Muuttuva työelämä

Hoida kesä- ja kausityöntekijän vakuutus kuntoon ajoissa

Pian kesätyöntekijät aloittavat työrupeamansa ja on mietittävä heidän eläkevakuuttamistaan. Muistathan myös, että kaikki maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin - myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilman euromääräistä alarajaa.

Kesätyöntekijöitä työskentelee toimistojen lisäksi yhtä lailla kodeissa ja pihamailla. Välttämättä ei tule ajatelleeksi, että omaan kotitalouteen palkattu lapsenvahti tai nurmikonleikkaajakin tulee eläkevakuuttaa.

Velvollisuus vakuuttaa työntekijä koskee tiettyjen reunaehtojen täyttyessä jokaista työnantajaa - niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Kokosimme alle tietoa kausityövoiman vakuuttamisesta.

Milloin työntekijät vakuutetaan?

Jos työntekijän kuukausipalkka on yli 61,37 euroa (vuonna 2021) ja hän on 17–67-vuotias, sinun tulee huolehtia työntekijän vakuuttamisesta (TyEL). 

Eläketurva on vastuullasi silloinkin, kun

  • palkkaat eläkeläisen (alle 68-vuotias)
  • kun vuokraat työntekijän toiselle työnantajalle
  • kun lähetät työntekijäsi ulkomaankomennukselle

Eläketurva ei ole vastuullasi, kun

  • työntekijä tekee sinulle töitä jonkun muun yrityksen, esimerkiksi työvoimanvuokrausyrityksen kautta
  • työntekijä tekee sinulle töitä yrittäjänä
  • työntekijä tekee sinulle töitä, mutta omistaa yrityksestäsi yli 30 prosenttia.

Kausi- tai muun tilapäisen työntekijän vakuutus

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, ilmoita myös kesä- ja muiden tilapäisten työntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen. Palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkan maksamisesta.

Jos sinulla ei ole voimassa TyEL-vakuutusta, vakuuta työntekijäsi niin sanottuna tilapäisenä työnantajana. Ilmoittaminen on helppoa, vaihtoehtoinasi ovat muun muassa Palkka.fi- tai Oima-palvelut.

Lue lisää, miten voit ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin. 

Kirjaudu verkkopalveluun

Kirjautumalla verkkopalveluun osoitteessa ilmarinen.fi näet tulorekisteriin ilmoittamasi palkkatiedot ja niistä muodostuvat TyEL-maksut. Ilmarinen lähettää TyEL-maksusta laskun työnantajalle. Lue lisää sähköisestä laskusta.

Tarkista laskurilla mitä työntekijän palkkaaminen maksaa

Palkkalaskuri on oiva apu työntekijän palkkaamiseen. Laskurista näet työntekijän palkkaamisesta tai palkankorotuksesta syntyvät kokonaiskustannukset ja saat näppituntuman siihen, mitä sivukuluja maksat palkan lisäksi. Työnantajan maksamia vakuutuksia ovat tapaturmavakuutusmaksu, ryhmähenkivakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu, työttömyysvakuutusmaksu sekä työeläkemaksu.

Siirry palkkalaskuriin

Muistilista kesätyöntekijän palkkaukseen

1. Kartoita työtehtävät ja työaika

Kartoita ne työtehtävät, joihin tarvitset kesätyöntekijän tai -tekijöitä. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.

Nuoren työntekijän enimmäistyöaika riippuu hänen iästään. 15 vuotta täyttäneellä työaika voi olla ylitöineen enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiaan työaika saa olla enintään seitsemän tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä.

Kattavammat tiedot nuoren työntekijän työajoista saat Työsuojeluhallinon sivuilta (työsuojelu.fi).

2. Rekrytoi huolellisesti

Rekrytoi kesätyöntekijät yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijäsi. Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen.

Perehdy kesätyöseteliin (duunitori.fi) sekä Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyömalliin (kesäduuni.org). 

3. Tee työsopimus kirjallisesti

Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.

Tarkista myös, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.

4. Perehdytä työntekijä

Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain vähän aikaa.

5. Palkkalaskelma ja työtodistus

Anna kesätyöntekijälle palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma. Kun työsuhde loppuu, muista antaa myös työtodistus.

Apua chatbotilta ja asiakaspalvelustamme

Verkkosivujemme asiakaspalvelurobotti Ilmari neuvoo eläkevakuutus- ja tulorekisteriasioissa. Saat apua myös puhelimitse asiakaspalvelustamme numerossa 010 195 000 (matkapuhelinmaksu/paikallisverkkomaksu).

Lue myös

Lisää aiheesta

Muuttuva työelämä 15.9.2021

Ergonomialla vaikuttavuutta

Onko ergonomia muutakin kuin työtuolien säätämistä? Mitä hyötyä siitä on yksittäiselle työntekijälle? Entä yritykselle?

Ergonomialla vaikuttavuutta
Lisää ajankohtaisia artikkeleita