Hae eläkettä kun sen aika on

Kun haluat siirtyä eläkkeelle, hae eläkettä. Mitä tarkemmin täytät hakemuksen, sitä nopeammin saat eläkepäätöksen. Ja eläkkeen. Hae eläkettä, kun sen aika on. Se riippuu elämäntilanteestasi - ja siitä, mitä eläkettä haet.

Hae eläkettä verkossa tai paperilla

Eläkettä haet täyttämällä kyseistä eläkettä koskevan hakemuksen. 

Helpoimmalla pääset, kun haet eläkettä verkossa. Verkossa voit hakea vanhuuseläkettä, osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä, perhe-eläkettä ja ammatillista kuntoutusta. Voit myös itse seurata eläkehakemuksesi käsittelyn etenemistä kirjautumalla verkkopalveluumme.

Jos haluat täyttää paperisen eläkehakemuksen, saat sen verkkosivuiltamme. Täytä hakemus, tulosta se, allekirjoita ja lähetä se meille Ilmariseen alla olevalla osoitteella:

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
PL 1
00018 ILMARINEN

Ensin eläkepäätös, sitten eläke

Pyrimme antamaan vanhuuseläke- ja osittaisen vanhuuseläkepäätöksen viimeistään eläkkeen alkamiskuukautena.

Perhe-eläkkeen saat noin 2 kuukauden kuluessa hakemuksesi saapumisesta. Työkyvyttömyyseläkettä koskevan päätöksen tekemiseen kuluu vähän pidempään: se saapuu noin 2 kuukauden kuluessa. Eläkepäätöksen teemme heti kun olemme saaneet hakemuksesi lisäksi kaikki muutkin eläkepäätöksen tekemiseen tarvitsemamme tiedot. 

Täytäthän  eläkehakemuksesi tarkkaan ja laitat sen mukana tulemaan kaikki ne liitteet, jotka tarvitsemme eläkepäätöksen tekemiseen. Jos olet työskennellyt ulkomailla, täytä U-lomake niin haemme eläkkeen ulkomailta puolestasi. Jos haet eläkettä verkossa, voit lisätä verkkohakemukseen myös liitteet.

 

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Vuonna 1956 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta ja 6 kuukautta ja ylin eläkeikä 68 vuotta. Syntymävuosi ratkaisee eläkkeellesiirtymisiän.  Jos olet syntynyt ennen vuotta 1958 ja olet pitkäaikaistyötön, voit mahdollisesti saada eläkettä jo 62-vuotiaana.

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeen rinnalla ansaitset uutta eläkettä ylimpään eläkeikään asti. Eläkettä on haettava erikseen ja sen voi saada maksuun ylimmässä eläkeiässä.  Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, eläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta. Jos kuitenkin olet tehnyt työtä työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla, pitää tästä työstä hakea erikseen vanhuuseläkettä.

Vanhuuseläkehakemuksen voit  helpoiten tehdä suoraan verkossa. Samalla hakemuksella voit hakea yksityistä ja julkista eläkettä sekä kansaneläkettä. Toimitamme hakemuksen puolestasi Kelaan. Voit saada kansaneläkettä, jos tulosi ovat yksin asuvana alle 1.368,21 euroa ja avio- tai avoliitossa olevana alle 1.226,13 euroa kuukaudessa (2020). Lue lisää Kelan etuuksista Kelan verkkosivuilta.

Työntekijänä voit siirtyä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan työsuhteesi päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Ja yrittäjänä YEL-vakuutuksesi päättymistä seuraavan kuukauden alusta. 

Työntekijä, kun aiot vanhuuseläkkeelle, toimi näin: 

 1. Sovi työnantajasi kanssa, milloin työsuhteesi päättyy. Pyydä työnantajaasi ilmoittamaan ansiot ja työsuhteen päättymispäivä tulorekisteriin.
 2. Tee vanhuuseläkehakemus noin kuukautta ennen kuin aiot jäädä eläkkeelle. Nopeutat hakemuksesi käsittelyä kun teet sen verkkopalvelussamme. Verkkopalvelussamme voit hakea eläkettä aikaisintaan 2 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
 3. Ilmoita hakemuksessa, mistä päivästä alkaen jäät eläkkeelle. Voit jäädä eläkkeelle vasta työsuhteen päättymistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.
 4. Pyrimme antamaan väliaikaisen eläkepäätöksen välittömästi hakemuksen saapumisen jälkeen rekisterissämme olevien tietojen perusteella.
 5. Annamme lopullisen eläkepäätöksen viimeistään sen kuukauden aikana, jolloin eläke alkaa. Tämä edellyttää, että olemme saaneet tulorekisteristä kaikki eläkepäätöksen tekemiseen tarvittavat tiedot, kuten työsuhteesi lopulliset ansio- ja päättymistiedot.
 6. Eläkkeen saat tilillesi eläkkeen alkamiskuukauden alussa tai viimeistään eläkkeen alkamiskuukauden aikana.

Jos olet pitkäaikaistyötön, liitä hakemukseen todistus työttömyyspäivärahan lisäpäivistä, jonka saat työttömyyspäivärahan maksajaltasi. Ja jos haet vanhuuseläkettä henkilölle, jonka edunvalvoja olet, liitä hakemukseen edunvalvontavaltuutus. 

Yrittäjä, kun haet vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on edelleen voimassa, päätämme sen automaattisesti. Tee hakemus noin kuukautta ennen kuin aiot jäädä eläkkeelle. Eläkettä ei voi hakea takautuvasti. 

Jos työsuhteesi tai YEL-vakuutuksesi on jo päättynyt, voit saada sen takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta. Jos haet pitkäaikaistyöttömälle tarkoitettua vanhuuseläkettä, et saa sitä takautuvasti ollenkaan. 

Vanhuuseläkehakemuksen voit tehdä suoraan verkossa. Verkkopalvelussamme ei toistaiseksi voi tehdä hakemusta toisen puolesta. Verkkopalvelussamme voit hakea eläkettä aikaisintaan 2 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Tee vanhuuseläkehakemus 

 

 

 

Työkyvyttömyyseläkettä voit hakea, kun et ole vielä täyttänyt vanhuuseläkeikääsi. Ja kun työkykysi on lain mukaan heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan. Työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä sairauspäivärahan päättymistä seuraavan kuukauden alusta. 

Katso millainen on työkyvyttömyyseläkken hakuprosessi

Kun haluat hakea eläkettä, toimi näin: 

 1. Selvitä, auttaisiko ammatillinen kuntoutus sinua palaamaan takaisin työelämään.
 2. Tee työkyvyttömyyseläkehakemus noin 3 kuukautta ennen kuin haluat eläkkeesi alkavan. Helpoimmalla pääset ja nopeimmin päätöksen saat, kun teet hakemuksen verkossa. Voit samalla lisätä liitteet sähköiseen hakemukseen. Lähetettyäsi hakemuksen voit myös seurata sen käsittelyä verkossa. Kun toimit ajoissa, varmistat, että saat koko ajan sairauspäivärahaa tai eläkettä tai molempia. Tämä pätee sekä jatkuvaan että määräaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen eli kuntoutustukeen.
 3. Jos haluat nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, pyydä viimeisintä työnantajaasi täyttämään kuvaus työtehtävistäsi ja siitä, miten olet selviytynyt työstäsi.  
 4. Laita hakemuksesi liitteeksi enintään 6 kuukautta vanha B-lääkärinlausunto. Yrittäjänä liitä hakemukseesi myös selvitys yrittäjätoiminnastasi.  
 5. Jos työnantajasi ei ole täyttänyt kuvausta työtehtävistäsi, me pyydämme sen työnantajaltasi hakemuksesi saatuamme.    
 6. Työkyvyttömyyseläkkeiden käsittelyaikamme on keskimäärin noin 2 kuukautta.

Työkyvyttömyyseläkkeen voit saada takautuvasti 6 kuukauden ajalta. 

Täytä eläkehakemus verkossa

Kuntoutustuen jatkohakemuksen teet myös helposti sähköisesti verkossa lähettämällä uuden B- lääkärinlausunnon.

 

Perhe-eläke auttaa sinua ja lapsia puolisosi menehdyttyä. Leski saat perhe-eläkkeestä leskeneläkkeen ja alle 18-vuotiaat lapsesi lapseneläkkeen. Voit saada leskeneläkkeen puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Lapsi voi vastaavasti saada lapseneläkkeen äitinsä tai isänsä kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Joskus lapseneläkkeen voi saada myös isä- tai äitipuolensa jälkeen.

Tee eläkehakemus surustasi huolimatta mahdollisimman pian. Perhe-eläkettä voidaan myöntää takautuvasti vain 6 kuukauden ajalta. Toimi näin: 

 1. Tee leskeneläkehakemus. Täytä se vaikka et hakisi leskeneläkettä vaan pelkkää lapseneläkettä. Leskeneläkehakemus on tarpeen lapseneläkkeen ratkaisemiseksi.
 2. Tee yksi lapseneläkehakemus jokaista lasta kohti. Jos olet lapsen edunvalvoja, liitä hakemukseen edunvalvontapäätös.
 3. Jos olet entinen puoliso ja sait vainajalta henkilökohtaisesti jatkuvaa elatusapua, liitä leskeneläkehakemukseen elatussopimus. 
 4. Käsittelyaikamme perhe-eläkkeissä on keskimäärin 1- 2 kuukautta.

Tee leskeneläkehakemus 

Tee lapseneläkehakemus 

Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä: vähemmän vai saman verran kuin nyt. Vai et ollenkaan. Valinnastasi riippumatta saat samaan aikaan eläkettä.  Siksi osittainen vanhuuseläke sopii sinulle yhtä hyvin, olit sitten työntekijä, yrittäjä tai työtön.

Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun

 1. olet vähintään 61-vuotias
  - vuoden 1963 jälkeen syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle myöhemmin 
 2. et saa mitään muuta työeläkettä paitsi perhe-eläkettä.

Kun siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle, toimi näin:

 1. Selvitä, kuinka suuri osittainen vanhuuseläkkeesi on. Selvitä myös, miten se vaikuttaa vanhuuseläkkeeseesi. Molemmat asiat selvität helposti Ilmarisen eläkelaskurin avulla.
 2. Päätä, alatko nostaa osittaista vanhuuseläkettä puolikkaan vai neljänneksen verran.
 3. Jos haluat vähentää työntekoa, sovi siitä työnantajasi kanssa. Se onkin ainoa päätös, jonka tarvitset työnantajaltasi. Yrittäjänä päätät töistäsi luonnollisesti itse.
 4. Hae eläkettä verkkopalvelussamme noin kuukautta ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Hae sitä ajoissa, sillä et saa sitä takautuvasti. Nopeutat hakemuksesi käsittelyä kun teet sen verkkopalvelussamme. Verkkopalvelussamme voit hakea eläkettä aikaisintaan 2 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
 5. Eläkepäätöksen saat viimeistään sen kuukauden aikana, jolloin alat saada eläkettä. Päätöksestä näet mm. eläkkeesi määrän ja sen, miten eläkkeesi on muodostunut.
 6. Eläketuloa verotetaan eri tavalla kuin ansiotuloa. Hae sen vuoksi verottajalta eläkettä varten uusi verokortti. Hae se heti kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Muuta sinun ei tarvitsekaan tehdä, sillä verottaja lähettää verokortin suoraan meille.

Jos vanhuuseläke tuntuu olevan liian kaukana etkä voi saada työkyvyttömyyseläkettä, vaihtoehtosi voi olla työuraeläke. Sitä voit hakea työntekijänä, yrittäjänä ja työttömänä. Ja kun

 • olet vähintään 63-vuotias
 • et ole vielä täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi
 • olet tehnyt raskasta ja kuluttavaa päätoimista (kokoaikaista) työtä vähintään 38 vuotta
 • työkykysi on heikentynyt sairauden tai vamman takia
 • viimeisin päätoiminen työskentelysi jatkuu tai sen päättymisestä on kulunut enintään vuosi.

Jos työkykysi on heikentynyt ja olet kiinnostunut työuraeläkkeestä, toimi näin:

 1. Hae ensin apua ammatillisesta kuntoutuksesta. Se tarjoaa sinulle viisi vaihtoehtoa kuntoutua takaisin työelämään. Jokaiseen saat meiltä taloudellista tukea. Mieti, mikä niistä sopii sinulle parhaiten, ja hae sitä.
 2. Selvitä, onko sinun mahdollista jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Jos on, hae työkyvyttömyyseläkettä, sillä se on työuraeläkettä suurempi.
 3. Jos haluat tietää, kuinka suuri työuraeläkkeesi on, tilaa meiltä ennakkolaskelma.
 4. Jos et ole vielä ennakkolaskelman jälkeenkään ihan varma, haluatko siirtyä työuraeläkkeelle, voit silti hakea eläkettä. Hakiessasi työuraeläkettä saat ensin ennakkopäätöksen. Päätös kertoo, onko sinun mahdollista siirtyä työuraeläkkeelle vai ei. Ennakkopäätös on voimassa 6 kuukautta. Jos haluat työuraeläkeläiseksi, kerro meille siitä tuona aikana. Tai hae päätökseen muutosta, jos se on kielteinen.
 5. Jos jatkat työntekoa, sovi työnantajasi kanssa työpanoksestasi ja palkastasi. Palkkasi tulee olla alle 834,52 euroa kuukaudessa (v. 2020 taso). Jos toimit yrittäjänä, laske YEL-työtulosi alle 10 014,24 euron.