Ilmiöt

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Yrittäjä voi vähentää YEL-vakuutusmaksunsa verotuksessa: joko omassa, puolisonsa tai yrityksensä verotuksessa. Milloin mikäkin tapa kannattaa toiminimiyrittäjällä? Entä yhtiössä yritystoimintaa harjoittavalla?

Yrittäjäeläkkeen vakuutusmaksut ovat yrittäjälle iso menoerä, mutta onneksi ne voi vähentää verotuksessa. Silloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti.

Yrittäjä voi myös itse valita, vähentääkö maksut omassa tai puolison henkilökohtaisessa verotuksessa vai yrityksensä verotuksessa.

Milloin mikäkin tapa kannattaa, verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen?

– Se riippuu hyvin monesta asiasta kuten esimerkiksi yritysmuodosta ja yrittäjän verovuoden muiden tulojen määrästä. Yleisohjeena sanoisin, että maksut kannattaa kohdistaa niihin tuloihin, joiden veroprosentti on suurin.

Varosen mukaan toiminimiyrittäjän kannattaa yleensä vähentää maksut henkilökohtaisessa verotuksessa, jolloin ne kohdistuvat kokonaan ansiotuloon.

– Ja jos yrittäjällä on pienet ansiot, kannattaa katsoa puolison puoleen. Jos puolisolla on suuremmat tulot, vakuutusmaksu kannattaa hyödyntää puolison verotuksessa.

Viimeisessä pätee se totuus, että mitä suuremmat ansiotulot, sen pienempi tosiasiallinen YEL-maksun maksuprosentti – olivatpa tulot sitten omat tai puolison.

Jos yritystoimintaa harjoitetaan yhtiössä, kannattaa useimmiten antaa yhtiön hoitaa sekä vakuutusmaksut että niiden vähentäminen, jos yhtiö tekee voittoa.

– Merkitystä on näissäkin tilanteissa toki muiden tulojen määrällä. Pienituloisenkin voi kuitenkin olla kannattavaa vähentää maksut yrityksen kautta pääomaverotuksessa, koska tulon kertymistä korkeammin verotettavana pääomatulona ei voi estää samalla tavoin kuin toiminimen verotuksessa, Varonen sanoo.

Arvioi verovaikutus laskurilla

Varosen mukaan hyvä yleisohje yrittäjälle verotusasioissa on: pidä homma simppelinä.

– Panosta yritystoimintaan, sillä lopulta maksujen vähentämisen optimoinnilla on merkitystä vain silloin, kun yritys menestyy ja voittoa kertyy. Ja jos olet pienituloinen, katso verotuksessa aina suurituloisemman puolison puoleen.

Yrittäjä voi arvioida eri veroratkaisujen vaikutuksia kokonaistuloihinsa verolaskurilla osoitteessa vero.fi.

– Yrittäjät päätyvät erilaisiin eläkemaksujen vähentämisratkaisuihin eri syistä. Esimerkiksi jos yrityksessä on useampi omistaja, voi YEL-vakuutetulle yrittäjälle olla houkuttelevaa pitää omat YEL-maksut omina YEL-maksuina, jolloin niiden vähentämisestä saa itse kaiken hyödyn. Toki tällaisessa tilanteessa muut omistajat voivat vastaavasti suhteutua torjuvasti yhden omistajan eläkemaksujen maksamiseen. Jos yritys maksaa maksut, yritys myös vähentää maksut, Varonen kertoo.

Toiminimiyrittäjä voi valita vielä veroilmoitusta täyttäessään, vähentääkö vakuutusmaksut yrityksen vai henkilökohtaisessa verotuksessa.

Muista nämä

  • YEL-maksun maksaja olet sinä tai yrityksesi.
  • Vähennä YEL-maksut joko henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa.
  • Jos maksat YEL-maksut itse, vähennä ne sinun tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksessa, jolla on suuremmat palkkaverotuksen ja muut progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot.
  • Jos taas YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä maksut yrityksesi kuluina.
  • Yrittäjänä sinun tulee huolehtia itse YEL-maksujen vähentämisestä verotuksessa. Maksutiedot eivät siirry eläkeyhtiöltä Verohallinnolle.

(päivitetty 13.6.2019)

Lisää aiheesta

Ilmiöt 30.8.2021

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Yrittäjänä työuran aikainen lakisääteinen eläketurvasi karttuu YEL-vakuutuksesta. Turvan tasoon vaikuttaa vakuuttamasi YEL-työtulon määrä. Työtulon asettaminen työpanosta vastaavan suuruiseksi ei kuitenkaan usein ole helppoa, eivätkä vuodet ole aina veljeksiä keskenään. Vaihtelevissa olosuhteissa työtulon nostaminen voi arveluttaa. Lihavamman vuoden tuottoja voit kuitenkin laittaa eläkejärjestelmään kartuttamaan tulevaa eläkepottia myös nostamalla YEL-työtuloa yhden vuoden ajalta tilapäisesti. Lisämaksun voit vähentää verotuksessa.

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Ilmiöt 26.8.2021

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?

Vastuullisuus on myös vastuuta ympäristöstä. Suomen luonnon päivää 28.8. juhliaksemme järjestimme ilmarislaisille jo perinteeksi muodostuneen luontokuvakisan. Kisan tavoitteena oli kuvata kesän luontokokemuksia. Poikkeusajan myötä meistä moni on retkeillyt aiempaa enemmän luontokohteissa tai ehtinyt etätöiden ohessa ihmetellä lähiluontoa.

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita