Ålderspension

Kundtjänst | 010 284 2010

Vad är ålderspension?

Du kan gå i ålderspension efter att du uppnått din lägsta ålder för ålderspension – eller vid ett senare datum, vid den tidpunkt det passar dig bäst. Ju längre du arbetar, desto större är din pension. Du kan också arbeta efter att du har gått i ålderspension. Detta lönar sig, eftersom din lön inte minskar din gamla pension och samtidigt tjänar du in ny pension.  Du kan även fortsätta att arbeta efter att du fyllt den högsta pensionsåldern, om du avtalar om det med din arbetsgivare.

Läs mer

Planerar du att gå i ålderspension?

Sök pension på nätet

Enklast ansöker du om ålderspension på nätet. I våran webbtjänst kan du ansöka om pension tidigast två månader före du går i pension. Om din ålderspension ser ut att bli liten, kan du även få folkpension. Lämna likväl in bara en ansökan till oss. Uppge att du också ansöker om folkpension, så skickar vi ansökan till FPA för din räkning.

Ansök om ålderspension 1 månad innan du vill pensionera dig. Förutom om du får invalid- eller arbetslöshetspension. De ändras nämligen till ålderspension utan ansökan senast efter att du har fyllt 65 år.

Först ett pensionsbeslut, sedan pension och ett arbetspensionskort

Vanligen får du ditt pensionsbeslut under den månad då din pension börjar. Det förutsätter att vi fått all information som behövs för att fatta pensionsbeslutet av din arbetsgivare, till exempel dina slutgiltiga inkomster från anställningsförhållandet och uppgifter om när det upphörde.

Du får pensionen på ditt konto inom en vecka från beslutet. Ett arbetspensionskort får du lite senare per post till din hemadressen. Genom att visa upp det får du olika rabatter avsedda för pensionärer, t.ex. från VR.

Skattekort för pensionstagare

Efter att du fått ett pensionsbeslut, ska du ansöka om ett nytt skattekort från skattemyndigheterna. Skattekort för pensionsinkomster. Ansök om skattekort direkt efter att du fått pensionsbeslutet. Det är allt du behöver göra, eftersom skattemyndigheterna skickar skattekortet direkt till Ilmarinen. Efter det uppbär vi endast så mycket skatt som det är nödvändigt från din pension. Du behöver endast skaffa ett skattekort för pensionsinkomst en gång, dvs. då du går i pension. I fortsättningen får vi uppgifterna om din förskottsinnehållningsprocent direkt från skattemyndigheterna.

Läs mer om pensionsslagen