Sosiaaliturva sosiaalivakuutusmaksuilla

Työnantajana huolehdit työntekijöittesi eläketurvasta ja muusta sosiaaliturvasta. Yrittäjänä huolehdit omastasi. Asia järjestyy, kun maksat sosiaalivakuutusmaksut ajallaan.

Eläketurva on osa suomalaista sosiaaliturvaa. Sen piiriin kuulumme, kun työskentelemme tai asumme Suomessa. Työnantajana sinun tehtävänäsi on järjestää eläketurva ja muu sosiaaliturva työntekijöillesi ja yrittäjänä itse itsellesi. Sen järjestät helposti, kun maksat tarvittavat sosiaalivakuutusmaksut, jotka selviävät taulukostamme "Sosiaalivakuutukset ja avainluvut".

Lataa taulukko pdf-muodossa

Lue lisää työnantajan sosiaalivakuutusmaksuista

Sopimustyönantajan neljä vakuutusta ja sosiaaliturvamaksu

Eläketurvan ja muun sosiaaliturvan järjestämiseen vaikuttaa eniten se, oletko tilapäinen työnantaja vai sopimustyönantaja. Tilapäisenä työnantajana järjestät usein pelkän eläketurvan, mutta sopimustyönantajana järjestät useimmiten muunkin sosiaaliturvan. Ota silloin neljä vakuutusta ja maksa sosiaaliturvamaksu.

Tarvitsemasi neljä vakuutusta ovat työntekijän eläkevakuutus eli TyEL-vakuutus, työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, ryhmähenkivakuutus ja työttömyysvakuutus. Ne auttavat työntekijääsi ja hänen perhettään, jos hän vammautuu, menehtyy tai joutuu työttömäksi, sekä silloin, kun hän lopettaa työnsä ja jää vanhuuseläkkeelle. Koska sosiaaliturva syntyy näistä vakuutuksista, ne ovat lakisääteisiä eli pakollisia. Maksut ovat tietty prosentti ansioista, ja prosentti on sama kaikissa vakuutusyhtiöissä. Maksua tosin pienentävät maksunalennukset, mm. asiakashyvitykset, jotka Ilmarisessa ovat aika mukavalla tolalla.

TyEL-vakuutuksen saat meiltä ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen saat kumppaniltamme OP:lta. Ryhmähenkivakuutusta sinun ei tarvitse ottaa erikseen, vaan tulet ottaneeksi sen samalla kun otat tapaturmavakuutuksen. Työttömyysvakuutuksen saat vain yhdestä paikasta, Työttömyysvakuutusrahastosta (TVR).

Tule TyEL-asiakkaaksi

Maksa lisäksi verottajalle työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sairausvakuutusmaksu.

Selvitä, oletko tilapäinen työnantaja vai sopimustyönantaja

Lue lisää Ilmarisen asiakashyvityksistä

 

Yrittäjälle ainakin YEL-vakuutus

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi, kun otat yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. Se vaikuttaa sosiaaliturvaasi. Sitä tehostat kun otat lisäksi tapaturmavakuutuksen. Ja huolehdit työttömyysturvastasi. Niistä sinä ja perheesi saatte tukea koko elämäsi ajaksi ja sen jälkeenkin.

Kun otat YEL-vakuutuksen, arvioit samalla YEL-työtulosi. Se vaikuttaa sosiaaliturvaasi, joten pidä siitä hyvää huolta. YEL-vakuutuksen saat meiltä ja tapaturmavakuutuksen kumppaniltamme OP:lta.Työttömyysturvan saat automaattisesti Kelasta. Jos haluat parantaa sitä, käänny yrittäjien työttömyyskassojen AYT tai SYT puoleen.

Tule YEL-asiakkaaksi

Kun vakuutat itsesi kunnolla, kiität itseäsi moneen kertaan jo paljon ennen kuin jäät eläkkeelle.

Lue lisää yrittäjän sosiaaliturvasta