Ihminen makoilee mahallaan lattialla ja katsoo tablettia, kuvituskuva.
Artikkelit

Miten teillä voidaan? Mittaa henkilöstösi vire

Koronaepidemia siirsi monet meistä hetkessä etätöihin. Uusi tilanne vaatii esimiehiltä henkilöstön kuuntelemista tavallista herkemmällä korvalla. Nyt kannattaa hyödyntää Ilmarisen työkalut osana etäjohtamista.

Teams-kokoukset täyttävät päivät ja työkavereita näkee vain videon välityksellä. Esimiestä ei voi nykäistä hihasta eikä kollegalle huikata asiaa ohimennen. Joku nauttii kototoimiston hiljaisuudesta, toinen yrittää keskittyä töihin lasten nokkahuilukonsertin säestämänä. Toisille etätöiden tekeminen on kokonaan uutta. Etätöihin tottuneillekin tilanne on uusi, jos kotona häärii koko perhe.

Miten työn ja vapaa-ajan erottaminen onnistuu kotitoimistolla? Miten sovittaa yhteen työn ja perheen vaatimukset ja pitää myös huolta omasta jaksamisestaan? Miten esimies voi tukea poikkeuksellisissa oloissa?

Selvitä, miten työyhteisössänne voidaan 

Uusi tilanne vaatii uudenlaisten toimintatapojen opettelua sekä työntekijöiltä että esimiehiltä.

– Toisilla uuteen etätyöarkeen sopeutuminen sujuu helpommin, toisilla se ottaa enemmän aikaa. Esimiehiltä poikkeustila vaatii henkilöstön kuuntelua erityisen tarkasti. Kannustan kaikkia organisaatioita pysymään tehostetusti ajan tasalla henkilöstön vireestä ja työkyvystä näinä poikkeuksellisina aikoina, palvelujohtaja Kati Huoponen Ilmarisen työkykyjohtamisen palveluista sanoo.

Muutostilanteessa on tärkeää selvittää säännöllisesti, mitä kuuluu ja missä mennään. Kun työyhteisön virettä ja työkykyä mitataan tiuhaan, voidaan myös mahdollisiin työkykyhaasteisiin tarttua ajossa.  

Varhainen välittäminen on kiinnostusta omasta, työkaverin, työntekijän ja työyhteisön työn sujumisesta ja hyvinvoinnista. Varhainen välittäminen tukee työssä jaksamista ja ehkäisee työkyvyttömyyttä.

Ilmarisen asiakkailleen tarjoamat työkalut, Työvire- ja Työyhteisövire-kysely, ovat hyvä keino selvittää työyhteisön tilanne. Kyselytyökalut ovat maksuttomia asiakasetuja Ilmarisen asiakkaille.

Hyödynnä Työvire-kysely osana etäjohtamista

Huoponen kannustaa hyödyntämään Ilmarisen kyselytyökaluja osana etäjohtamista.

Työvire-kysely on lyhyt, pulssimainen kysely, jota kannattaa hyödyntää erityisesti muutostilanteissa. Kysely koostuu 12 väittämästä, joiden lisäksi mukaan voi lisätä omia kysymyksiä.  

– Työvire-kyselyä kannattaa hyödyntää nyt, kun poikkeusoloissa työskentelyä on muutama viikko takana. Nyt on hyödyllistä kysyä esimerkiksi, miten työskentely etätöissä sujuu ja millaista tukea työntekijä kaipaa esimieheltä, Huoponen sanoo.

Työyhteisövire-tutkimus luo pohjan kehittämiselle

Laajempi Työyhteisövire-tutkimus antaa puolestaan kattavan näkymän työyhteisön vahvuuksista ja kehittämiskohteista. ​Tutkimuksessa arvioidaan henkilöstökokemukseen, hyvinvointiin ja työkykyyn vaikuttavia asioita.

– Työyhteisövire-tutkimus kannattaa tehdä Työvire-kyselyn rinnalla esimerkiksi kerran vuodessa. Se muodostaa hyvän pohjan työkykyjohtamisen toimenpiteiden suunnittelulle, Huoponen sanoo.  

Työvire-kysely mittaa organisaation tilaa muutoksessa

  • Työvire-kartoitus on ketterä tapa mitata työyhteisön pulssia ja työkykyä esim. muutostilanteissa.
  • Voit hyödyntää kyselyä haluamassasi syklissä. Koronaepidemian aikaan voit luoda kyselyitä esimerkiksi kuukausittain tai vieläkin useammin.
  • Vastaajia kyselyssä tulee olla vähintään viisi.

Työyhteisövire-tutkimus kertoo, mikä toimii ja mikä ei

  • Työyhteisövire-tutkimus antaa kattavan näkymän työyhteisön vahvuuksista ja kehittämiskohteista.
  • Tutkimuksessa luodataan työntekijäkokemukseen, hyvinvointiin ja työkykyyn vaikuttavia seikkoja.
  • Tutkimus on suunnattu yli 20 hengen yrityksille.

Ota työkalut käyttöösi

Lisää aiheesta

Artikkelit 5.9.2023

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Miten osa-aikainen yrittäjä, kahden nuoren aikuisen äiti, kahden lapsenlapsen mummu ja kirjailija päätyi paratanssin maajoukkueesen? Olen saavuttanut kaikki nämä asiat elämässäni vaikeasta liikuntarajoitteisuudestani huolimatta. Ja uskallan olla siitä hemmetin ylpeä - monelta se ei onnistuisi, vaikka kävelisi ihan omin jaloin.

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Artikkelit 30.8.2023

Työnantaja, ärsyttääkö saikuttaminen?

Onko joku työntekijöistäsi aina poissa sairaana? Saikuttamiseen voi olla monia syitä, mutta työnantajalle sairauspoissaolojen hinta voi paisua pidemmällä aikavälillä suureksi. Tässä jutussa kerromme, miten voit työnantajana ehkäistä sairauspoissaoloja.

Työnantaja, ärsyttääkö saikuttaminen?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita