En elektronisk faktura är behändig

Vad säger du om elektroniska ArPL- och FöPL-fakturor? En elektronisk faktura anländer snabbt och miljövänligt. Dessutom är den lätt att arkivera.

Då du vill ändra din pappersfaktura till en elektronisk faktura kan du välja mellan e-faktura och nätfaktura. Bägge alternativen innehåller färdigt Ilmarinens kontonummer och referensnummer och andra fakturauppgifter, så du slipper mata in dem för hand.

Du kan börja använda e-fakturor efter att du avtalat om det med din bank. Efter det skickar vi din faktura till din webbank i stället för att skicka en pappersfaktura till ditt företag eller ditt hem.

Du kan övergå till att bli nätfakturaanvändare genom att avtala om mottagande av nätfakturor med en nätfakturaoperatör.

 

Börja använda e-faktura

De flesta bankerna erbjuder en e-fakturatjänst. Då du betalar vår följande pappersfaktura i din webbank, föreslår webbanken att du övergår till e-faktura. Svara jakande och ge de övriga uppgifterna som banken begär. Det är allt du behöver göra. 

Efter att du övergått till e-faktura får du sannolikt redan följande faktura i form av en e-faktura. Efter att du fått en faktura till din webbank, gör så här: 

  1. Öppna e-fakturan och granska den.
  2. Klicka på länken på e-fakturan så får du fram en faktura som ser ut som en pappersfaktura.
  3. Du kan ändra fakturans förfallodag, om du så önskar.
  4. Godkänn fakturan, så betalar programmet fakturan åt dig på förfallodagen.
  5. Du kan gå tillbaka och granska fakturan när som helst – dina e-fakturor finns i god ordning i din webbank, där du kan bläddra i dem i egen takt. 

Mer information om e-fakturor får du från din bank.

 

Börja använda nätfaktura

Du får tillgång till nätfakturor då du ingår ett avtal med en nätfakturaoperatör. Operatörer är banker och företag som specialiserat sig på nätfakturor. 

Om du vill ha nätfakturor från oss, gör så här: 

  1. Välj nätfakturaoperatör.
  2. Ingå ett avtal med din operatör om att du kan ta emot nätfakturor framöver.
  3. Skaffa ett nätfakturaprogram, om det är nödvändigt.
  4. Meddela oss namnet på din operatör och nätfakturaadress som du fått av din operatör i vår nättjänst ilmarinen.fi

Ta i bruk nätfruktura

Om avtalet med din operatör förutom mottagande av nätfakturor även inkluderar sändande av nätfakturor, kan du börja sända nätfakturor till dina kunder. Det sparar på miljön. Och ofta även pengar. 

Närmare information om nätfakturor får du från nätfakturaoperatörerna.