Valmistaudu tulorekisterin tuloon

Näin palkkailmoittaminen muuttuu 1.1.2019 alkaen.

Asiakaspalvelu | 010 195 000

Mitä tulorekisteri ja sen voimaantulo tarkoittaa?

- Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää yksilötasolla kaikki palkka-, eläke- ja etuustiedot.

- Kaikki palkkailmoitukset 1.1.2019 alkaen maksetuista palkoista tehdään reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti tulorekisteriin.

- Tulorekisteri korvaa Ilmariseen, Verohallintoon, Kelaan ja Työttömyysvakuutusrahastoon tehtävät palkkailmoitukset.

Näin valmistaudut tulorekisteriin vuonna 2018

Tulorekisteri edellyttää muutoksia yritysten palkkajärjestelmiin. Oman palkkajärjestelmän toimittajalta on syytä varmistaa, että tarvittavat muutokset tehdään vuoden 2018 aikana. Kannattaa myös kartoittaa, miten muutos reaaliaikaiseen palkkailmoittamiseen muuttaa yrityksen palkkahallinnon prosesseja. Tulorekisteri koskee sekä työnantajia että yrittäjiä tietyissä tilanteissa. Yrittäjän YEL-työtuloa ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Suosittelemme että otat verkkolaskutuksen käyttöön ennen tulorekisteriin siirtymistä. Lue lisää verkkolaskusta

 

 

Aamuwebinaari 29.5. klo 9:00-10:45

Tulorekisteri 2019

Oletko valmis tulorekisteriin? Osallistumalla webinaariin saat kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mistä tulorekisterissä on kyse. Lisäksi saat hyödyllisiä vinkkejä ja käytänteitä ensimmäisessä vaiheessa tulorekisteriin siirtyviltä tahoilta, joten pystyt varautumaan muutoksiin hyvissä ajoin.

background

Näin teet palkkailmoitukset tulorekisteriaikana

Miten palkkailmoittaminen muuttuu vuonna 2019?

 • Tulorekisteriin tehdään kaikki palkkailmoitukset 1.1.2019 alkaen maksetuista palkoista. Myös muutokset näihin palkkailmoituksiin tehdään tulorekisterin kautta.
 • Palkkatiedot voi lähettää suoraan palkanlaskentajärjestelmästä tai tulorekisterin käyttöliittymän kautta tiedostona tai verkkolomakkeella. 
 • Tulorekisteriin tiedot ilmoitetaan pääasiallisesti viimeistään viiden kalenteripäivän kuluessa palkanmaksusta. Ilmoittamisessa ei ole euromääräisiä rajoja, vaan kaikki tulot ilmoitetaan. 
 • Ennen 1.1.2019 maksettujen palkkojen ilmoitukset ja muutokset palkkatietoihin lähetetään yhä Ilmariseen.
 • Vuosi-ilmoittaja tekee viimeisen vuosi-ilmoituksen vuodesta 2018 Ilmariseen 31.1.2019 mennessä. Kuukausi-ilmoittaja tekee vuoden 2018 joulukuussa maksetuista palkoista ilmoituksen Ilmariseen viimeistään 20.1.2019.

Tietoa tulorekisteristä yrittäjälle

 • Työeläkemaksut maksetaan edelleen Ilmariseen. Muutokset YEL-työtuloon tehdään edelleen Ilmarisen verkkopalvelussa.
 • Jos olet osakeyhtiössä yrityksen omistaja ja sinulle maksetaan palkkaa, päivärahoja tai muita korvauksia tai jos saat luontaisetuja, niistä tehdään palkkailmoitus tulorekisteriin.
 • Yritystuloista tulorekisteriin ilmoitetaan työkorvauksena sinulle tai yrityksellesi maksettu ennakonpidätyksen alainen vastike työstäsi silloin, kun et kuulu verotuksessa ennakkoperintärekisteriin.
 • Jos palkkaat työntekijän tilapäisesti tai pysyvästi, teet palkkailmoituksen tulorekisteriin.
 • Lue lisää tulorekisteri.fi-sivulta.

Näin yritykset hyötyvät tulorekisteristä

Tulorekisteri yksinkertaistaa palkkakäytäntöja

Tulorekisteri yksinkertaistaa yritysten palkkahallintoa, kun palkkailmoitukset tehdään vain yhteen paikkaan. Ilmoituskäytäntö siis muuttuu tältä osin aiempaa suoraviivaisemmaksi.

Tulorekisteri korvaa erilliset vuosi-ilmoitukset

Erillisiä vuosi-ilmoituksia eri tulorekisterissä oleville tahoille ei enää tarvitse tehdä, joten taloushallinnon vuodenvaihteen ruuhkat helpottavat. Tästä hyötyvät etenkin työnantajat.

Tulorekisterillä TyEL-maksu perustuu toteumaan

Palkkailmoitus tehdään pian palkanmaksun jälkeen. Näin yrityksen TyEL-maksut perustuvat aina toteutuneeseen palkkasummaan aikaisemman arvion sijaan.

Viisi vinkkiä tulorekisteristä tilitoimistoille

 • Huolehdi palkkajärjestelmän päivityksestä. Tee palkkajärjestelmiin tulorekisterin tarvitsemat muutokset vuoden 2018 aikana. Lisätietoja saat tulorekisteri.fi-sivustolta.
 • Tarjoa asiantuntemusta asiakkaille. Asiakasyritykset saattavat tarvita tilitoimiston neuvontaa palkkahallinnon prosessien kehittämisessä, kun palkkailmoittamisen rytmi muuttuu.
 • Tunne tulorekisterin palkkahallinnon sanasto. Sanaston tarkoituksena on auttaa palkkahallinnon ammattilaisten arkea ja tiedonsiirtoa työnantajien ja viranomaisten tietojärjestelmien välillä. 
 • Tutustu palkkailmoittamisen tulolajeihin. Tulorekisteri yhtenäistää palkkailmoittamisen tulolajien koodit. Palkkajärjestelmän toimittajan tulee huomioida tulolajien muutokset palkkajärjestelmässä.
 • Automatisoi palkkatietojen ilmoittaminen. Palkkatietojen ilmoittaminen automaattisesti teknisen rajapinnan kautta helpottaa tietojen lähettämistä ja vähentää manuaalista työtä. Rajapinta edellyttää varmenteen hankkimista vuoden 2018 aikana. Lisätietoja saat palkkaohjelman toimittajalta ja tulorekisteri.fi-sivustolta.
 • Suosittelemme että otat verkkolaskutuksen käyttöön ennen tulorekisteriin siirtymistä. Lue lisää verkkolaskusta

Uutisia, tapahtumia ja koulutuksia

Opiskele itsenäisesti

Seuraa tulorekisteriasioita eri kanavissa

Kysy meiltä tulorekisteristä

Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 8–17 puh. 010 195 000

(Huom! På svenska: 010 284 3719 and in English: 010 284 3714)

Mikä on kansallinen tulorekisteri?

Milloin tulorekisteri otetaan käyttöön?

Keneen tulorekisteri vaikuttaa?

Mitä tietoja tulorekisteriin ilmoitetaan?

Mitä hyötyä tulorekisteristä on?