Usein kysyttyä tulorekisteristä

Tämän sivun lopusta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin tulorekisteristä. Voit myös kysyä lisää Ilmari-chatbotilta sivun oikeasta alanurkasta. Asiakaspalvelumme auttaa ma–pe klo 8–17 numerosta 010 195 000.

Yleistä tulorekisteristä

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki palkkatiedot henkilötasolla. Lisäksi työnantaja tekee työnantajakohtaisen erillisilmoituksen. Työnantajat tai heidän valtuuttamansa palveluntarjoajat ilmoittavat tiedot palkkatuloista tulorekisteriin viiden arkipäivän kuluessa palkanmaksusta. Myös eläke- ja muut etuustieot näkee vuonna 2021 tulorekisteristä. 

1.1.2019 lähtien kaikki maksetut palkat ja luontoisedut ilmoitetaan tulorekisteriin. Tämä koskee kaikkia työnantajia: yrityksiä, yhdistyksiä, säätiöitä, kotitalouksia, asunto-osakeyhtiöitä ja muita toimijoita, joilla on velvollisuus ilmoittaa palkkatietoja työeläkeyhtiölle, verohallinnolle, Kelalle tai työllisyysrahastolle.

Palkan maksajan ei tarvitse ilmoittaa tietoja itse. Hän voi valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston tai muun palveluntuottajan tekemään ilmoitukset.

Tulorekisterin sähköiseen asiointiin kirjaudutaan tai tunnistaudutaan pääsääntöisesti Suomi.fi-palvelun avulla.

Vaihtoehtoja ovat

 • henkilökohtainen pankkitunnistus,
 • mobiilitunnistus,
 • organisaatiokortilla tunnistautuminen,
 • sähköisellä henkilökortilla tunnistautuminen

Jos käytät palkkajärjestelmää, joka ilmoittaa palkat suoraan tulorekisteriin rajapinnan kautta, tarvitset varmenteen.

Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöä hallinnoidaan valtuuskoodeilla. Tulorekisterin käytössä olevat valtuuskoodit ovat Palkkatietojen ilmoittaminenja Palkkatietojen katselu. Se, kenen puoleen valtuutusasioissa tulee kääntyä, riippuu organisaatiostasi.

 • Yritykset tekevät valtuudet Suomi.fi:ssä.
 • Yhdistyksetsäätiötoppilaitoksetelinkeinoyhtymätkuolinpesät ja ulkomaiset toimijat tekevät valtuutukset Katso-palvelussa.

Tulorekisterissä ei voi käyttää aiemmin esimerkiksi veroasiointiin myönnettyjä tunnuksia. Huomaathan, että tulorekisterin sähköiseen asiointipaveluun ei voi kirjautua Ilmarisen verkkopalvelutunnuksilla.

Tulorekisteri.fi-sivuilla saat valtuuksiin liittyen henkilökohtaista neuvontaa Chat-palvelussa.

Voit katsella tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelussa voit ilmoittaa palkkatietoja ja korjata niitä. Voit tilata raportteja annetuista tiedoista.

Kirjaudu palveluun. Valitse aloitusvalikosta, haluatko jatkaa asiointia yksityishenkilönä, yrityksen tai organisaation edustajana vai haluatko asioida toisen yksityishenkilön puolesta. Sivulta pääset myös lataamaan tiedostoja tulorekisteriin. Ohje koskee henkilöitä, joilla on oikeus ilmoittaa palkkatietoja tulorekisteriin.

Lisäohjeita tulorekisterin ohjevideolla

Palkkatiedot voi toimittaa tulorekisteriin

 • sähköisessä asiointipalvelussa tulorekisteri.fi
 • suoraan palkanlaskentajärjestelmästä teknisen rajapinnan avulla. 

Hoida tarvittaessa palveluun liittyvät valtuutukset kuntoon. Harkitse myös muita mahdollisuuksia palkanmaksulle ja -ilmoitukselle:

 • Palkka.fi - ja PikaPalkka®- palveluissa voit maksaa palkat sivukuluineen. Maksuton palvelu lähettää palkkatiedot tulorekisteriin, eikä erillistä tulorekisteri-ilmoitusta tarvitse enää tehdä.
 • SuoraTyö.fi -palvelu lähettää palkkatiedot tulorekisteriin ja huolehtii kaikista työnantajavelvoitteista. Palvelu veloittaa pienen käsittelymaksun.

Katso lisää ohjeita ilmoittamiseen

 

Verohallinto määrää myöhästymismaksuja myöhästyneistä ilmoituksista. Myöhästymismaksua määrätään vain niiden pakollisesti annettavien tietojen perusteella, joita työnantaja tai muu maksaja ilmoittaa tulorekisteriin myöhässä.

Lue lisää seuraamusmaksuista

Työnantajan erillisilmoituksella maksaja ilmoittaa

 • kohdekuukauden aikana maksettujen työnantajan sairausvakuutusmaksujen yhteismäärän ja siitä mahdollisesti tehtävät vähennykset
 • tiedon siitä, ettei palkkoja ole maksettu (ei palkanmaksua kuukauden aikana). Tee tämä ilmoitus, jos kuulut Verohallinnon työnantajarekisteriin, etkä ole maksanut palkkoja kyseisen kuukauden aikana.

Tarkempia tietoja työnantajan erillisilmoituksesta (tulorekisteri.fi) sekä sairausvakuutusmaksun maksamisesta ja maksamisen määräajoista on Verohallinnon sivuilla osoitteessa vero.fi.

Lähes kaikki työnantajan tai muun suorituksen maksajan ilmoittamat palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella. Lisäksi maksaja antaa tarvittaessa työnantajan erillisilmoituksen tiedoista, jotka eivät koske yksittäistä tulonsaajaa. 

Lue lisää työnantajan edellisestä vastauksesta (yläpuolella).

Information in english

Please refer to ilmarinen.fi/incomesregister or vero.fi/en/incomes-register/.