Kaksi lasta istuvat vierekkäin ja katsovat kannettavaa tietokonetta, kuvituskuva.
Artikkelit

Lapset ja lounaat – Miten etäarkea voi helpottaa?

Etätöitä on monilla takana runsas kuukausi. Kotona työskentelyyn on jo muodostunut omat rutiininsa. Toisaalta etäarjessa työskentelyn ohella huolehdittavat velvoitteet painavat päivittäin. Miten lapset viihtyisivät välillä omillaan, jotta voisi rauhassa tehdä töitä? Entä miten jokapäiväinen ruokahuolto onnistuisi näppärämmin ja nopeammin? Auttaisiko lounaspalvelu ja etälapsiparkki?

Ilmarisessa on paljon pohdittu tapoja, joilla voitaisiin tukea arjessa selviämistä etätyössä. Monia hyviä ideoita on kertynyt myös henkilöstökyselystämme. Uusimpina toimina on hiljattain käynnistetty lounaspalvelu ja etälapsiparkki. 

Isossa kuvassa arkemme etätyössä sujuu edelleen hyvin ja operatiivinen toiminta rullaa. Kun aikaa kuitenkin kuluu, etätyön ilot ja haasteet tulevat eri tavalla esiin. Teimme heti etäkauden alkupuolella kyselyn siitä, miten etätyöskentely on sujunut ja miten työnantaja voisi sitä tukea. Vastausten perusteella olemme tehneet monia toimenpiteitä tukeaksemme etätyön arkea, kertoo Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä. 

Lapsiparkki auttaa nyt etänä 

Ilmarinen on tukenut työn ja kodin yhteensovittamista jo useana kesänä lapsiparkin muodossa. llmarisen työntekijöilleen tarjoama lapsiparkki on tarjonnut apua lastenhoitoon yksittäisiksi päiviksi tai vaikka yhdeksi viikoksi ennen kuin vanhemmat pääsevät kesälomalle 

Tänä vuonna lähdettiin koronahaasteiden myötä kokeilemaan etäarjen apuna etälapsiparkkia.  

Järjestämmetoimistotyöstä tutun Teamsin välityksellä eskari-ikäisille / tokaluokkalaisille lapsille tapaamisen. Yhteistä tekemistä on muutamana päivänä viikossa noin tunnin kerrallaan. Etälapsiparkki tarjoaa lapsille mielekästä vapaa-ajan puuhaa ja vanhemmille rauhallista työaikaa. Toiminta alkoi jo huhtikuun loppupuolella ja tähän mennessä saatu palaute on ollut positiivista, avaa Sami Ärilä etäparkin toimintaa.  

Kesäkuussa lapsiparkin toiminta laajenee, kun lapsiparkkiin palkatut kesätyöntekijät pääsevät vauhtiin.  

Teamsin käyttö etälapsiparkissa on ollut sujuvaa ja lapsetkin ovat nopeasti oppineet sen käytön. Lapsiparkin ohjelmaan on kuulunut mm. askartelupuuhia, tietovisoja, leikkejä ja tarinoiden kuuntelua. Tapaamisiin on etukäteen tehty lukujärjestyksiä, jotta tekemisiin on voinut valmistautua ja esillä ovat sopivat välineet. 

Etälapsiparkissa on askarreltu, tehty yhdessä Minion-satu ja luettu Risto Räppääjää. Kivointa on ollut, kun sai esitellä kaikille lempilelunsa. Lisäksi tehtiin yhdessä säännöt, kertoo 6-vuotias Lotta 

Lotan äiti Annika Valpola kiittelee etälapsiparkkia, koska tytär on kovasti kaivannut ohjattua tekemistä ja ryhmätoimintaa muiden perheenjäsenten ollessa kiinni omissa puuhissaan koko päivän.  

Erityisesti on ollut hienoa, että Lotalla on päivän aikana joku täysin hänen ”oma juttunsa”, josta kertoa perheellensä päivän päätteeksi, Annika Valpola toteaa. 

Lounasta kotiovelle 

Työpäivän lounashaasteita helpottamaan Ilmarinen sopi huhtikuussa lounaskuljetusyhteistyöstä Lepakon toimitalossa normaalisti palvelevan Sodexon kanssa. Koska henkilöstö ei nyt hyödynnä henkilöstöravintolan palveluita, syntyi idea lounaiden kotiinkuljetuksesta. Se palvelee kaikkia osapuolia: niin ilmarislaisia, työnantajaa kuin ravintolatoimintaakin.  

Ilmarisen työntekijät voivat tilata annoksia myös koko perheelle. Arkipäivää helpottaa kummasti, kun ruoanlaiton sijaan käy ulko-oveltaan noutamassa valmiin aterian. Halutessaan annoksia voi käydä hakemassa myös suoraan henkilöstöravintolasta.  

Palvelu on otettu ilolla vastaan, ja toimitettuja lounasannoksia syödään päivittäin satakunta. On hienoa, että voimme näinkin tukea työntekijöidemme ja heidän perheidensä yhteistä etätyö-, päivähoito- ja koulurumbaa, iloitsee Sami Ärilä  

Lue lisää 

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.11.2023

Tulevaisuuden laboratorio: Onko yrityksesi työkykyjohtaminen loogista?

Hyvinvoivat työntekijät ovat yrityksen kilpailuvaltti ja tehokkuutta parantava tekijä. Kun haluamme parantaa työhyvinvointia, alamme kuitenkin usein suoraan suunnitella toimenpiteitä sen sijaan että ensin miettisimme, mitä haluamme saada aikaiseksi ja mihin todella haluamme vaikuttaa.

Tulevaisuuden laboratorio: Onko yrityksesi työkykyjohtaminen loogista?

Artikkelit 24.10.2023

Tulevaisuuden laboratorio: Mitä jos työkykyjohtaminen olisi tulevaisuudessa vastuullista ja vaikuttavaa?

Henkilöstön työkyvystä huolehtiminen on kannattavaa ja vastuullista. Onko työkykyjohtaminen todellista vastuullisuutta vai juhlapuhetta ja jo ilmenneisiin ongelmiin reagoimista? Miten varmistamme vastuullisuuden? Mistä tiedämme, että toimenpiteet ovat vaikuttavia?

Tulevaisuuden laboratorio: Mitä jos työkykyjohtaminen olisi tulevaisuudessa vastuullista ja vaikuttavaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita