Ilmiöt

USA:n presidentinvaalien epävarmuudet heiluttavat markkinoita – sijoittajien usko siniseen aaltoon vaaleissa heikkeni ääntenlaskennan edetessä

Pääomamarkkinoilla ei ole vielä nähty yhtä selvää reaktiota Yhdysvaltain vaalitulokseen. Vaalituloksen vaikutus voi jäädä arveltua pienemmäksi, koska molemmat ehdokkaat painottavat talouden turvaamista, arvioi Ilmarisen allokaatiojohtaja Esko Torsti. Erot liittyvät keinovalikoimaan ja toimialapainotuksiin.

Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trump ilmoitti tänään aamupäivällä Suomen aikaan, kyseenalaistavansa vaalituloksen oikeudellisen pohjan, jollei hän tule valituksi. Suomessa pörssin pääindeksi heilahti heti ilmoituksen jälkeen negatiiviseksi.

– Se oli yksi liike. Reaktioita on ollut erilaisia. Heti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen pitkät korot Yhdysvalloissa laskivat selkeästi. Ennen vaaleja ne olivat selvästi nousussa, kertoo Ilmarisen allokaatiojohtaja Esko Torsti.


– Markkinat olivat ennakoineet, että vaaleissa tulee sininen aalto ja kurssikäyrät jyrkkenivät sen uskossa, että tulee talouden stimuluspaketti Yhdysvaltoihin. Nyt tämä ei olekaan niin ilmeistä. Näkemyksiä on siis otettu taaksepäin.

Presidentinvaalien lisäksi Yhdysvalloissa äänestettiin eilen noin kolmanneksesta senaattoreita ja edustajainhuoneen paikoista. Sininen aalto tarkoittaisi demokraattien Joe Bidenin valintaa presidentiksi ja demokraattien voittoa myös senaatissa ja edustajainhuoneessa.

Ääntenlaskun aikana Yhdysvaltain futuurimarkkinat ovat ehtineet heilahdella miinusmerkkisistä luvuista plussalle. Puolen päivän jälkeen tärkeimmät futuuri-indeksit näyttivät positiivisia lukuja.

– Dollarin osalta tilanne on mielenkiintoinen. Dollari on hieman vahvistunut, mutta vain hyvin hienoisesti suhteessa euroon, Torsti sanoo.

Molemmat ehdokkaat talouden turvaamisen puolella – keinovalikoimassa sävyeroja

Torsti uskoo, että pitkäjänteisen sijoittajan hermot kuitenkin pitävät markkinaheilahteluista huolimatta. Esimerkiksi Helsingin pörssin pääindeksit korjasivat itseään ylöspäin puoleen päivään mennessä.

– Vaaleja on nähty, niitä tulee ja menee. Toki nämä ovat hyvin keskeinen vaalirypäs. Tärkeintä on kuitenkin Yhdysvaltain talous, joka kulkee taustalla paljon vakaammin kuin mitä nyt voisi päätellä.

– Kannattaa myös katsoa ehdokkaiden kokonaisvaikutusta talouteen. Molemmat ovat vakaasti sillä linjalla, että talous pitää saada nousuun. Sävyeroja toimialapainotuksien ja keinovalikoiman hienosäädöissä löytyy, Torsti summaa.

Torsti muistuttaa myös, että sijoittajan ei kannata vaalien takia unohtaa muita isoja talouden teemoja.

– Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi päättyi hieman myönteisempiin tuloksiin kuin oli odotettu. Isoja yllätyksiä ei toki tullut. Lisäksi meillä on menossa koronaviruksen toinen ja paikoitellen kolmas aalto. Talous puksuttaa, jos virus ei äidy kauhean pahaksi nykyisessä aallossa.

Tutustu, miten Ilmarinen huolehtii eläkevaroista

Lisää aiheesta

Ilmiöt 14.7.2021

Suomeen työn perässä – F-Secure kisaa globaalisti osaajista

Syntyvyys on alhaisella tasolla, työikäisten määrä vähentynyt ja Suomi ikääntyy vauhdilla. Työperäisen maahanmuuton merkitys kasvaa. Miten osaajapula ja työperäinen maahanmuutto näkyvät F-Securella? Entä miten työeläkejärjestelmä kestää työikäisten määrän vähenemisen?

Suomeen työn perässä – F-Secure kisaa globaalisti osaajista

Ilmiöt 8.7.2021

Kunnat ja kaupungit tukevat henkilökohtaisen avustajan palkannutta työnantajaa

Vammaisilla ihmisillä on Suomessa oikeus yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen ja syrjimättömyyteen sekä tarpeellisiin palveluihin ja tukitoimiin. Moni tarvitsee itselleen henkilökohtaisen avustajan ja toimii tällöin työnantajana avustajalleen. Työnantajana toimimisen hallinnollista taakkaa helpottavat sijaismaksajat. Heitä ovat kunnat, kuntayhtymät ja kaupungit. Niin kuntien ja kaupunkien kuin työnantajienkin tukena puolestaan on Oiman tarjoama järjestelmä, jolla voi hallinnoida sijaismaksajuutta.

Kunnat ja kaupungit tukevat henkilökohtaisen avustajan palkannutta työnantajaa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita