Artikkelit

Nuori, kesätyöläinen tai opiskelija, olethan perillä oikeuksistasi?

Tiesitkö, että jokainen ansaitsemasi euro kasvattaa työeläkettäsi? Eläkettä voi kertyä myös, kun opiskelet tai saat sosiaalietuuksia. Eläkkeesi kasvaa opiskellessa kuin töitä tehdessäkin, 1,5 prosenttia vuodessa. Eläkettä kartuttava prosenttimäärä lasketaan vuosittain tarkastettavasta summasta, joka vuonna 2019 on 741,96 euroa kuukaudessa.

Vuodesta 2017 alkaen eläkettä on karttunut jo 17-vuotiaasta lähtien kaikenikäisille vuodessa 1,5 pro­senttia palkasta. Yrittäjillä alaikäraja on 18 vuotta. Jos olit kesän töissä, olet työelämäkokemuksen lisäksi kerryttänyt siis todennäköisesti muutakin.

Kausityöntekijään soveltuvat samat työehtosopimukset ja sosiaaliturvaa sekä vakuuttamista koskevat säännökset kuin muihinkin työntekijöihin. Työnantajan on esimerkiksi otettava eläkevakuutus kaikille 17 – 67-vuotiaille työntekijöillensä, jos työntekijän kuukausipalkka on yli 59,36 euroa.

On hyvä muistaa, että työnantaja voi olla myös kotitalous. Esimerkiksi jos työskentelit lapsenvahtina työnantajasi kotona, hänen on vakuutettava sinut TyEL:n mukaan, mikäli kuukausipalkkaraja täyttyi. Huomaathan, että ainoastaan verokortilla tehty työ kerryttää eläkettäsi.

Eläkettä myös opinnoista

Eläkettä karttuu paitsi työnteosta myös tietyistä sosiaalietuuksista sekä opiskelusta ja tutkinnon suorittamisesta. Opiskelu siis kannattaa myös eläkkeen kerryttämistä silmällä pitäen.

Tutkinto kerryttää eläkettäsi, kun se on suoritettu vuonna 2005 tai sen jälkeen. Opiskelijana eläkkeesi kasvaa 18 ikävuodesta alkaen. 

Kuukausieläkettä opiskelusta karttuu noin 10 euron verran per opintovuosi ja yhteensä enintään viideltä opiskeluvuodelta. Ehtona on, että olet työurasi aikana saanut palkkaa yhteensä vähintään 17 807,01 euroa (vuonna 2019), tai kun YEL-työtulosi on ollut vähintään saman verran, jos olet yrittäjä.

Eri tutkintotasoilla kuukausieläke karttuu tutkinnon suorittamisen johdosta seuraavasti:

  • Ylempi korkeakoulututkinto: noin 56 euroa
  • Ammattikorkeakoulututkinto: noin 45 euroa
  • Alempi korkeakoulututkinto tai ammatillinen perustutkinto: noin 33 euroa.

Eläkkeesi kasvaa silloinkin, kun suoritat tutkinnon ulkomailla, kunhan sinulla on oikeus Kelan opintotukeen.

Ylioppilastutkinnon tai muun yleissivistävän tutkinnon suorittaminen ei sen sijaan kartuta eläkettä. Sama koskee myös jatkotutkintoja, kuten lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa sekä erilaisia pätevöitymisiä perustutkinnon lisäksi.

Kesätöissä Ilmarisessa

Helsingin yliopistossa valtiotieteellisessä tiedekunnassa sosiologiaa pääaineenaan opiskeleva Aleksi Juvonen on Ilmarisessa töissä nyt ensimmäistä kesää. Ennen eläkepalvelun muutoksenhaun tiimissä aloittamista hän on ehtinyt paiskia töitä usealla alalla ja monenlaisissa yrityksissä opiskelun ohessa.

- Työtehtäviini on tänä kesänä kuulunut työkyvyttömyyseläke- ja kuntoutushakemuksien muutosprosessiin liittyviä valmistelu-, rekisteröinti- ja arviointitöitä sekä vastineiden laatimista eri tahoille, Juvonen luettelee. - Olen saanut hoitaa vastuullisia ja vaativiakin tehtäviä.

Vaikka Juvonen oli miettinyt eläkkeitä aiemmin yhteiskunnallisesta näkökulmasta, omakohtaisesti aihe ei ennen työeläkealalle töihin tuloa tuntunut vielä läheiseltä.

- Opintosuuntautuneisuuteni vuoksi aihe on ollut tapetilla yhteiskuntapolitiikan luennoilla hyvinvointivaltiota, toimivaa eläkejärjestelmää ja huoltosuhteen muutosta käsiteltäessä. Mutta eläkkeitä ei varsinaisesti ole vielä tullut juuri ajateltua oman työuran tässä vaiheessa, mikä johtunee siitä, että koulunpenkillä on tullut istuttua noin 20 vuotta, hän pohtii.

- En toisaalta myöskään ollut tullut ajatelleeksi, että kouluttautuminenkin kerryttää eläkettä suoritettujen tutkintojen kautta, aikaisemmalta koulutukseltaan fysioterapeutiksi opiskellut Juvonen ihastelee. – Akateemisen maailman vietyä mukanaan oma eläkekertymäni karttuu valmistumisen jälkeen opiskelun ansiosta entisestään.

- En nuorempana edes tiennyt, tai varsinkaan tullut ajatelleeksi, että golfkentällä pallojen kerääminen kartuttaisi muutakin, kun kyseisen kesän budjettiani. Toisin sanoen tuleva eläke ei silloin häivähtänyt vielä mielessä.

Ohjeeksi muille kanssaopiskelijoille ja työuransa alussa oleville Juvonen vinkkaa, että kannattaa olla kaukaa viisas ja perehtyä alusta saakka omaa eläkettään koskeviin asioihin.

 - Kyse on omasta henkilökohtaisesta edustasi!

Tarkista oman kertymäsi tilanne verkossa

Verkkopalvelussamme voit tutustua omaan työeläkeotteeseesi ja tarkistaa siitä, mistä kaikista työsuhteista sinulle on ehtinyt eläkettä kertyä ja kuinka paljon. Samalla kannattaa varmistaa heti tuoreeltaan kesätöiden päättyessä, että työnantaja on hoitanut velvollisuutensa ja kaikki kesäajan ansiosi näkyvät sekä tulorekisterissä että työeläkeotteella.

Pyydä myös työstäsi työtodistus ja pidä se hyvässä tallessa tulevia työnhakuja varten.

Tarkasta työeläkeotteesi verkkopalvelussamme

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita