Ilmiöt

USA:n presidentinvaalien epävarmuudet heiluttavat markkinoita – sijoittajien usko siniseen aaltoon vaaleissa heikkeni ääntenlaskennan edetessä

Pääomamarkkinoilla ei ole vielä nähty yhtä selvää reaktiota Yhdysvaltain vaalitulokseen. Vaalituloksen vaikutus voi jäädä arveltua pienemmäksi, koska molemmat ehdokkaat painottavat talouden turvaamista, arvioi Ilmarisen allokaatiojohtaja Esko Torsti. Erot liittyvät keinovalikoimaan ja toimialapainotuksiin.

Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trump ilmoitti tänään aamupäivällä Suomen aikaan, kyseenalaistavansa vaalituloksen oikeudellisen pohjan, jollei hän tule valituksi. Suomessa pörssin pääindeksi heilahti heti ilmoituksen jälkeen negatiiviseksi.

– Se oli yksi liike. Reaktioita on ollut erilaisia. Heti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen pitkät korot Yhdysvalloissa laskivat selkeästi. Ennen vaaleja ne olivat selvästi nousussa, kertoo Ilmarisen allokaatiojohtaja Esko Torsti.


– Markkinat olivat ennakoineet, että vaaleissa tulee sininen aalto ja kurssikäyrät jyrkkenivät sen uskossa, että tulee talouden stimuluspaketti Yhdysvaltoihin. Nyt tämä ei olekaan niin ilmeistä. Näkemyksiä on siis otettu taaksepäin.

Presidentinvaalien lisäksi Yhdysvalloissa äänestettiin eilen noin kolmanneksesta senaattoreita ja edustajainhuoneen paikoista. Sininen aalto tarkoittaisi demokraattien Joe Bidenin valintaa presidentiksi ja demokraattien voittoa myös senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Ääntenlaskun aikana Yhdysvaltain futuurimarkkinat ovat ehtineet heilahdella miinusmerkkisistä luvuista plussalle. Puolen päivän jälkeen tärkeimmät futuuri-indeksit näyttivät positiivisia lukuja.

– Dollarin osalta tilanne on mielenkiintoinen. Dollari on hieman vahvistunut, mutta vain hyvin hienoisesti suhteessa euroon, Torsti sanoo.

Molemmat ehdokkaat talouden turvaamisen puolella – keinovalikoimassa sävyeroja

Torsti uskoo, että pitkäjänteisen sijoittajan hermot kuitenkin pitävät markkinaheilahteluista huolimatta. Esimerkiksi Helsingin pörssin pääindeksit korjasivat itseään ylöspäin puoleen päivään mennessä.

– Vaaleja on nähty, niitä tulee ja menee. Toki nämä ovat hyvin keskeinen vaalirypäs. Tärkeintä on kuitenkin Yhdysvaltain talous, joka kulkee taustalla paljon vakaammin kuin mitä nyt voisi päätellä.

– Kannattaa myös katsoa ehdokkaiden kokonaisvaikutusta talouteen. Molemmat ovat vakaasti sillä linjalla, että talous pitää saada nousuun. Sävyeroja toimialapainotuksien ja keinovalikoiman hienosäädöissä löytyy, Torsti summaa.

Torsti muistuttaa myös, että sijoittajan ei kannata vaalien takia unohtaa muita isoja talouden teemoja.

– Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi päättyi hieman myönteisempiin tuloksiin kuin oli odotettu. Isoja yllätyksiä ei toki tullut. Lisäksi meillä on menossa koronaviruksen toinen ja paikoitellen kolmas aalto. Talous puksuttaa, jos virus ei äidy kauhean pahaksi nykyisessä aallossa.

Tutustu, miten Ilmarinen huolehtii eläkevaroista

Lisää aiheesta

Ilmiöt 30.8.2021

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Yrittäjänä työuran aikainen lakisääteinen eläketurvasi karttuu YEL-vakuutuksesta. Turvan tasoon vaikuttaa vakuuttamasi YEL-työtulon määrä. Työtulon asettaminen työpanosta vastaavan suuruiseksi ei kuitenkaan usein ole helppoa, eivätkä vuodet ole aina veljeksiä keskenään. Vaihtelevissa olosuhteissa työtulon nostaminen voi arveluttaa. Lihavamman vuoden tuottoja voit kuitenkin laittaa eläkejärjestelmään kartuttamaan tulevaa eläkepottia myös nostamalla YEL-työtuloa yhden vuoden ajalta tilapäisesti. Lisämaksun voit vähentää verotuksessa.

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Ilmiöt 26.8.2021

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?

Vastuullisuus on myös vastuuta ympäristöstä. Suomen luonnon päivää 28.8. juhliaksemme järjestimme ilmarislaisille jo perinteeksi muodostuneen luontokuvakisan. Kisan tavoitteena oli kuvata kesän luontokokemuksia. Poikkeusajan myötä meistä moni on retkeillyt aiempaa enemmän luontokohteissa tai ehtinyt etätöiden ohessa ihmetellä lähiluontoa.

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita