Työkykyjohtaminen luo tuottavuutta ja menestystä.
Parhaiten turvaat työkyvyn, kun johdat sitä. Seuraa työntekijöidesi vointia ja reagoi ajoissa. Rakenna työkyvyn johtamisen malli, aseta tavoitteet ja seuraa tuloksia.
Sijoita hymyyn. Saat menestystä, tuottavuutta ja työkykyä.
Keinot hymyn kuuluvat asiakasetuihimme ja ovat sinulle maksuttomia.
Mitkä sopivat parhaiten sinun yrityksellesi?
Jotta työkyvyn johtamisesta tulee osa yrityksesi arkea, lähesty esimiehiä.
Kehota esimiehiä seuraamaan hiljaisia signaaleja. Kuten sitä, tuntuuko työntekijän motivaatio katoavan, onko hän alkanut eristäytyä työkavereistaan tai onko hänelle tullut vaikeuksia keskittyä työhönsä.
Käy läpi varhaisen tuen malli:
Kehota esimiehiä seuraamaan poissaolojen määrää ja syitä. Jos työntekijä on usein sairaana tai hänelle sattuu usein tapaturmia, syyn selvittäminen on paitsi järkevää, myös inhimillistä. Oli poissaolon syynä työ tai ei.
Varhaisen tuen mallin vinkkejä:
Kehota esimiehiä ottamaan asia puheeksi ajoissa. Mitä aikaisemmin esimies puuttuu asiaan, sitä enemmän työntekijällä ja hänellä on käytettävissä keinoja siihen, että työntekijän työkyky säilyy.
Varhaisen tuen malli käytännössä:
Kehota esimiehiä kirjaamaan keskustelun lopputulos ylös. Näin sekä työntekijälle että esimiehelle syntyy yhteinen käsitys siitä, mitä he sopivat sekä mihin he aikovat pyrkiä ja miten. Silloin heidän on helppo seurata tuloksia.
Varmista myös työterveyshuolto-yhteistyön tavoitteet:
Kehota esimiehiä selvittämään, voiko työtehtäviä muuttaa. Voisiko työntekijä ryhtyä tekemään vanhaa työtä uudella tavalla? Tai kokonaan uutta työtä? Tilapäisesti tai kokonaan.
Toimi yhdessä työterveyshuollon kanssa:
Kehota esimiehiä hyödyntämään työhönpaluun tukimuotoja. Työntekijä voi saada osasairauspäivärahaa Kelasta. Tai hän voi hakea jotain ammatillisen kuntoutuksen viidestä vaihtoehdosta. Ja saada niihin Ilmariselta taloudellista tukea.
Edistä työhönpaluuta:
27
helmikuu
ke 27.2.2019 klo 8:30-13:00
Original Sokos Hotel Arina, Isokatu 25, 4krs. 90100 Oulu
5
maaliskuu
ti 5.3.2019 klo 8:30-12:00
Ilmarinen, Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki
6
maaliskuu
ke 6.3.2019 klo 12:00-16:00
Scandic Tampere City, Hämeenkatu 1, 33100 Tampere
Yritys halusi henkilöstölle kattavamman työterveyshuollon. Vaihtoehdoksi nousi lisäturvan hoitaminen vakuutuksella, joka korvaa kattavasti myös operaatiot. Lisähintaa tästä ratkaisusta ei tullut, sillä samassa yhteydessä päivitettiin lakisääteinen tapaturmavakuutus ja vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Tällä ratkaisulla parannettiin työnantajamielikuvaa, ja helpotettiin käytännön asioiden hoitoa kuten laskujen määrää ja selvittelyä, sekä kustannusten ennakointia.
Viime vuonna Europortsin Rauman yksikkö tarttui toden teolla toimeen ja aloitti tiiviin työhyvinvointiyhteistyön Ilmarisen kanssa. Samalla uudistettiin myös terveyshuoltoyhteistyötä. Kolmikantayhteistyön tiivistäminen kumppanuudeksi on muun muassa laskenut yrityksen maksuluokan seitsemästä kolmeen.
Kansainvälisen kauppaketjun Suomen yhtiössä toimitaan erittäin matalalla organisaatiolla, eikä henkilöstöhallintoon ole ollut resursseja. Sairauspoissaoloja on epätasaisesti eri myymälöissä, joissain paljon. Yhden myymäläpäällikön toimenkuvaa päätettiin muuttaa niin, että hän ottaa osa-aikaisesti henkilöstöasiat vastuulleen. Samalla koottiin työsuojeluryhmä, jonka tehtäväkuvaa laajennettiin myös kehitysasioihin. Yrityksessä lisättiin mukautettua työtä pitkien sairaslomien sijaan. Yhtiössä myös kehitettiin mukautettuun työhön johtavia keinoja, kuten esimerkiksi selkähaaste ja seisomishaaste, joiden avulla on helpompi ottaa mukautettu työ puheeksi ja käytäntöön kaikissa myymälöissä.