuin haluat jäädä eläkkeelle.

Kun haet yrittäjänä vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on voimassa, vakuutuksesi päättyy automaattisesti eläkkeen alkamista edeltävään päivään. Jos olet kuitenkin jo päättänyt YEL-vakuutuksesi, voit saada eläkkeen takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta.

Voit jatkaa työtäsi yrittäjänä samalla kun olet eläkkeellä. 

Lue lisää yrittäjyydestä eläkkeellä
Lue lisää yrittäjän eläkkeestä
Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Ohjevideo vanhuuseläkehakemuksen täyttämiseen

Katso alta ohjevideo vanhuuseläkehakemuksen täyttämiseen.

Osittaista vanhuuseläkettä haet helposti täyttämällä osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksen OmaEläke-palvelussa. Hakemus löytyy OmaEläke-palvelusta aikaisintaan yhtä kuukautta ennen eläkeikää.

Hae eläkettä kaksi viikkoa ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Ilmoita hakemuksella, alatko nostaa osittaista vanhuuseläkettä 25 vai 50 prosentin verran. Eläke voi alkaa aina kuun ensimmäinen päivä. Osittaisen vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan hakemista seuraavan kuukauden alusta. Eli hakemus tulee saapua viimeistään alkamista edeltävän kuukauden aikana. Osittaista vanhuuseläkettä ei voi siis hakea takautuvasti.


Jos haluat myöhemmin korottaa osittaisen vanhuuseläkkeen prosenttia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla tai chatilla. Eläkkeen määrää voit arvioida eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa.

Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Jos työskentelet samaan aikaan kuin olet eläkkeellä, sinulle kertyy uutta eläkettä siihen saakka, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeiän.

Hae tätä uutta eläkettä erikseen täyttämällä vanhuuseläkehakemus viimeistään ylimmässä vanhuuseläkeiässä. Jos olet jo täyttänyt ylimmän eläkeiän, etkä ole huomannut vielä hakea kertymiä, voit hakea ne enintään kolme kuukautta takautuvasti.

Se, milloin voit hakea tätä uutta eläkettä, riippuu tilanteestasi.

Tilanne 1: Uusi työsuhde vanhuuseläkkeellä

Jos työsuhteesi on alkanut sen jälkeen kun olet jäänyt vanhuuseläkkeelle, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

Esimerkki: Jäät vanhuuseläkkeelle ja päätät työsuhteesi. Jatkat saman työnantajan palveluksessa uudessa työsuhteessa vuoden. Tämän jälkeen et tee enää töitä. Sinulle kertyi uutta eläkettä sen vuoden ajalta, jolloin työskentelit ja sait eläkettä. Hae uutta eläkettä uudella vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

Tilanne 2: Useampi rinnakkainen työsuhde

Jos sinulla on useampi rinnakkainen voimassa oleva työsuhde ja siirryt vanhuuseläkkeelle vain osasta niistä, hae jatkuvasta työsuhteesta eläke, kun se päättyy.

Esimerkki: Sinulla on kaksi jatkuvaa työsuhdetta: A ja B. Jäät vanhuuseläkkeelle työsuhteesta A, ja työsuhteesi päättyy. Työsuhde B jatkuu eläkkeesi rinnalla. Jatkat työntekoa vuoden työsuhteessa B. Saamasi vanhuuseläke ei sisällä työsuhteesta B kertynyttä eläkettä. Hae työsuhteesta B kertynyt eläke, kun työsuhde on päättynyt. Tee uusi vanhuuseläkehakemus.

Tilanne 3: Työskentely tai yritystoiminta työkyvyttömyyseläkkeillä

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, muuttuu eläkkeesi automaattisesti samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta eikä muutoksesta anneta erillistä päätöstä.

Jos olet osatyökyvyttömyyseläkkeellä, muuttuu eläkkeesi automaattisesti ilman hakemusta vanhuuseläkkeeksi, jonka määrä on kaksi kertaa osatyökyvyttömyyseläkkeesi määrä. Annamme muutoksesta erillisen eläkepäätöksen.

Eläkkeen aikaisesta työnteosta tai yrittäjyydestä on haettava eläkettä erikseen täyttämällä vanhuuseläkehakemus.

  • jos eläkkeen aikainen työskentelysi tai yrittäjyytesi päättyy ennen alinta vanhuuseläkeikää, hae uutta eläkettä, kun täytät alimman vanhuuseläkeikäsi.
  • jos eläkkeen aikainen työskentelysi tai yrittäjyytesi päättyy myöhemmin kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, hae uutta eläkettä, kun työsuhteesi päättyy.

Esimerkki: Jäät työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja jatkat työntekoa työsuhteessa työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla.  Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi alimmassa vanhuuseläkeiässäsi. Saamasi työkyvyttömyyseläke ei sisällä työsuhteesta eläkkeen aikana kertynyttä eläkettä. Hae eläkkeen aikana kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja kun työsuhteesi on päättynyt.

Leski

Perhe-eläke auttaa sinua puolisosi menehdyttyä. Leskeneläkkeen voit saada puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Voit saada eläkettä takautuvasti enintään kuuden kuukauden ajalta. Jätä hakemus puolisosi eläkeyhtiöön.

Toimi näin:

  1. Tarkista, onko sinulla oikeus leskeneläkkeeseen. Tarkista oikeus perhe-eläkkeen sivuiltamme.
  2. Arvioi leskeneläkkeen määrää perhe-eläkelaskurilla. Siirry laskuriin.
  3. Tee leskeneläkehakemus OmaEläkkeessä. Jos haet myös Kelan perhe-eläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).


Jos et pysty täyttämään hakemuslomaketta OmaEläkkeessä, täytä tämä leskeneläkehakemus. Lähetä hakemus ja mahdolliset liitteet OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.

Lapsi

Perhe-eläke antaa turvaa perheen huoltajan menehdyttyä. Lapseneläkkeen voi saada huoltajan kuolemaa seuraavan kuukauden alusta ja sitä voi saada takautuvasti enintään kuuden kuukauden ajalta. Jätä hakemus menehtyneen huoltajan eläkeyhtiöön.

Jos eläkettä haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle, toimi näin:

  1. Tarkista oikeus lapseneläkkeeseen. Tarkista oikeus perhe-eläkkeen sivuiltamme.
  2. Tee lapsen perhe-eläkehakemus OmaEläkkeessä. Jokaiselle lapselle tulee tehdä oma hakemus.
  3. Jos haet myös Kelan perhe-eläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).

Jos eläkettä haetaan 18 vuotta täyttäneelle lapselle, toimi näin:

  1. Tarkista oikeus lapseneläkkeeseen. Tarkista oikeus perhe-eläkkeen sivuiltamme.
  2. Täytä lapsen perhe-eläkehakemus.
  3. Lähetä se meille OmaEläkkeessä Lähetä viesti -toiminnolla. Huomioithan, että 18 vuotta täyttäneen lapsen tulee hakea eläkettä itse.
  4. Jos haet myös Kelan perhe-eläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).


Lue lisää perhe-eläkkeestä

Hae työuraeläkettä työuraeläkehakemuksella. Työurahakemuksen voit täyttää vain erillisellä lomakkeella.

Kun haluat hakea työuraeläkettä, toimi näin:

  1. Täytä hakemuslomake (verkkolomake)
  2. Hanki hakemuksen liitteeksi seuraavat asiakirjat:
  3. Lähetä hakemus ja liitteet OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.

Voit myös toimittaa hakemuksen liitteineen postitse osoitteeseen: Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, PL 1, 00018 ILMARINEN.

Lue lisää työuraeläkkeestä


Työkyvyttömyyseläkettä ja kuntoutustukea haetaan samalla hakemuksella. Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi ja haluat hakea täyttä työkyvyttömyyseläkettä, tulee sinun täyttää työkyvyttömyyseläkehakemus.

Kun haluat hakea työkyvyttömyyseläkettä, toimi näin

  1. Hanki B-lääkärinlausunto.
  2. Täytä työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin sairauspäivärahakautesi päättyy. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto. Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.
  3. Kun hakemuksesi on saapunut, arvioimme oikeutesi eläkkeeseen ja saat päätöksen noin kahden kuukauden kuluessa. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja hakemuksen käsittelyyn.


Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä

Osatyökyvyttömyyseläkettä ja osakuntoutustukea haetaan samalla hakemuksella.

Kun haluat hakea osatyökyvyttömyyseläkettä, toimi näin:

  1. Hanki B-lääkärinlausunto.
  2. Täytä osatyökyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto. Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.
  3. Kun hakemuksesi on saapunut, arvioimme oikeutesi eläkkeeseen ja saat päätöksen noin kahden kuukauden kuluessa. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja hakemuksen käsittelyyn.

Kun arvioimme työkykysi heikkenemistä, otamme huomioon jäljellä olevan työkykysi.

Lue tarkemmat ohjeet hakemisesta ja hakemuksen käsittelystä

Lue lisää osatyökyvyttömyyseläkkeestä

Jatkon hakemiseksi emme tarvitse uutta eläkehakemusta. Riittää, kun toimitat meille uuden nykyterveydentilaasi kuvaavan B-lääkärinlausunnon. Teet sen helpoiten OmaEläke-palvelussa kohdasta Hae eläkettä - Hae jatkoa. Uusi B-lausunto on hyvä toimittaa noin kaksi kuukautta ennen kuntoutustuen päättymistä. Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.


Lue lisää kuntoutustuesta

Ohjevideo kuntoutustuen jatkon hakemiseen

Katso alta ohjevideo miten haet jatkoa kuntoutustukeen.

Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, muista hakea ulkomailla kertynyt eläkkeesi.

Lue ohjeet eläkkeen hakemiseen ulkomailta

Milloin saan eläkepäätöksen?

Alla olevasta taulukosta näet eläkehakemusten arvioidut käsittelyajat.

Hakemasi työeläke Hakemus, jonka täytät Milloin saat eläkepäätöksen
(arvio)
Vanhuuseläke Vanhuuseläkehakemus Väliaikainen päätös noin 1 viikon kuluessa. Lopullinen päätös noin 2 kuukauden kuluessa, eläkkeen alkamisesta.
Osittainen vanhuuseläke Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemus Noin 1 viikon kuluessa tai viimeistään ennen eläkkeen alkamista
Perhe-eläke Perhe-eläkehakemus Noin 2 viikon kuluessa
Työkyvyttömyyseläke tai
kuntoutustuki
Työkyvyttömyyseläkehakemus ja
B-lääkärinlausunto
Noin 2 kuukauden kuluessa
Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki Osatyökyvyttömyyseläkehakemus ja 
B-lääkärinlausunto
Noin 2 kuukauden kuluessa
Kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jatko Kuntoutustuen jatkohakemus OmaEläke-palvelussa tai pelkkä B-lääkärinlausunto Noin 1 kuukauden kuluessa
Työuraeläke Työuraeläkehakemus, B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystä Noin 2 kuukauden kuluessa

Mihin saan eläkepäätöksen?

Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, näet eläkepäätöksesi OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat asiakirjat.

Jos käytät Postin OmaPosti tai Suomi.fi Viestit -palvelua, päätöksesi ohjautuu sinne. Voit ottaa Suomi.fi -viestit palvelun käyttöön osoitteessa: suomi.fi/viestit.

Alla olevasta taulukosta näet, mihin saat päätöksesi Ilmarisesta, jos käytät Suomi.fi -viestit tai Postin Omaposti -palveluita.

Palvelu, jota käytät Palvelu, johon päätös tulee
Suomi.fi -viestit  OmaEläke-palvelu ja Suomi.fi
OmaPosti OmaEläke-palvelu, OmaPosti ja halutessasi kirjeposti
OmaPosti ja Suomi.fi -viestit OmaEläke-palvelu ja Suomi.fi
En käytä Suomi.fi tai OmaPosti -palveluita OmaEläke-palvelu ja kirjeposti

Huomioithan, että saat eläkepäätöksen yleensä siltä työeläkeyhtiöltä, jossa olet viimeiseksi ollut vakuutettuna. Tältä eläkeyhtiöltä saat myös apua tarvittaessa.

Tarkista oma työeläkeyhtiösi OmaEläke-palvelussa