Artikkelit

Milloin kevytyrittäjän kannattaa siirtyä täysipäiväiseksi?

Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa? Mitä eroa on sivutoimisella ja täysipäiväisellä yrittäjällä? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun siirtyy täysipäiväiseksi yrittäjäksi? Kysyimme asiantuntijalta.

”Keikkatyön yleistyessä kevytyrittäjyydestä on puhuttu viime vuosina paljon, ja markkinoille on tullut monia keikkatyöntekijöitä palvelevia yrityksiä. Yleensä kevytyrittäjänä pidetään henkilöä, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun avulla. 

Käytännössä kevytyrittäjyys tarkoittaa usein samaa kuin sivutoiminen yrittäjyys. Koska kevytyrittäjyyttä voi harjoittaa päätyön ohessa, kertaluonteisia keikkoja tekevälle kevytyrittäjyys voi olla joustava ja vähäriskinen tapa testata, miten tietty yritysidea kantaa ja kannattaa. Se on myös keikkatyön teettäjän kannalta helpompaa kuin tekijän palkkaaminen. Silloin asiakkaan ei tarvitse ottaa kantaakseen työnantajan velvoitteita, vaan hän voi maksaa pelkän laskun.” 

Täysipäiväisyys kutsuu, kun liikeidealla on imua 

”Jos näyttää siltä, että sivutoimessa riittää koko ajan enemmän mielekästä tekemistä ja maksavia asiakkaita, kevytyrittäjän on aika harkita täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistä. Kun sivutyö alkaa kilpailla vakavasti henkilön ajankäytöstä ja ajatuksista päätyön kanssa, on jo oman hyvinvoinninkin kannalta tervettä miettiä, mihin kannattaa keskittyä. 

Myös kevytyrittäjyyden avulla voi hetkellisesti täystyöllistää itsensä, mutta pääelinkeinona se ei välttämättä ole kovin toimiva. Monille suomalaisille kevytyrittäjyys onkin ollut ponnahduslauta yrittäjän uralle. Täysipäiväisenä yrittäjänä pystyy paremmin säätelemään omaa yrittäjäeläkettään ja voi muutenkin vapaammin päättää, kuinka asioitaan hoitaa. Laskutuspalveluyritykset hoitavat niitä yleensä aika kaavamaisella tavalla."

Kevytyrittäjyys_maalin_sekoitus.jpg

Täysipäiväisyys tuo lisää vastuuta 

”Kun harkitsee siirtymistä täysipäiväiseksi yrittäjäksi, on tärkeää kartoittaa, kuinka paljon yritystoiminnallaan pystyy realistisesti ansaitsemaan. Varmista, että liikeideasi kantaa myös alkuhuuman yli. Tarvitaan uskottava liiketoimintasuunnitelma. 

Jos yrittäjä ei enää käytä apuna laskutuspalveluyritystä, hänen kannattaa myös ottaa selvää, mistä hän on käytännössä ottamassa vastuun. Taloushallinto täytyy järjestää, ja pakolliset vakuutukset täytyy hoitaa itse. Toki käytännön asioihin saa myös apua monelta taholta. Elinkeinoviranomaiset sekä yrittäjäjärjestöt auttavat, ja pankitkin tarjoavat tukea. 

Yrittäjän sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä eläkeyhtiön puoleen. Se osaa kertoa esimerkiksi, mitä hyötyä yrittäjäeläkkeestä on, mitä sen vastineeksi saa ja millainen vakuutussumma kannattaa yrittäjyyden alkuvaiheessa ottaa.”

Vastauksen antoi Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander.

Lisätietoja

Kevytyrittäjyys_maalaa_seinää.jpg

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita