Aki Riihilahti istuu katsomossa hymyillen.
Ilmiöt

HJK:n Aki Riihilahti taklaa koronavirusta

Koronavirus iski lujaa monelle toimialalle ravintoloista vähittäiskauppaan. Ammattiurheilu on yksi monista rajusti koronan rajoituksista kärsineistä aloista. Pandemia keskeytti eri lajit ja vähintään siirsi usean sarjan aloitusta. Helsingin jalkapalloklubi HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tekee kaikkensa taklatakseen viruksen vaikutusta ja pitääkseen seuran toimintakykyisenä.

Yksi yrityksen tärkeistä toiminnoista on ympäristön luotaus ja toiminnan muokkaus sopeutumaan muuttuvaan maailmaan. Koronan aiheuttamassa tilanteessa tätä luotausta ja reagointia on tehty hikiotsassa myös Suomen menestyneimmässä jalkapalloseurassa HJK:ssa.

– Koronan vaikutus on ollut toiminnallisesti ja taloudellisesti suuri. Kun toiminta keskeytettiin juuri ennen kauden alkua, menivät kaikki suunnitelmat uusiksi. Urheilullisesti valmistautumisen ajoitus uuteen kauteen on haastavaa, koska viranomaisrajoitukset koskevat kaikkea päivittäistä toimintaa. Liiketoiminnallisesti olemme sopeuttaneet ajoissa toimintaa, mutta samalla kaikki ydintoiminnot on pyritty pitämään vahvoina. Isoimmat investoinnit on siirretty ja tase on vahva. Vähensimme radikaalisti ulkoistettuja palveluita, ja jonkin verran jouduimme tekemään lomautuksia ja palkkojen tarkastuksia. Näkymä tulevaisuuteen on edelleen kovin epävarma, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoo.

Riihilahti on seurannut jatkuvasti monen muun yritysjohtajan ja suomalaisen lailla pandemian kehitystä.

– Olen pyrkinyt ymmärtämään asioita luulematta kuitenkaan olevani asiantuntija. Ei kukaan tiedä, miten tässä tulee käymään. Olen miettinyt asiaa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ajatellen, että asioihin pitää suhtautua niin kuin ne koskisivat omia lapsiani. Joka päivä huomaan yhä enemmän, kuinka paljon ihmisten kanssa olemista ja tekemistä kaipaan.

Vuoropuhelu eri viranomaisten, kattojärjestöjen ja jalkapalloseurojen välillä on ollut vilkasta. Osa pienemmistä seuroista on ollut jo lähtökohtaisesti hankalassa asemassa.

– Yhdessä eri toimijoiden kanssa olemme hakeneet mahdollisimman hyviä ratkaisuita vaikeaan tilanteeseen. En tietenkään vielä voi sanoa, ovatko ratkaisut olleet onnistuneita. Mutta yhteisestä yrityksestä se ei ainakaan ole jäänyt kiinni!

Korona kurittaa koko urheilukenttää

Korona vaikuttaa paitsi HJK:n toimintaan myös koko urheilukenttään.

– Ammattimaisesti urheiluun satsaavat ovat kärsineet kaikkein eniten, koska panostukset ovat isoja mutta tulot ovat jääneet saamatta. Valitettavasti uskon, että sekä harrastajamäärät ja seuratoiminnassa mukana olevat tulevat vähenemään. Urheilun ja liikunnan merkitys on suomalaisessa yhteiskunnassa fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti kiistaton. Tällaisina aikoina huomaa, kuinka ohuella pohjalla urheilussa kuitenkin olemme. En kuitenkaan lähde vaatimaan, että urheilun pitäisi tukea muita enemmän, koska kaikki olemme samassa nesteessä.

Ilmarinen on yksi HJK:n kumppaneista ja seisoo tukijana Klubin rinnalla myös hankalina aikoina.

– Ilman hyviä kumppaneita tästä kriisistä selviäminen olisi todella hankalaa. Mielestäni kumppanuuden luonnetta testataan tällaisina aikoina ja olemme todella iloisia, kuinka Ilmarinen ja muut kumppanimme ovat pitäneet tärkeänä seisoa rinnallamme. Vain yhdessä tästä selvitään. Kriisin keskellä olemme löytäneet myös uusia yhteistyömuotoja, joten jotain hyvääkin tästä saattaa seurata.

Aki Riihilahti hymyilee yksin kuvassa.
Kumppanuuden luonnetta testataan tällaisina aikoina. Vain yhdessä tästä selvitään. Kriisin keskellä on löytynyt myös uusia yhteistyömuotoja, joten jotain hyvääkin tästä voi seurata. 
- Aki Riihilahti

Entinen keskikentän työmyyrä Aki Riihilahti toimii myös näköalapaikalla Euroopan jalkapalloseurojen järjestön ECA:n varapuheenjohtajana. Terveyttä ja taloutta tuhoava koronapandemia muuttaa Riihilahden mielestä jossain määrin eurooppalaista huippujalkapalloilua. Tosin Euroopassa ei ole kovin montaa futisseuraa, jotka tekivät voittoa edes ennen koronaviruksen vaikutusta.

– Eurooppalaisten pääsarjaseurojen osalta on jo nyt lähtenyt 10-20 prosenttia eli noin 4 miljardia euroa tuloa. Koska suuri osa seuroista elää muutenkin yli varojen ja kassavarat ovat olemattomat, on kassakriisi valtava. Koronapandemia tulee Euroopassa muuttamaan matkustamista, fanien ja seurojen välistä suhdetta, televisio-oikeuksia jne. Nyt tehdään normaalia enemmän yhteistyötä kaikilla tasoilla ja keskustellaan paikallisen merkityksellisyyden tärkeydestä, mutta valitettavasti uskon tilanteen normalisoituessa kaupallisuuden taas ajavan kaiken ohi, Riihilahti pohtii.

Huoli nuorten hyvinvoinnista painaa

Helsingin jalkapalloklubi pyörittää ison juniorifutistoiminnan lisäksi myös iltapäiväkerhoja, joihin on osallistunut satoja lapsia. HJK:ssa on mietitty paljon nuorten asemaa koroviruksen rajoitusten aikana.

– Tärkeintä on terveys ja hyvinvointi. Olemme käyneet viranomaisten kanssa aktiivista keskustelua oikeista toimintatavoista ja turvallisuuden varmistamisesta. Samaan aikaan meillä on huoli nuorten liikkumisesta, hyvinvoinnista ja sosiaalisista suhteita, jotka lähtivät koronan myötä nuorten arjesta. Olemme käyttäneet paljon etävalmennuksia yms. keinoja, mutta 3 500 juniorin seurassa kirjo on hyvin laaja. Kaipuu yhteiseen tekemiseen on kaikilla kova.

Jalkapalloilu ei ole Suomessa samanlaista bisnestä kuin monessa muussa Euroopan maassa. Rahat seuratoimintaan ja ammattilaisjoukkueen pyörittämiseen ovat tiukassa ja ne on kerättävä useasta lähteestä. Ehkä tästä syystä Aki Riihilahti oli heti tsemppaamassa ja tukemassa yrittäjiä koronaviruksen kurittaessa heitä.

– Päätin ostaa eri pienyrittäjiltä tukun lahjakortteja ja annoin ne eteenpäin. Samoin ostin kaikkien veikkausliigajoukkueitten kausikortit. Yrittäjät ovat maailman moottori ja tiedän, että monelle yrittäjälle tämä on katastrofaalinen tilanne elinkeinon loppuessa kuin seinään.

Olet entinen huippukuntoinen ammattiurheilija. Miten olet huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi kriisin aikana?

– Tunnustan, että lasten syntymän jälkeen olen viisi vuotta laiminlyönyt oman hyvinvoinnin. Nyt olen aloittanut nukkumisesta ja syömisestä, ja jo pienessä ajassa tullut iso käänne parempaan. Olen arkiliikuntaa onneksi harrastanut päivittäin lasten kanssa, mutta nukkumiseen panostaminen on ollut minulle tärkein teko.

Aki Riihilahden kolme vinkkiä työkyvystä huolehtimiseen

  1. Koskaan ei aamulla ole harmittanut, ettei katsonut koneelta vielä yhtä juttua vaan menin nukkumaan.
  2. Anna aikaa ja hymyä ihmisille.
  3. Porkkana päivässä pitää traktorin Turussa.

Lisää aiheesta

Ilmiöt 30.8.2021

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Yrittäjänä työuran aikainen lakisääteinen eläketurvasi karttuu YEL-vakuutuksesta. Turvan tasoon vaikuttaa vakuuttamasi YEL-työtulon määrä. Työtulon asettaminen työpanosta vastaavan suuruiseksi ei kuitenkaan usein ole helppoa, eivätkä vuodet ole aina veljeksiä keskenään. Vaihtelevissa olosuhteissa työtulon nostaminen voi arveluttaa. Lihavamman vuoden tuottoja voit kuitenkin laittaa eläkejärjestelmään kartuttamaan tulevaa eläkepottia myös nostamalla YEL-työtuloa yhden vuoden ajalta tilapäisesti. Lisämaksun voit vähentää verotuksessa.

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Ilmiöt 26.8.2021

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?

Vastuullisuus on myös vastuuta ympäristöstä. Suomen luonnon päivää 28.8. juhliaksemme järjestimme ilmarislaisille jo perinteeksi muodostuneen luontokuvakisan. Kisan tavoitteena oli kuvata kesän luontokokemuksia. Poikkeusajan myötä meistä moni on retkeillyt aiempaa enemmän luontokohteissa tai ehtinyt etätöiden ohessa ihmetellä lähiluontoa.

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?

Ilmiöt 17.8.2021

Yrittäjän eläkevakuutus YEL – miten se eroaa yrittäjän vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta?

Yrittäjän eläketurvan peruslähtökohtana on oikean suuruinen yrittäjän eläkelain (YEL) mukaan vahvistettu YEL-työtulo. Yrittäjän kannalta YEL-vakuutus on turvallinen kohde, koska se sisältää hintojen ja ansioiden kehityksen huomioivan suojan ja se kattaa elinikäisen eläketurvan. Jos yrittäjänä kuitenkin haluat täydentää lakisääteistä eläkettäsi muilla vakuutustuotteilla, yksi keino on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Lakisääteisen ja vapaaehtoisen eläketurvan välillä on kuitenkin muutamia merkittäviä eroja, jotka on hyvä tietää.

Yrittäjän eläkevakuutus YEL – miten se eroaa yrittäjän vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita