Ilmiöt

Homeless Academy luo uskoa mahdollisuuksiin ja auttaa kohti työelämää

Homeless Academy on asunnottomien ja päihdekuntoutujien kuntoutusta tekevä yhdistys. Yhdistyksen keskeisenä toiminnallisen kuntoutuksen menetelmänä on jalkapallon harrastaminen. Tärkeintä on antaa ihmisille mahdollisuuksia – kentällä ja sen ulkopuolella.

Aurinkoisella Helsingin Urheilukadulla näkyy iloisia kasvoja. Kolmen miehen porukka kävelee kohti Helsingin Jalkapalloklubin kotipesää Bolt Arenaa. Ensimmäinen heistä on Homeless Academy ry:n vetäjä ja perustaja Ari ”Huli” Huldén ja hänen perässään kulkee sekä tuore että vanha Academyn kasvatti. Kokeneempi heistä on Nikolai Sohlman, joka on aiemmin työskennellyt Klubin olosuhdetiimissä ja on edelleen intohimoinen HJK-kannattaja. Kolmas ja nuorimmainen on Jerry Keski-Korhonen, rakennustyöläinen ja tuore juniorijalkapallovalmentaja.

HJK:n kotistadionin lehtereillä istuvista miehistä huokuu rauhallisuus, lämpö ja ennen kaikkea kiitollisuus. He ovat päässeet arkeen ja työelämään kiinni aiemmista vaikeuksistaan huolimatta.

Asunnottomien jalkapallotoiminta alkoi Suomessa, kun Diakonissalaitoksen kulttuurituottaja Anssi Pirttineva oli lukenut luki lehdestä jutun Ruotsin asunnottomien MM-joukkueesta ja halusi käynnistää toiminnan myös Suomessa. Pirttineva otti yhteyttä Diakonissalaitokselta apua saaneeseen Ari ”Huli” Huldéniin, jonka tiesi entiseksi jalkapalloharrastajaksi.

Huli Huldén innostui ajatuksesta ja perusti Homeless Academy ry:n vuonna 2009 asunnottomien ja päihdekuntoutujien sosiaalista ja toiminnallista kuntoutusta tekeväksi yhdistykseksi, jonka keskeisenä toiminnallisen kuntoutuksen menetelmänä on jalkapallon harrastaminen.

– Homeless Academy tarjoaa sosiaalista tekemistä jalkapalloilun kautta kavereille, jotka ovat palaamassa yhteiskuntaan elämässään olleiden vaikeiden vaiheiden jälkeen. Itse pääsin elämänsyrjään takaisin kiinni vuonna 2001, kun tajusin että vanhan harrastuksen jalkapallon kautta on mahdollista saada myönteisiä elämyksiä ja motivaatiota muuttaa elämää parempaan suuntaan, Huli Hulden kertoo.

Matalalla kynnyksellä kohti normaalia arkea

Matalan kynnyksen jalkapalloharrastamisen tarkoitus on sosiaalisen voimaantumisen myötä viedä Homeless Academyn pelaajia kohti tavallista arkea ja lopulta myös kohti normaalia työelämää.

– Vuonna 2017 lopetin häröilyn elämässä, kun kaverit vetivät mukaan tähän futishommaan, sanoo Jerry Keski-Korhonen. Kiinnostuin erityisesti, kun kuulin, että Homeless Academyn kautta olisi mahdollisuus päästä pelaamaan Meksikon vuoden 2018 asunnottomien jalkapallon MM-turnaukseen. Tämä motivoi minut hoitamaan itseni kuntoon ja opettelemaan futista. Pääsin myös kuntouttavaan työharjoitteluun jalkapalloseura PK 35:n huoltohommiin. Siellä fysioterapeutin kanssa tehty yhteistyö innosti minut opiskelemaan myöhemmin urheiluhierojaksi.

Myös Nikolai Sohlmanin tarina on hyvä esimerkki siitä, kuinka sopivan tuen ja motivoivan ympäristön kautta raskaita kokemuksia läpi käynyt ihminen voi päästä jaloilleen ja mieluiseen työhön kiinni.

– Homeless Academy on antanut uskoa siitä, että minusta on johonkin ja kaikki on mahdollista, kun asettaa itselleen tavoitteita, sanoo Nikolai Sohlman.

Urheilun perustehtävänä on luoda ihmisille mahdollisuuksia

Jo maanlaajuiseksi kasvanut Homeless Academyn toiminta on lähtenyt liikkeelle Helsingistä. HJK on suurena, riittävästi resursseja omaavana seurana ollut yhdistyksen yhteistyökumppanina jo pitkään. Homeless Academyn kautta on tullut HJK:hon lukuisia työntekijöitä, ja yhteistyön myötä moni heistä on jatkanut urallaan myös eteenpäin. Suurena yhteiskunnallisena liikuttajana HJK on tuntenut sosiaalisen vastuunsa jo pitkään.

– Urheilun ja urheiluseuran perustehtävä on antaa ihmisille mahdollisuuksia – kentällä ja sen ulkopuolella. On Klubin arvojen mukaista olla ihmisten kanssa luomassa kasvutarinoita, ja pitkä yhteistyö Homeless Academyn kanssa on ollut parhaimpia tekojamme tämän suhteen, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti tiivistää.

HJK pyrkiikin olemaan tiennäyttäjä paitsi kentällä myös sen ulkopuolella. HJK:lle on ollut jo kauan tärkeää tuoda vastuullisuuden eri teemat keskiöön toiminnassaan. HJK:n yrityskumppanuudet ovat valikoituneet samojen arvojen ja tavoitteiden pohjalta. Parhaimmillaan yhteistyökumppanuudet ovat vastavuoroisia ja molempien tavoitteita myötäileviä projekteja, joissa molemmat voivat kehittyä.

– Homeless Academy on hieno esimerkki ruohonjuuritason toiminnasta, jolla saadaan elämässään kolhuja kokeneita ihmisiä takaisin kohti tasaisempaa elämää ja toivottavasti myös työn syrjään kiinni. Me uskomme Ilmarisessa, että kenestäkään meistä ei ole kaikkiin töihin, mutta kaikista on johonkin työhön, osastonjohtaja Kati Huoponen Ilmarisen työkykyjohtamisen palveluista sanoo.

– Haluammekin yhdessä asiakkaidemme kanssa tukea asiakasyritysten henkilöstön työkykyä sekä rakentaa parempaa työelämää. Myös työelämässä olevilla voi työkyky heikentyä eri syistä, jolloin Ilmarinen työeläkeyhtiönä voi olla edellytysten täyttyessä tukea henkilön ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuksen tavoitteena on, että henkilö pystyy jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairausloma jälkeen.

Lisää aiheesta

Ilmiöt 12.1.2022

Ajankohtainen huominen – Vuoden kiinnostavimmat artikkelit

Viime vuonna julkaisimme taas kymmeniä kiinnostavia artikkeleita, jotka käsittelivät meille ja asiakkaillemme tärkeitä teemoja, kuten eläkevakuuttamista, yrittämistä, työkykyjohtamista ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2021 suosituimpia artikkeleita. Kannattaa tutustua, jos joku jäi viime vuonna väliin!

Ajankohtainen huominen – Vuoden kiinnostavimmat artikkelit

Ilmiöt 8.12.2021

Yksinäisyys satuttaa vanhusta – Seuralainen tuo iloa elämään

Pandemian myötä yhä kasvava joukko vanhuksia kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyys voi masentaa ikäihmistä ja heikentää toimintakykyä. Seurana Oy työllistää seniorikansalaisia, jotka pitävät vanhuksille seuraa, järjestävät aktiviteettejä ja kertovat omaisille oman mummon tai papan hyvinvoinnista.

Yksinäisyys satuttaa vanhusta – Seuralainen tuo iloa elämään

Ilmiöt 18.11.2021

Oletko palkkaamassa työntekijää? Muista nämä asiat

Vajaa puolet Suomen yrittäjistä kasvaa työnantajien sarjaan ja työllistää vähintään yhden henkilön. Se on iloinen asia: kertoohan se usein yrityksen kasvusta ja menestyksestä. Työntekijän palkkaaminen onkin yksi yrittäjän uran jännittävimpiä tapahtumia. Se tuo myös mukanaan uudenlaisia vastuita, siksi onkin hyvä tietää, mitä tilanteessa tulee huomioida.

Oletko palkkaamassa työntekijää? Muista nämä asiat
Lisää ajankohtaisia artikkeleita