Artikkelit

Sairauskohtaus pysäytti kiireisen myyntimiehen – kuntoutus auttoi takaisin työelämään

Ennen pitkään myös uusi työpaikka aukeni maanmittaushommista.

Marraskuisena päivänä 2018 Timo Rintalan, 41, elämä pysähtyi, kun jalat menivät yllättäen alta ja puhe puuroutui. Aivoinfarkti vei Timon ensin kahdeksi viikoksi sairaalaan ja sen jälkeen kahdeksi vuodeksi pois työelämästä. Kohtaus pakotti Timon pysähtymään ja tarkastelemaan omaa elämäänsä.

– Aivoinfarkti oli rajuin mahdollinen herätys. Siinä käytiin jo lähellä kuolemaa. Kohtauksen jälkeen tuli fiilis, että itsestään on pidettävä enemmän huolta. Olin siinä vaiheessa henkisesti jo aivan loppu, ja kyllähän se kroppakin sitten petti, Timo kertoo.

Ammatillisen kuntoutuksen kautta takaisin työelämään

Kaksi vuotta aivoinfarktin jälkeen, syksyllä 2020, Timo Rintala ja Baronan työuravalmentaja Antti Filppula tapasivat ensimmäisen kerran. Tapaamisen tarkoituksena oli kartoittaa Timon tilanne ja aloittaa ammatillisen kuntoutuksen prosessi.

– Olin saanut Ilmariselta puoltavan päätöksen ammatilliselle kuntoutukselle ja minulle oli selvää, että haluan valmentajan Baronalta. Heillä on hyvät kontaktit oppilaitoksiin ja työnantajiin, Timo kertoo ja jatkaa: Lisäksi Antin kanssa homma klikkasi heti. Hän tsemppasi ja tuki minua alusta alkaen, eikä tuputtanut omia ideoitaan vaan kuunteli, mitä minä haluan tulevaisuudellani tehdä.

– Ammatillinen kuntoutus lähti Timon kanssa sujuvasti liikkeelle alusta alkaen, kun mukana olivat myös työterveyshuolto sekä silloinen työnantaja. Timon positiivinen ja aktiivinen luonne on kantanut pitkälle, ja asioista on voitu käydä avointa ja välitöntä keskustelua aina tarpeen ja tilanteen mukaan, Antti kertoo.

Työuran uutta suuntaa lähdettiin etsimään yhdessä. Timo halusi itselleen kevyemmän työn, jossa henkinen kuormitus ei olisi niin kova kuin aikaisemmassa myyntityössä. Uusi ammatillinen suunta löytyikin rakennusalalta. Myös erilaiset koneet ovat aina kiinnostaneet Timoa, ja koulutustaustakin oli konetekniikan puolelta.

Joulukuun alussa Timolle haettiin työkokeilupaikkaa mittamiehen tehtävistä, ja tavoitteena oli jatkaa työkokeilun jälkeen oppisopimuskoulutukseen. Työkokeilu sujui hyvin ja työtehtävät osoittautuivat terveydelle soveltuviksi. Oppisopimuspaikka löytyi vastaaviin tehtäviin Kajaanin kaupungilta.

– Sain Kajaanin kaupungilta kahden vuoden oppisopimuspaikan, joka tähtää maanmittausalan perustutkintoon. Toivon, että töitä olisi tarjolla myös oppisopimuksen jälkeen.

Hektinen elämä on muisto vain

Timo työskenteli aikaisemmin myyntityössä. Työ oli hetkistä ja provisiopalkka motivoi tekemään paljon töitä. Työpäivät venyivät helposti kotiin, jossa odotti myös pieni lapsi, joka piti vapaa-ajan kiireisenä.

– Elämä oli turhan hetkistä ja suorituskeskeistä. Opiskelin stressaavan työn ohessa ja minulla oli pieni lapsi kotona, joka vaati myös huomioitani. Jos töissä ei ollut kiirettä, keksin kyllä tekemistä vapaa-ajalle. Koko ajan piti olla menossa ”tukka putkella”.

Aivoinfarkti oli pakotettu pysähtyminen Timolle, ja laittoi samalla elämässä arvot uuteen järjestykseen. Kuntoutus kohtauksen jälkeen kesti kaksi vuotta.

– Kävin pitkään neurologisessa kuntoutuksessa. Fyysisiä vaivoja ei onneksi jäänyt, mutta keskittyminen ja uuden oppiminen ovat olleet kohtauksen jälkeen koetuksella. Kuntoutusjakso oli muutenkin henkisesti raskas. Kyllä sitä useamman kerran mietti, että onko minusta enää työelämään.

Timo Rintala
Timo Rintala

Hektinen myyntityö on nyt muisto vain, ja Timo nauttii nykyisestä työstään ja uuden oppimisesta.

– Tekeminen on mielekästä ja sopivan haastavaa. Työyhteisö ja ohjaaja ovat mukavia ja osaavia. Itsetuntonikin on kohentunut, kun huomaan, että minustahan on vielä työelämään.

Aivoinfarkti on kuitenkin jättänyt jälkensä Timoon. Katkokeskittymistä on ajoittain ja uuden oppiminen vaatii enemmän ponnistelua.

– Työnteko on kuitenkin verkkaista ja rauhallista. Käytännön työ auttaa myös oppimaan. Pelkästään koulun penkillä oppimisesta ei tulisi enää mitään. Hymyssä suin saa lähteä töihin ja tulla työpäivän jälkeen kotiin.

Ammatillinen kuntoutus oli matka itseensä

Ammatilliseen kuntoutukseen hakeudutaan, kun syystä tai toisesta henkilön työkyky on alentunut nykyisessä tehtävässä. Kuntoutuksen aikana henkilölle haetaan uutta suuntaa uralle ammatillisen kuntoutuksen keinoin, joita ovat muuna muassa työkokeilu ja ammatillinen uudelleen koulutus. Prosessissa työuravalmentaja rooli on merkittävä.

– Pyrin luomaan valmennuksesta aina mahdollisimman luontevan kuntoutujalle. Yhteyttä voi ottaa työajan puitteissa vapaasti, ja tehtäväni on olla tavoitettavissa aina silloin, kun apua tarvitaan. Minun roolini on tarjota tietoa työmarkkinoista ja mahdollisista koulutuksista ja koulutusmuodoista. Toki olen myös kuntoutujan tukena ja turvana prosessin ajan, Antti kertoo.

– Antin tuki oli täysin korvaamaton. Prosessiin liittyy niin paljon juridiikkaa ja byrokratiaa, joiden kanssa olisin itse mennyt sekaisin. Antti hoiti kaiken paperin pyörittämisen, Timo jatkaa.

Kuntoutujalle avun pyytäminen voi joskus olla kovakin paikka, eikä avun ottaminen vastaan ole helppoa.

– Itselleni kuntoutus oli myös kasvun paikka, että uskaltaa pyytää apua. Aina ei tarvitse pärjätä yksin. Nyt uskon siihen, että huonoistakin asioita voi kummuta jotain hyvää, Timo kertoo ja jatkaa: Ikuisesta pessimististä on tullut optimisti.

Artikkeli on aiemmin julkaistu Baronan sivuilla (Barona.fi)

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita