Artikkelit

Voiko yrittäjä jäädä vanhempainvapaalle?

Mitä tuloille tapahtuu, kun yrittäjä saa perheenlisäystä? Millainen on yrittäjän turva vanhempainvapaalla ja miten YEL-vakuutus liittyy kaikkeen tähän? Kysyimme asiantuntijalta.

Yrittäjä voi jäädä vapaalle työelämästä vanhemmuuden vuoksi siinä missä kuka tahansa muukin. Kela takaa yrittäjille samat vanhemmuuteen liittyvät tuet kuin työssäkäyvillekin.

Kela tukee lapsiperheitä äidin raskausajan ja eri perhevapaiden aikana. Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita saadaan vanhemmuuteen liittyvien vapaiden – äitiysvapaan, vanhempainvapaan ja hoitovapaan – aikana. Vanhempainpäivärahaan kuuluvia etuuksia ovat äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha. Yrittäjä voi saada näitä kaikkia, kunhan etuuden edellytykset täyttyvät.

Yrittäjän vanhempainpäiväraha määräytyy YEL-työtulon perusteella, kuten myös muut sosiaalietuudet, yrittäjän vakuutusmaksut ja kertyvä eläke. YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän eläkelain mukaisesti pakollinen. Vakuutusta varten jokaisen yrittäjän on määriteltävä YEL-työtulo eli arvio vuosittaisen työpanoksensa arvosta. Kohtuullista eläkettä ja sosiaaliturvaa varten suosittelen päätoimista yrittäjää asettamaan työtulon noin 20 000–30 000 euroon.

Päivärahaa haetaan Kelasta. Perusteena käytetään edellisenä vuonna valmistuneen verotuksen mukaista työtuloa. Käytännössä tämä tarkoittaa kahden vuoden takaista tietoa: jos vanhempainpäiväraha alkaa tänä vuonna, se lasketaan vuoden 2016 työtulon perusteella.

Jos yrittäjän työtulo on noussut edellisestä verotuskaudesta huomattavasti, yli 20 prosenttia, voidaan vanhempainpäivärahan perusteena käyttää myös viimeisen kuuden kuukauden aikaista työtuloa. Voit itse tukia hakiessasi valita, kummalla tavalla haluat päivärahan laskettavan."

Vastauksen antoi Ilmarisen YEL-asiantuntija Mari Sorvali.

Lisätietoja

Lisää aiheesta

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 3.4.2024

Aika tarkastaa oma työeläkeotteesi!

Työeläkeote päivittyy kuukausittain. On omalla vastuullasi tarkastaa se säännöllisesti. Tuleva eläkkeesi nimittäin perustuu työeläkeotteen sisältämiin tietoihin.

Aika tarkastaa oma työeläkeotteesi!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita