För nya företagare

Särskilt i början av företagarverksamheten är det många saker som du behöver komma ihåg och reda ut. En av de viktigaste är att omedelbart i början sköta om ditt eget pensionsskydd och din sociala trygghet genom att teckna en pensionsförsäkring för företagare, dvs. en FöPL-försäkring.

FöPL är företagarens viktigaste försäkring

Ditt pensionsskydd och hela din övriga sociala trygghet grundar sig på FöPL-försäkringen. Därför är FöPL-försäkringen lagstadgad, alltså obligatorisk. Du kan inte ersätta försäkringen med frivilliga pensionsförsäkringar. FöPL-försäkringen är alltid personlig, inte företagsspecifik.

Som ny företagare får du en rabatt på 22 % på FöPL-avgiften

När du blir företagare för första gången får du en rabatt på 22 procent på dina FöPL-avgifter. Du får rabatten under de första 48 månaderna, dvs. fyra åren, av din företagarverksamhet. Om din företagarverksamhet upphör tidigare, kan du använda den återstående rabatten senare för en andra företagarperiod.

FöPL-avgiften är en viss procent av din FöPL-arbetsinkomst. I tabellen ser du din FöPL-avgiftsprocent för 2020 inklusive rabatten för nya företagare

  • 18,798 procent av FöPL-arbetsinkomsten när du är under 53 år
  • 19,968 procent av FöPL-arbetsinkomsten när du är 53–62 år
  • 18,798 procent av FöPL-arbetsinkomsten när du har fyllt 63 år.

Du kan dra av FöPL-avgifterna i din egen, din makes/makas beskattning eller i företagets beskattning. Avdraget minskar försäkringens faktiska kostnader.

Läs mer om FöPL-avgifterna >

Vad omfattar FöPL-försäkringen?

FöPL-försäkringen ger dig trygghet som företagare. Med hjälp av försäkringen tjänar du in pension för arbete du utför som företagare. Försäkringen påverkar även storleken på sjuk- eller föräldradagpenningen du får från FPA och nivån på ditt arbetslöshetsskydd. Den ger dig även ekonomisk trygghet om du blir arbetsoförmögen.

Vad är FöPL-arbetsinkomst och vad påverkar den?

FöPL-arbetsinkomsten är en uppskattning på det penningmässiga värdet på din arbetsinsats. Den är som en prislapp som du sätter på ditt arbete. FöPL-avgiftens storlek, beloppet på den pension du tjänar in och nivån på dina sociala förmåner baserar sig på din FöPL-arbetsinkomst. Uppskatta din arbetsinkomst realistiskt, så att du tjänar in en tillräcklig pension och trygghet i olika livssituationer. Om din arbetsmängd ändras, ändra också din arbetsinkomst.

Jag funderar på att teckna en FöPL-försäkring, hur ska jag gå till väga?

Vi har samlat enkla anvisningar nedan för hur du ska gå till väga när du funderar på att teckna en FöPL-försäkring.

Som företagare är FöPL-försäkringen obligatorisk om du uppfyller vissa villkor. Vilka är villkoren och vem ska försäkra sig som företagare? Se villkoren här.

Din pension, sociala trygghet och FöPL-avgift beräknas enligt din FöPL-arbetsinkomst. Det är viktigt att din arbetsinkomst är på rätt nivå från första början, så att den motsvarar mängden och värdet på ditt arbete. För att underlätta uppskattningen kan du pröva olika arbetsinkomster med FöPL-räknaren. Mer detaljerad information om arbetsinkomsten hittar du här.

När du har kontrollerat villkoren för en FöPL-försäkring och uppskattat din FöPL-arbetsinkomst kan du teckna en FöPL-försäkring. Du tecknar försäkringen enkelt och snabbt i vår webbtjänst. Logga in på webbtjänsten med dina personliga bankkoder eller med mobilcertifikat och fyll i en elektronisk försäkringsansökan. Vi kontaktar dig om vi behöver tilläggsinformation.

Om du vill, kan du även ringa vår försäkringsförsäljning på numret 010 284 2385 mån–fre kl. 8–16. Våra specialister hjälper dig gärna att teckna en ny försäkring.

Teckna försäkring hos Ilmarinen >

När din FöPL-försäkring är i kraft, kan du enkelt kontrollera och uppdatera dina uppgifter i vår webbtjänst. Du kan till exempel ändra din arbetsinkomst, kontrollera dina FöPL-avgifter och meddela ändringar i dina kontaktuppgifter. Logga in på tjänsten med dina personliga nätbankskoder eller med mobilcertifikat.

Läs mer om vad du kan göra i webbtjänsten >

Vad är fördelarna med att bli kund hos Ilmarinen?

Vår uppgift är att säkerställa att du och våra övriga kunder får den pension ni tjänar in för ert arbete. Vi arbetar även för ett bättre arbetsliv och hjälper dig och våra övriga kunder att lyckas. Vi vill vara det mest tilltalande arbetspensionsbolaget – ansvarsfullt för dig.

Hos Ilmarinen sköter du dina pensionsförsäkringsärenden lätt och snabbt.

  • Du har tillgång till heltäckande webbtjänster 24/7.
  • Du når våra specialister per telefon och via chatten.
  • Som ny företagare får du en rabatt på 22 % på din FöPL-avgift. Du kan också beställa guiden för nya företagare som hjälper dig att komma igång som företagare.
  • Om din arbetsförmåga försämras kan yrkesinriktad rehabilitering hjälpa dig att återgå till arbetslivet.

Välkommen som kund hos oss >

Är något oklart? Vill du veta mer om hur du inleder företagarverksamheten och tecknar en FöPL-försäkring? Vår kundtjänst hjälper dig gärna med frågor du funderar över per telefon eller via chatten.

Kontakta oss