Menestystarinat

Yrittäjä uskoo saunabuumin nosteeseen – avaa pellettisaunan Helsingin Jätkäsaareen

Kokenut saunayrittäjä Kimmo Helistö avaa marraskuussa puupelleteillä lämpiävän saunakokonaisuuden Ilmarisen omistaman asuintalon alakertaan.

Kimmo Helistö seisoo kerrostalon alakertaan rakennetussa puolivalmiissa saunassa ja nostaa mustan kiukaan luukkua.

– Tiedätkö, mikä on kertalämmitteinen kiuas? Sitä lämmitetään ensin muutamia tunteja, kunnes kiukaan iso kivimassa on sitonut itseensä tarpeeksi lämpöä. Sitten pellit suljetaan. Saunomisen aikana kiukaassa ei ole tulta, Helistö sanoo.

– Löyly syntyy, kun kiukaaseen valutetaan hiljalleen vettä tästä yläpuolella olevasta luukusta, hän jatkaa.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan saunan ensilöylyt ovat kuitenkin vielä edessäpäin. Helistö avaa marraskuussa saunakokonaisuuden, johon kuuluu kaksi puupelleteillä lämpiävää saunaa sekä sähkökiukaalla lämpiävä tilaussauna. Paikan nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi Uusi Sauna.

Saunayrittäjä_Kimmo_Helistö_sisustus.jpg

Sauna avaa ovensa Ilmarisen omistamaan kerrostaloon osoitteessa Välimerenkatu 10. Asunto-osakeyhtiö kuuluu kuuden asuinkerrostalon muodostamaan Airut-kortteliin, joka on suunniteltu ekologisuus edellä Low2No-nimisen konseptin mukaisesti. Suunnittelun lähtökohtia ovat olleet matalahiilijalanjälkinen rakentaminen, käytön aikainen energiatehokkuus sekä kestävän elämäntavan mahdollistaminen.

Yrittäjyyden opit rockbändistä

Jätkäsaarta on viime vuosina rakennettu voimakkaasti. Entistä teollisuusaluetta on kehitetty yhteisölliseksi ja persoonalliseksi.

– Täällä jokainen kortteli on omanlaisensa. Vielä 1990-luvulla uudisrakentaminen noudatteli kaikkialla samaa kaavaa. Moderni rakentaminen mahdollistaa erottautumisen, Helistö sanoo.

Yhteisöllisyys kuuluu saunayrittäjän mukaan helsinkiläiseen kaupunkielämään, jossa tullaan ulos omista asunnoista ja otetaan haltuun julkista tilaa.

– Hieman kyllä jännittää, millainen on jätkäsaarelainen saunakulttuuri. Toivon, että sauna pystyy palvelemaan sekä herroja että narreja.

Helistölle saunayrittäminen on tuttua puuhaa. Mies osti Kalliossa sijaitsevan Sauna Arlan toiminnan vuonna 2006, ja haaveilee uusien saunojen rakentamisesta ympäri Helsinkiä. Saunan sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuus on yrittäjälle tärkeää.

– Yrittäjyys on minulle elämäntapa, johon sain opit 1980-luvun rockbändistäni. Piti osata markkinoida ja myydä ja varmistaa, että illalla kassassa on enemmän rahaa kuin aamulla. Opettajan opinnot jäivät minulta kesken, mutta Lepakon korkeakoulun kävin loppuun, Helistö sanoo ja viittaa 1990-luvulla Helsingin rockpäämajaksikin tituleerattuun kulttuurikeskus Lepakkoon. Lepakon tontilla sijaitsee nykyisin Ilmarisen pääkonttori.

Helistö ei ole lähtenyt uuteen saunahankkeeseen yksin. Yhtiökumppanina hänellä on Olarin Panimon omistava Jyrki Peltonen. Uuden Saunan sisääntulon yhteyteen avataankin myös ravintola, josta saa fast food -henkistä, saunomiseen sopivaa ruokaa ja muun muassa oman panimon olutta.

– Sauna on paljon muutakin kuin paikka, jossa peseydytään. Tänne voi tulla hiljentymään tai viihtymään.

Yhteisöllisyys ja vastuullisuus käsi kädessä

Helsingin Uusi Sauna lämmitetään pienillä, noin sormenpään kokoisilla puupelleteillä. Pelletti ei tuota pienhiukkaspäästöjä läheskään yhtä paljon kuin puu. Helistö tunnustaakin, että hänessä on luonnonsuojelijan vikaa. Mies vannoo polkupyöräilyn nimeen ja on ollut kasvissyöjä jo yli 30 vuotta.

– Rokkari Manu Chao on sanonut, että yksi ihminen ei voi muuttaa maailmaa, mutta naapuruston voi. Niin minäkin ajattelen. Toivon, että lähialueen asukkaat ottavat saunan omakseen.

Saunayrittäjä_Kimmo_Helistö.jpg

Asuintalojen kattoja koristavat aurinkopaneelit, joista saadaan sähköä kiinteistöjen tarpeisiin. Talot ovat erittäin energiatehokkaita: vanhan luokituksen mukaan ne ovat B-energialuokkaa.

Hybridienergiaa hyödynnetään Ilmarisen kohteissa myös muualla, esimerkiksi Porin Puuvillan ja pian myös Lappeenrannan Isokristiinan kauppakeskuksissa. Myös Ilmarisen pääkonttorin katolla otettiin kesällä 2016 käyttöön suuri aurinkovoimala. Airut-kortteli on Ilmarisen ensimmäinen asuntopuolen hybridienergiakohde.

– Teimme kohteessa hiilijalanjälkiselvityksen Ilmarisen tavan mukaisesti. Rakennuttajana meille on tärkeää vastuullisuus ja pitkäjänteisyys. Haluamme tehdä koteja, joissa voidaan elää kestävän kehityksen mukaisesti pitkään. Kantavat rakenteet suunnittelemme kestämään 100 vuotta, kun markkinoilla yleinen suunnitteluikä on näille 50, rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski Ilmariselta sanoo.

Yhteisöllisyyden tukeminen näkyy myös Ilmarisen toiminnassa. Samassa talossa Uuden Saunan kanssa on muun muassa pesula ja isot yhteistilat korttelin asukkaille. Helistöllekin oli tärkeää, että sauna on kotien välittömässä läheisyydessä.

– Helsinki kylpee saunabuumissa, ja saunayrittäjyydelle on selvä tilaus. Haluaisin tuoda saunat takaisin sinne, missä ihmiset asuvat, Helistö sanoo.

Helsingin Uusi Sauna

  • Helsingin Uusi Sauna avaa ovensa marraskuussa Jätkäsaareen. Kertalämmitteiset kiukaat lämpiävät puupelleteillä. Miesten ja naisten saunojen lauteilla saunoo kerrallaan parikymmentä henkilöä, tilaussaunaan mahtuu noin 10 henkilöä.
  • Pinta-alaa saunakokonaisuudessa on yhteensä 474 neliömetriä. Saunojen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu myös ravintola ja oma, pieni panimo. Uudessa Saunassa yrittäjinä toimivat Kimmo Helistö ja Jyrki Peltonen.
  • Tutustu Uuden Saunan verkkosivuihin

Airut-kortteli

  • Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva, alun perin Sitran ja Helsingin kaupungin aloittama hanke, jonka lähtökohtana on ollut kestävän rakentamisen suunnittelukutsukilpailu.
  • Lo2No-konseptin lähtökohtia ovat olleet matalahiilijalanjälkinen rakentaminen, käytön aikainen energiatehokkuus sekä kestävän elämäntavan mahdollistaminen. Rakennukset ovat hybridienergiakohteita, joiden katoille on asennettu aurinkopaneelit.
  • Kortteli koostuu kuudesta rakennuksesta, joista Ilmarinen omistaa kaksi: asunto-osakeyhtiöt Välimerenkatu 10 ja Hietasaarenkuja 3. Välimerenkatu 10:n tontilla sijaitsevat koko korttelia palvelevat pesula, yhteistila ja Uusi Sauna.

Lisää aiheesta

Menestystarinat 8.4.2021

Lindströmillä osataan muokata työtä sopivaksi

Lindström on yksi Euroopan johtavista tekstiilipalveluyrityksistä. 170-vuotias perheyritys on historiansa aikana kasvanut kankaiden värjäämöstä pesulaksi ja siitä tekstiilivuokrauksen ammattilaiseksi. Lindströmin palveluita ovat muun muassa toimitilojen siisteyteen ja sisustamiseen, työpukeutumiseen ja suojautumiseen liittyvät palvelut. Lindström on tehnyt hyvää työtä työkykyjohtamisessa ja erityisesti työn muokkauksessa: tavoitteena on löytää jokaiselle sopiva, omaan työkykyyn sopiva työ.

Lindströmillä osataan muokata työtä sopivaksi

Menestystarinat 25.3.2021

Destiassa työkykyjohtaminen ja välittäminen toivat hyvät tulokset

Destia on Suomen suurin infra-alaan keskittynyt palveluyhtiö, joka on tehnyt pitkän matkan valtion liikelaitoksesta moderniksi moniosaajaksi. Matkan varrella myös Destian työkykyhaasteet ovat muuttuneet ja niitä taklataan nyt ketterästi yhdessä.

Destiassa työkykyjohtaminen ja välittäminen toivat hyvät tulokset

Menestystarinat 18.2.2021

Kuukauden asiantuntija: Jari Matveinen

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä työnantajien kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue mitä kuukauden asiantuntijamme kertoo työstään.

Kuukauden asiantuntija: Jari Matveinen
Lisää ajankohtaisia artikkeleita