Menestystarinat

Joulu tuo kalakukkoyrittäjän pääkaupunkiin

Joulunalusaika on kalakukkoleipomolle kiireistä aikaa. Yrittäjä Janne Komulainen nauttii sesonkikiireen tuomasta paineesta ja yrittäjyyden haasteista.

– Tässä työssä käsiparit ovat tietysti tärkeintä. Nehän ne käsityöleipomossa tekevät kaiken, Janne Komulainen pohtii. Hän on yksi Kalakukkoleipomo Irene Partasen kolmesta omistajasta veljensä Jarmo Komulaisen ja Pekko Järvisen kanssa.

Erityisen kiireistä aikaa leipomon käsipareille on joulusesonki, jolloin Irene Partasen tuotteita voi löytää Helsingin Tuomaan Markkinoilta asti.

– Tuomaan Markkinoilla meitä on vastassa on paljon savolaistaustaisia helsinkiläisiä, jotka haluavat kalakukkonsa tutulta leipomolta, Komulainen kertoo.

Konkurssipesästä uusi leipomo

Neljä ja puoli vuotta sitten Komulainen osti isoveljensä kanssa Leipomo Irene Partasen konkurssipesän. Veljekset halusivat uudistaa leipomoa perinteitä kunnioittaen, sillä Irene Partasen tuotteilla oli pitkä historia ja vannoutunut asiakaskunta.

– Olimme jo aiemmin myyneet Irene ja Hanna Partasen kalakukkoja omassa firmassamme ympäri Suomen, Komulainen kertoo. – Sen takia tiesimme, että siinä voisi olla otollinen bisnes.

Neljä vuotta myöhemmin yrityksen liikevaihto on saatu kaksinkertaistettua. Tällä hetkellä uudistunut kalakukkoleipomo työllistää noin 20 ihmistä, joista 15 on kokoaikaisia työntekijöitä.

yrittäjän kuva

Komulainen osaa ottaa kaiken irti yrittäjän kiireisestä arjesta.

– Kiire ja pieni stressi ajavat minua eteenpäin. Suoriudun paineen alla paremmin, hän tunnustaa.

Työtehtäviään yrittäjä ei voi aina valita. Välillä on pestävä peltejä leipomolla ja sen jälkeen pyöriteltävä paperitöitä. Komulainen kokee kuitenkin olevansa omimmillaan henkilöjohtamisen parissa.

– Sehän yrittäjänä olemisessa onkin parasta, että pystyy tarjoamaan ihmisille töitä ja sillä tavalla mahdollistamaan monen perheen toimeentulon, Komulainen sanoo.

Uudet tilat vastaavat nousseita vaatimustasoja

Vanhan leipomon tilat sijaitsivat Irene Partasen ja hänen miehensä rakentaman omakotitalon alakerrassa. Komulainen halusi päivittää tilat vastaamaan kasvaneen yrityksen tarpeita.

– Mietimme ensin, että olisimmeko rakentaneet uudet tilat itse, mutta sitten löysimme sopivan kiinteistön vanhan leipomon vierestä. Päätimme ostaa sen noin puolitoista vuotta sitten, Komulainen muistelee. – Rahoituksen avulla teimme tilaan ison remontin ja hankimme uudet laitteet.

Uudessa leipomossa pystytään vastaamaan hyvin myös sesonkiaikojen kasvaneeseen kysyntään. Tuomaan Markkinat ovat olleet Irene Partasen Kalakukkoleipomolle jo vuosia tärkeä joulumyynnin kasvattaja.

Komulainen kehuukin tapahtumaa hyvin järjestetyksi ja kaikin puolin toimivaksi.

– Ohjelmaa riittää ja tapahtuma saa hyvin liikkeelle niin helsinkiläiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin.

Fyysinen työ vaatii toimivan työympäristön

Joulu ei ole leipomon ainoa kiireinen sesonki. Keväällä ja syksyllä leipureita työllistävät kalamarkkinat, ja myös kesäisin menekki Savossa on kova.

Tänä vuonna leipomon joulukuu on kiireisempi kuin koskaan. Tuotteita tehdään ennätysmäärä ja tietenkin alusta alkaen omin käsin. Komulainen kertoo yrityksen huolehtivan fyysistä työtä tekevien työntekijöiden hyvinvoinnista panostamalla ergonomiaan. Leipurit ovat päässeet osallistumaan uusien työtilojen suunnitteluun.

Uuden leipomon yhteyteen on avattu myös leipomomyymälä. Sieltä löytyy joka päivä tuoreita riisi- ja lihapiirakoita. Kaikkein suosituin tuote on tietenkin kalakukko.

Kiireen keskelläkin Komulainen näkee tulevaisuuden valoisana.

– Meidän tulevaisuudennäkymät ovat oikein hyvät. Haasteena on tietenkin liikevaihdon kasvattaminen ja uusien asiakkaiden hankkiminen, mutta ne ovat mukavia ja itse haluttuja haasteita. Hirveästi tämän parempia näkymiä ei voisi olla, Komulainen summaa.

Kalakukkoleipomo Irene Partanen

  • Omistajat Janne ja Jarmo Komulainen ostivat vanhan yrityksen konkurssipesän vuonna 2014
  • Työllistää tällä hetkellä noin 20 henkeä, joista 15 vakituisesti
  • Avasi uuden leipomon Kuopioon vuosi sitten
  • Irene Partasen tuotteita saa Tuomaan Markkinoilta

Tule Asiakkaaksemme

Lisää aiheesta

Menestystarinat 9.6.2021

Kuukauden asiantuntija: Mirella Karola

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Mirella Karola kertoo työstään.

Kuukauden asiantuntija: Mirella Karola

Menestystarinat 1.6.2021

HJK antaa tukevan potkun nuoren työelämätaipaleelle

Kesätyöt ovat oiva mahdollisuus päästä kokemaan ja tekemään oikeaa työtä. Nuorena hankittu työkokemus on myös merkittävä tekijä myöhemmässä työllistymisessä. Helsingin Jalkapalloklubi työllistää joka vuosi ison joukon innokkaita kausi- ja kesätyöntekijöitä. Kesätyöntekijän työt käynnistyvät Klubissa vauhdilla, kun perehdytys tehdään huolella. Samalla välittyy myös yleistä työelämätietoa.

HJK antaa tukevan potkun nuoren työelämätaipaleelle

Menestystarinat 8.4.2021

Lindströmillä osataan muokata työtä sopivaksi

Lindström on yksi Euroopan johtavista tekstiilipalveluyrityksistä. 170-vuotias perheyritys on historiansa aikana kasvanut kankaiden värjäämöstä pesulaksi ja siitä tekstiilivuokrauksen ammattilaiseksi. Lindströmin palveluita ovat muun muassa toimitilojen siisteyteen ja sisustamiseen, työpukeutumiseen ja suojautumiseen liittyvät palvelut. Lindström on tehnyt hyvää työtä työkykyjohtamisessa ja erityisesti työn muokkauksessa: tavoitteena on löytää jokaiselle sopiva, omaan työkykyyn sopiva työ.

Lindströmillä osataan muokata työtä sopivaksi
Lisää ajankohtaisia artikkeleita