Ilmiöt

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Yrittäjä voi vähentää YEL-vakuutusmaksunsa verotuksessa: joko omassa, puolisonsa tai yrityksensä verotuksessa. Milloin mikäkin tapa kannattaa toiminimiyrittäjällä? Entä yhtiössä yritystoimintaa harjoittavalla?

Yrittäjäeläkkeen vakuutusmaksut ovat yrittäjälle iso menoerä, mutta onneksi ne voi vähentää verotuksessa. Silloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti.

Yrittäjä voi myös itse valita, vähentääkö maksut omassa tai puolison henkilökohtaisessa verotuksessa vai yrityksensä verotuksessa.

Milloin mikäkin tapa kannattaa, verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen?

– Se riippuu hyvin monesta asiasta kuten esimerkiksi yritysmuodosta ja yrittäjän verovuoden muiden tulojen määrästä. Yleisohjeena sanoisin, että maksut kannattaa kohdistaa niihin tuloihin, joiden veroprosentti on suurin.

Varosen mukaan toiminimiyrittäjän kannattaa yleensä vähentää maksut henkilökohtaisessa verotuksessa, jolloin ne kohdistuvat kokonaan ansiotuloon.

– Ja jos yrittäjällä on pienet ansiot, kannattaa katsoa puolison puoleen. Jos puolisolla on suuremmat tulot, vakuutusmaksu kannattaa hyödyntää puolison verotuksessa.

Viimeisessä pätee se totuus, että mitä suuremmat ansiotulot, sen pienempi tosiasiallinen YEL-maksun maksuprosentti – olivatpa tulot sitten omat tai puolison.

Jos yritystoimintaa harjoitetaan yhtiössä, kannattaa useimmiten antaa yhtiön hoitaa sekä vakuutusmaksut että niiden vähentäminen, jos yhtiö tekee voittoa.

– Merkitystä on näissäkin tilanteissa toki muiden tulojen määrällä. Pienituloisenkin voi kuitenkin olla kannattavaa vähentää maksut yrityksen kautta pääomaverotuksessa, koska tulon kertymistä korkeammin verotettavana pääomatulona ei voi estää samalla tavoin kuin toiminimen verotuksessa, Varonen sanoo.

Arvioi verovaikutus laskurilla

Varosen mukaan hyvä yleisohje yrittäjälle verotusasioissa on: pidä homma simppelinä.

– Panosta yritystoimintaan, sillä lopulta maksujen vähentämisen optimoinnilla on merkitystä vain silloin, kun yritys menestyy ja voittoa kertyy. Ja jos olet pienituloinen, katso verotuksessa aina suurituloisemman puolison puoleen.

Yrittäjä voi arvioida eri veroratkaisujen vaikutuksia kokonaistuloihinsa verolaskurilla osoitteessa vero.fi.

– Yrittäjät päätyvät erilaisiin eläkemaksujen vähentämisratkaisuihin eri syistä. Esimerkiksi jos yrityksessä on useampi omistaja, voi YEL-vakuutetulle yrittäjälle olla houkuttelevaa pitää omat YEL-maksut omina YEL-maksuina, jolloin niiden vähentämisestä saa itse kaiken hyödyn. Toki tällaisessa tilanteessa muut omistajat voivat vastaavasti suhteutua torjuvasti yhden omistajan eläkemaksujen maksamiseen. Jos yritys maksaa maksut, yritys myös vähentää maksut, Varonen kertoo.

Toiminimiyrittäjä voi valita vielä veroilmoitusta täyttäessään, vähentääkö vakuutusmaksut yrityksen vai henkilökohtaisessa verotuksessa.

Muista nämä

  • YEL-maksun maksaja olet sinä tai yrityksesi.
  • Vähennä YEL-maksut joko henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa.
  • Jos maksat YEL-maksut itse, vähennä ne sinun tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksessa, jolla on suuremmat palkkaverotuksen ja muut progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot.
  • Jos taas YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä maksut yrityksesi kuluina.
  • Yrittäjänä sinun tulee huolehtia itse YEL-maksujen vähentämisestä verotuksessa. Maksutiedot eivät siirry eläkeyhtiöltä Verohallinnolle.

(päivitetty 13.6.2019)

Lisää aiheesta

Ilmiöt 21.1.2021

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Yrittäjänä voit vähentää YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa. Voit tehdä vähennyksen joko omassa, puolisosi tai yrityksesi verotuksessa. Se, mikä tapa kulloinkin kannattaa, riippuu esimerkiksi siitä, oletko toiminimiyrittäjä vai harjoitatko yritystoimintaa yhtiössä.

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Ilmiöt 15.12.2020

Voiko yrittäjä saada sairauspäivärahaa?

Kaikki sairastavat joskus. Kun eläkevakuutus on kunnossa, voi yrittäjä saada sairastamisensa ajan sairauspäivärahaa Kelalta. YEL-vakuutus otetaan eläkeyhtiöstä, kuten esimerkiksi Ilmariselta.

Voiko yrittäjä saada sairauspäivärahaa?

Ilmiöt 2.12.2020

Lapsuuden liikunta lisää aikuisuuden työkykyä

Terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa. Osa liikunnan hyödyistä ilmenee vasta vuosien kuluessa positiivisena vaikutuksena työkykyyn. HJK:n iltapäiväkerho tukee osaltaan lapsen monipuolista liikunta-aktiivisuutta ja lapsiperheiden arkea.

Lapsuuden liikunta lisää aikuisuuden työkykyä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita