Hae eläkettä kun sen aika on

Kun haluat siirtyä eläkkeelle, hae eläkettä. Mitä tarkemmin täytät hakemuksen, sitä nopeammin saat eläkepäätöksen. Ja eläkkeen. Hae eläkettä, kun sen aika on. Se riippuu elämäntilanteestasi - ja siitä, mitä eläkettä haet.

 

Hae eläkettä verkossa tai paperilla

Eläkettä haet täyttämällä kyseistä eläkettä koskevan hakemuksen. 

Helpoimmalla pääset, kun haet eläkettä verkossa. Verkossa voit hakea vanhuuseläkettä, osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä, perhe-eläkettä ja ammatillista kuntoutusta. Voit myös itse seurata eläkehakemuksesi käsittelyn etenemistä kirjautumalla verkkopalveluumme.

Jos haluat täyttää paperisen eläkehakemuksen, saat sen verkkosivuiltamme. Täytä hakemus, tulosta se, allekirjoita ja lähetä se meille Ilmariseen. Kun lähetät hakemuksen tähän osoitteeseen, et tarvitse postimerkkiä, koska me maksamme postimaksun puolestasi: 

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

Tunnus 5000541

00003 VASTAUSLÄHETYS

Ensin eläkepäätös, sitten eläke

Pyrimme antamaan vanhuuseläke- ja osittaisen vanhuuseläkepäätöksen sen kuukauden aikana, kun eläke alkaa.

Perhe-eläkkeen saat noin 2 kuukauden kuluessa hakemuksesi saapumisesta. Työkyvyttömyyseläkettä koskevan päätöksen tekemiseen kuluu vähän pidempään: se saapuu 3-4 kuukauden kuluessa. Eläkepäätöksen teemme heti kun olemme saaneet hakemuksesi lisäksi kaikki muutkin eläkepäätöksen tekemiseen tarvitsemamme tiedot. 

Täytäthän  eläkehakemuksesi tarkkaan ja laitat sen mukana tulemaan kaikki ne liitteet, jotka tarvitsemme eläkepäätöksen tekemiseen. Jos olet työskennellyt ulkomailla, täytä U-lomake niin haemme eläkkeen ulkomailta puolestasi. Jos haet eläkettä verkossa, voit lisätä verkkohakemukseen myös liitteet.

Ensimmäisen eläkkeesi saat noin viikon kuluttua päätöksen saamisesta.

 

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti 63–68-vuotiaana. Vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan 63 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Jos olet syntynyt 1950-luvulla ja olet pitkäaikaistyötön, voit hakea eläkettä jo seuraavan kuukauden alusta, kun olet täyttänyt 62-vuotta. Ja jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta, viimeistään kun olet täyttänyt 65 vuotta.   

Työntekijänä voit siirtyä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan työsuhteesi päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Ja yrittäjänä YEL-vakuutuksesi päättymistä seuraavan kuukauden alusta. 

Työntekijä, kun aiot vanhuuseläkkeelle, toimi näin: 

 1. Sovi työnantajasi kanssa, milloin työsuhteesi päättyy.
 2. Jos haluat nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, pyydä työnantajaasi täyttämään työsuhteen päättymisilmoitus.
 3. Tee vanhuuseläkehakemus noin kuukautta ennen kuin aiot jäädä eläkkeelle. Älä turhaan tee sitä aiemmin, koska voimme käsitellä sen vasta kun olemme saaneet työnantajaltasi työsuhteesi päättymisilmoituksen. Sen työnantajasi voi tehdä yleensä vasta juuri ennen kuin työsuhteesi päättyy tai kun se on jo päättynyt.
 4. Kerro hakemuksessa, mistä päivästä alkaen jäät eläkkeelle.
 5. Laita työsuhteen päättymisilmoitus eläkehakemuksesi liitteeksi jos haluat. Jos et liitä sitä hakemukseesi, me pyydämme sen työnantajaltasi hakemuksesi saatuamme. Pyydämme tarvittaessa myös palkkatietosi.
 6. Pyrimme antamaan eläkepäätöksen sen kuukauden aikana, jolloin eläke alkaa. Tämä edellyttää, että olemme saaneet työnantajaltasi kaikki eläkepäätöksen tekemiseen tarvittavat tiedot, kuten työsuhteesi lopulliset ansiot ja päättymistiedot. Eläkkeen saat tilillesi noin viikon kuluttua päätöksen saamisesta.

Jos olet pitkäaikaistyötön, liitä hakemukseen todistus työttömyyspäivärahan lisäpäivistä, jonka saat työttömyyspäivärahan maksajaltasi. Ja jos haet vanhuuseläkettä henkilölle, jonka edunvalvoja olet, liitä hakemukseen edunvalvontavaltuutus. 

Yrittäjä, kun haet vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on edelleen voimassa, päätämme sen automaattisesti. Tee hakemus noin kuukautta ennen kuin aiot jäädä eläkkeelle. Tällöin eläkettä ei voi hakea takautuvasti. 

Jos työsuhteesi tai YEL-vakuutuksesi on jo päättynyt, hae eläkettä kiireen vilkkaa, sillä voit saada sen takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta. Jos haet pitkäaikaistyöttömälle tarkoitettua vanhuuseläkettä, et saa sitä takautuvasti ollenkaan. 

Jos vanhuuseläkkeesi uhkaa jäädä alle Kelan tulorajojen, voit saada siihen täydennystä kansaneläkkeestä. Tee silti vain yksi hakemus ja lähetä se meille. Kerro siinä, että haet myös kansaneläkettä, niin toimitamme hakemuksen puolestasi Kelaan. Voit saada kansaneläkettä, jos tulosi ovat yksin asuvana alle 1.299,88 euroa ja avio- tai avoliitossa olevana alle 1.157,71 euroa kuukaudessa (2018).

Saatat jatkaa töissä samalla kun saat eläkettä. Silloin ansaitset uutta eläkettä vanhan lisäksi. Kun koittaa se päivä, jolloin jäät kokonaan pois töistä, tee uusi vanhuuseläkehakemus. Sen ansiosta saat uuden eläkkeen tilillesi 68 vuotta täytettyäsi tai sen jälkeen. 

Vanhuuseläkehakemuksen voit tehdä suoraan verkossa.

Tee vanhuuseläkehakemus 

Voit myös täyttää hakemuksen, tulostaa ja lähettää meille.

Täytä hakemus 

 

Työkyvyttömyyseläkettä voit hakea, kun et ole vielä täyttänyt vanhuuseläkeikääsi. Ja kun työkykysi on lain mukaan heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan. Työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä sairauspäivärahan päättymistä seuraavan kuukauden alusta. 

Kun haluat hakea eläkettä, toimi näin: 

 1. Selvitä, auttaisiko ammatillinen kuntoutus sinua palaamaan takaisin työelämään.
 2. Tee työkyvyttömyyseläkehakemus 3–4 kuukautta ennen kuin haluat eläkkeesi alkavan, ellei sinua ole kehotettu hakemaan eläkettä jo aikaisemmin. Helpoimmalla pääset, kun teet hakemuksen verkossa. Voit samalla lisätä liitteet sähköiseen hakemukseen. Lähetettyäsi hakemuksen voit myös seurata sen käsittelyä verkossa. Kun toimit ajoissa, varmistat, että saat koko ajan sairauspäivärahaa tai eläkettä tai molempia. Tämä pätee sekä jatkuvaan että määräaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen eli kuntoutustukeen.
 3. Jos haluat nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, pyydä viimeisintä työnantajaasi täyttämään kuvaus työtehtävistäsi ja siitä, miten olet selviytynyt työstäsi.  
 4. Laita hakemuksesi liitteeksi enintään 6 kuukautta vanha lääkärin B-lausunto. Yrittäjänä liitä hakemukseesi myös selvitys yrittäjätoiminnastasi.  
 5. Jos työnantajasi ei ole täyttänyt kuvausta työtehtävistäsi, me pyydämme sen työnantajaltasi hakemuksesi saatuamme.    
 6. Työkyvyttömyyseläkkeiden käsittelyaikamme on keskimäärin 3-4 kuukautta.

Työkyvyttömyyseläkkeen voit saada takautuvasti 6 kuukauden ajalta. 

Täytä eläkehakemus verkossa

Täytä ja tulosta paperinen työkyvyttömyyseläkehakemus

Katso millainen on työkyvyttömyyseläkken hakuprosessi

Perhe-eläke auttaa sinua ja lapsia puolisosi menehdyttyä. Leski saat perhe-eläkkeestä leskeneläkkeen ja alle 18-vuotiaat lapsesi lapseneläkkeen. Voit saada leskeneläkkeen puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Lapsi voi vastaavasti saada lapseneläkkeen äitinsä tai isänsä kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Joskus lapseneläkkeen voi saada myös isä- tai äitipuolensa jälkeen.

Tee eläkehakemus surustasi huolimatta mahdollisimman pian. Perhe-eläkettä voidaan myöntää takautuvasti vain 6 kuukauden ajalta. Toimi näin: 

 1. Tee leskeneläkehakemus. Täytä se vaikka et hakisi leskeneläkettä vaan pelkkää lapseneläkettä. Leskeneläkehakemus on tarpeen lapseneläkkeen ratkaisemiseksi.
 2. Tee yksi lapseneläkehakemus jokaista lasta kohti. Jos olet lapsen edunvalvoja, liitä hakemukseen edunvalvontapäätös.
 3. Jos olet entinen puoliso ja sait vainajalta henkilökohtaisesti jatkuvaa elatusapua, liitä leskeneläkehakemukseen elatussopimus. 
 4. Käsittelyaikamme perhe-eläkkeissä on keskimäärin 2 kuukautta.

Tee leskeneläkehakemus 

Tee lapseneläkehakemus 

Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä: vähemmän vai saman verran kuin nyt. Vai et ollenkaan. Valinnastasi riippumatta saat samaan aikaan eläkettä.  Siksi osittainen vanhuuseläke sopii sinulle yhtä hyvin, olit sitten työntekijä, yrittäjä tai työtön.

Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun

 1. olet vähintään 61-vuotias
  - vuoden 1963 jälkeen syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle myöhemmin 
 2. et saa mitään muuta työeläkettä paitsi perhe-eläkettä.

Kun siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle, toimi näin:

 1. Selvitä, kuinka suuri osittainen vanhuuseläkkeesi on. Selvitä myös, miten se vaikuttaa vanhuuseläkkeeseesi. Molemmat asiat selvität helposti Ilmarisen eläkelaskurin avulla.
 2. Päätä, alatko nostaa osittaista vanhuuseläkettä puolikkaan vai neljänneksen verran.
 3. Jos haluat vähentää työntekoa, sovi siitä työnantajasi kanssa. Se onkin ainoa päätös, jonka tarvitset työnantajaltasi. Yrittäjänä päätät töistäsi luonnollisesti itse.
 4. Hae eläkettä noin kuukautta ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Hae sitä ajoissa, sillä et saa sitä takautuvasti. Eläkkeen hakeminen käy helposti: täytät vain hakemuksen.
 5. Eläkepäätöksen saat viimeistään sen kuukauden aikana, jolloin alat saada eläkettä. Päätöksestä näet mm. eläkkeesi määrän ja sen, miten eläkkeesi on muodostunut.
  Jos jäät eläkkeelle alkuvuodesta, niin meillä ei aina ole edellisen vuoden ansiotietojasi eläkkeen laskemiseksi, jolloin joudumme pyytämään ne työnantajaltasi. Jos et halua, että olemme eläkeasiassasi yhteydessä työnantajaasi, ilmoita se asiakaspalveluumme, puh 010 195 000. Siinä tapauksessa jäämme odottamaan työnantajan omaa ilmoitusta edellisen vuoden ansioista. Tämä tietysti viivästyttää eläkepäätöksen tekemistä.
 6. Eläketuloa verotetaan eri tavalla kuin ansiotuloa. Hae sen vuoksi verottajalta eläkettä varten uusi verokortti. Hae se heti kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Muuta sinun ei tarvitsekaan tehdä, sillä verottaja lähettää verokortin suoraan meille.

Jos vanhuuseläke tuntuu olevan liian kaukana etkä voi saada työkyvyttömyyseläkettä, vaihtoehtosi voi olla työuraeläke. Sitä voit hakea työntekijänä, yrittäjänä ja työttömänä. Ja kun

 • olet vähintään 63-vuotias
 • et ole vielä täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi
 • olet tehnyt raskasta ja kuluttavaa työtä vähintään 38 vuotta
 • työkykysi on heikentynyt sairauden tai vamman takia
 • viimeisin työsuhteesi tai yrittäjyytesi ja YEL-vakuutuksesi on päättynyt enintään vuosi sitten.

Jos työkykysi on heikentynyt ja olet kiinnostunut työuraeläkkeestä, toimi näin:

 1. Hae ensin apua ammatillisesta kuntoutuksesta. Se tarjoaa sinulle viisi vaihtoehtoa kuntoutua takaisin työelämään. Jokaiseen saat meiltä taloudellista tukea. Mieti, mikä niistä sopii sinulle parhaiten, ja hae sitä.
 2. Selvitä, onko sinun mahdollista jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Jos on, hae työkyvyttömyyseläkettä, sillä se on työuraeläkettä suurempi.
 3. Jos haluat tietää, kuinka suuri työuraeläkkeesi on, tilaa meiltä ennakkolaskelma.
 4. Jos et ole vielä ennakkolaskelman jälkeenkään ihan varma, haluatko siirtyä työuraeläkkeelle, voit silti hakea eläkettä. Hakiessasi työuraeläkettä saat ensin ennakkopäätöksen. Päätös kertoo, onko sinun mahdollista siirtyä työuraeläkkeelle vai ei. Ennakkopäätös on voimassa 6 kuukautta. Jos haluat työuraeläkeläiseksi, kerro meille siitä tuona aikana. Tai hae päätökseen muutosta, jos se on kielteinen.
 5. Jos jatkat työntekoa, sovi työnantajasi kanssa työpanoksestasi ja palkastasi. Palkkasi tulee olla alle 737,45 euroa kuukaudessa (v. 2018 taso). Jos toimit yrittäjänä, laske YEL-työtulosi alle 8 849,40 euron.