Ihminen puhelimessa, kuvituskuva.
Artikkelit

Koska ja miten YEL-vakuutus otetaan takautuvasti?

Ota YEL-vakuutus heti, kun aloitat työsi yrittäjänä. Ota se kuitenkin viimeistään puolen vuoden kuluttua yrittäjänä aloittamisesta. Vakuutus tulee ottaa takautuvasti yrittäjätoiminnan alusta lähtien.

Vaikka ottaisit vakuutuksen takautuvasti, vakuutusmaksut alkavat juosta yrittäjyytesi alusta lähtien. Samasta hetkestä alkaen YEL-vakuutus alkaa turvata sinun ja perheesi elämää.

Jos et ole ottanut itsellesi YEL-vakuutusta 6 kuukauden kuluessa vakuutusvelvollisuuden alkamisesta, olet velvollinen maksamaan laiminlyöntimaksun.

Voit ottaa YEL-vakuutuksen kuluvan vuoden lisäksi takautuvasti kolmelle edelliselle kalenterivuodelle, mutta tällöin vakuutusmaksujen lisäksi maksettavaksesi tulee myöhästymisen ajalta vähintään 10 prosentin laiminlyöntimaksu.

Vuodesta 2020 alkaen Valtiokonttori määrää laiminlyöntimaksun eläkeyhtiön hakemuksesta.

Jos unohdat ottaa itse vakuutuksen ajallaan, Eläketurvakeskus ottaa sen sinulle, ja saat siitä tavallista isomman laskun.

TarvitseT YEL:n seuraavien edellytysten täyttyessä

  • Olet 18–67-vuotias.
  • Olet toiminut yrittäjänä vähintään 4 kuukautta.
  • Asut Suomessa.
  • Työpanoksesi arvo yritystoimintaan on vähintään 7 958,99 euroa vuonna 2020.
  • Työskentelet yrityksessäsi.

Vakuutusvelvollisuus alkaa 18 vuotta täyttämistä seuraavan kuukauden alusta ja päättyy sen kuukauden lopussa, kun täyttää 68 vuotta. Se, onko Suomen kansalainen vai ei, ei vaikuta YEL-vakuutuksen ottamiseen. Ei myöskään se, onko ottanut jonkin vapaaehtoisen eläkevakuutuksen itselleen.

Miksi YEL?

Yrittäjän eläkevakuutus auttaa, jos menetät työkykysi, sairastut, jäät vanhempainvapaalle tai yrityksesi toiminta jostain syystä keskeytyy. Vakuutusmaksut vähennät omassa henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa.

Ota YEL-vakuutus

Lue lisää

Kenelle YEL-vakuutus?
Aloittavan yrittäjän opas – tärkeä tieto yksissä kansissa

Lue myös

YEL määrittää sairauspäivärahan myös karanteenitapauksessa
Missä vaiheessa työntekijästä tulee yrittäjä?
Mitä tehdä työeläkevakuutukselle, kun yrityksen yhtiömuoto tai omistussuhteet muuttuvat?

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita