Artikkelit

Jäisinkö eläkkeelle?

Miten ja milloin eläkkeelle voi jäädä? Kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka suuri eläkkeesi tulee olemaan? Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruun vastaa.

Miten ja milloin voin jäädä eläkkeelle?

Eläkkeellä ajatellaan useimmiten vanhuuseläkettä. Syntymävuotesi ratkaisee, milloin sille voi jäädä. Karkeasti sanoen lähivuosina vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 63–65 -vuotiaana. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneellä alin eläkeikä on 64,5 vuotta ja ylin vanhuuseläkeikä 69 vuotta. Katso Katso täältä oman ikäluokkasi vanhuuseläkeiät.

Eläkkeelle voi jäädä nykyisin jo vanhuuseläkeikää aiemminkin osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen turvin. Sen alaikäraja on 61 vuotta. Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä: et lainkaan, täyttä päivää, tai jotain siltä väliltä. Eläkkeen suuruus on 25 % tai 50 % kertyneestä eläkkeestä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että osittaisen vanhuuseläkkeen nostaminen pienentää lopullista vanhuuseläkettä.

Vaihtoehtoja yhdistellä eläkettä ja työntekoa on itseasiassa monia. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä vaikkapa 62-vuotiaasta alkaen ja kenties tehdä sen rinnalla puolikasta työpäivää ja saada palkkaa. Näin voit jatkaa esimerkiksi 66-vuotiaaksi, ja siirtyä sitten kokonaan vanhuuseläkkeelle. Eläkettä kertyy samalla lisää työnteosta.

Jos työkykysi on koetuksella, sinulla saattaa olla oikeus työuraeläkkeeseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Paljonko saan eläkettä?

Eläkkeesi suuruus riippuu siitä, kuinka paljon olet ansainnut työurasi aikana ja kuinka kauan olet tehnyt töitä. Tietyin edellytyksin myös esimerkiksi opiskelu- ja vanhempainvapaa-ajoista karttuu eläkettä.

Ilmarisen verkkosivuilla ilmarinen.fi voit kirjautumalla tarkistaa sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän. Lisäksi voit tehdä arvioita siitä, kuinka suuri eläke on eri ikä- ja eläkevaihtoehdoilla. Esimerkiksi miten saisit eläkettä alimmassa ja ylimmässä vanhuuseläkeiässä tai ns. tavoite-eläkeiässä? Tai miltä eläke näyttäisi, jos jatkaisit puolipäiväisesti töissä osittaisen vanhuuseläkkeen turvin ja nostaisit täyttä vanhuuseläkettä vasta esimerkiksi 65 vuodesta? Pohdi, millaiset ratkaisut tuntuisivat juuri sinusta sopivilta, ja arvioi eläkkeesi määrä laskurilla.

Onko taloudellisesti kannattavaa jatkaa töissä?

Töissä jatkaminen on aina taloudellisesti kannattavaa. Yleisestihän palkka on eläkettä suurempi, eli käteen jää enemmän. Ja mitä myöhemmin jää eläkkeelle, sitä suuremmaksi eläke kasvaa. Tämäkin on helppo arvioida konkreettisesti Ilmarisen eläkelaskureilla kirjautumalla osoitteeseen ilmarinen.fi.

Eläkeikä.jpg

Jos jään eläkkeelle, voinko silti tehdä eläkkeen rinnalla töitä?

Kyllä voit. Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat, ilman ansiorajaa.

Työura- ja työkyvyttömyyseläkkeessä sen sijaan on ansiorajat.

Miten haen eläkettä? Mitä muuta minun pitää tehdä?

Jos jäät vanhuuseläkkeelle, sovi ensiksi työnantajan kanssa milloin työsuhteesi päättyy. Osittaisesta vanhuuseläkkeestä työnantajan ei tarvitse tietää, mutta mahdolliset työajan muutokset sovitaan toki työnantajan kanssa.

Hae eläkettä verkossa! Kirjaudu ilmarinen.fi:hin ja tee eläkehakemus siellä. Se on nopeaa ja helppoa ja takaa, että saat eläkepäätöksen mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita