Artikkelit

Ajankohtainen huominen – Vuoden suosituimmat blogit

Viime vuonna julkaisimme yli 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkevakuuttamista, yrittämistä, työkykyjohtamista, kyberturvallisuutta, kuntoutusta ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2021 suosituimpia blogeja. Kannattaa tutustua, jos joku jäi viime vuonna väliin!

Valitsimme viime vuoden joka kuukaudelta yhden blogin, joka mielestämme ansaitsee tulla luetuksi – joko ensimmäisen kerran ja tai uudestaan.

Tammikuussa prosessinjohtaja Nina Bruun kirjoitti eläkepäätösten antamisesta. ”Niin kuin kaikki muukin maailmassa, myös eläkkeiden käsittely on nopeutunut vuosien saatossa tietotekniikan kehittyessä. Parhaimmillaan vanhuuseläkepäätöksen voi saada vuorokaudessa ja sairausperusteisen eläkepäätöksenkin parissa viikossa.”

Helmikuussa Ilmarisen nyt jo eläköitynyt varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta summasi kokemuksia mittavalta työuraltaan. ”Työurani Ilmarisessa päättyy helmikuussa 38 vuoden jälkeen. Olen saanut olla mukana hienossa tarinassa. Luon nyt muutaman katseen menneeseen, siihen, miten työeläke on elänyt ajassa ja muuttunut vuosikymmenten mittaan.”

Maaliskuussa tutkijamme Jouni Vatanen kirjoitti eläkeläisten kuulumisista kyselytutkimukseen perustuen. ”Eläkeläisille kuuluu keskimäärin hyvää. Useilla on oma velaton asunto ja eläkkeen lisäksi myös muita säästöjä. Eläkkeestä jää käteen pakollisten menojen jälkeen keskimäärin 475 euroa kuukaudessa. Suuri osa eläkeläisistä kokee myös olevansa hyvässä kunnossa ja työhalujakin osa-aikatöihin olisi valtaosalla.”

Huhtikuussa talous- ja riskienhallintajohtaja Matias Klemelä bloggasi alhaisen korkotason vaikutuksista eläkesijoittamisessa. ”Suomalaisten eläkevaroja rahastoidaan, mutta samalla alhainen korkotaso syö odotettuja sijoitusten tuottoja. Onnistummeko nostamaan odotettuja sijoitustuottoja yhdellä prosenttiyksiköllä ja helpottamaan tulevien sukupolvien taakkaa 100 miljardilla eurolla? Katse tulisi kiinnittää siihen, miten eläkeyhtiöiden sijoitustoimintaan saadaan lisäjoustoja vastuuvelan tai vakavaraisuusvaateiden laskentaa muokkaamalla.”

Toukokuussa työkykyjohtamisen asiantuntija Katja Atsar kirjoitti edelleen (valitettavasti) ajankohtaisesta aiheesta: koronasta ja mahdollisesta paluusta toimistolle. ”Suomessa on nyt herätty pohtimaan, että tulisiko työpaikoilla tehdä erillinen exit-suunnitelma, jossa listattaisiin koronatilanteen parantuessa huomiotavia seikkoja, jotka mahdollistavat toimimisen uudessa normaalissa.”

Kesäkuussa vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi bloggasi paljon keskustelua herättävästä yrittäjien eläketurvasta. ”Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään on vaatimaton Suomen Yrittäjien tuoreen tutkimuksen perusteella, alivakuuttaminen on yleistä ja valtion rahoitus on kasvussa. Vuoroin arvostellaan yrittäjiä ja eläkevakuuttajia alivakuuttamisesta. Mistä tässä on oikein kyse?”

Heinäkuussa Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Karoliina Lindroos kirjoitti yrityksiä koskevasta velvoitteesta huomioida toimintansa ihmisoikeusvelvoitteita kattavammin. ”Sijoittajia kiinnostavat sekä toimintaympäristön riskit sijoituskohteena oleviin yrityksiin että yritysten toiminnan vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan ja ympäristöön. Ihmisoikeudet ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Yritystoimintaan ja ihmisoikeuksiin liittyvää tietoa on saatavilla, mutta jatkossa tarvitaan yhä kokonaisvaltaisempaa tietoa sijoituspäätösten tueksi.”

Elokuussa asiantuntijapsykologimme Simo Levanto käsitteli mielenterveyden häiriöitä työelämässä. ”Mielenterveyden häiriöiden aiheuttama työkyvyttömyys on kasvussa. Syyksi on arvioitu muun muassa tietotyön lisääntymistä, työelämän epävarmuutta ja niin työn kuin muiden elämänalueiden vaatimusten kasvamista.”

Syyskuussa kuntoutusasiantuntija Sinikka Grönfors pohti omaa työtään sekä työnantajien asennetta kuntoutettavia kohtaan. ”Työskentelen Ilmarisessa ammatillisen kuntoutuksen asiantuntijana. Me kuntoutusasiantuntijat autamme ihmisiä jatkamaan työelämässä vaivoista ja sairauksista huolimatta. Etsimme asiakkaillemme uusia, juuri heidän työkyvylleen sopivia tehtäviä ja koulutusta. Asiakkaideni työt jatkuvat ja mieleni kevenee.”

Lokakuussa osastonjohtaja Teijo Peltoniemi kirjoitti vaihtelevasta kybersäästä. ”Kyberturvallisuuskeskuksen julkaisema Kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Tuoreimmassa kybersäätiedotuksessa varoitetaan aktiivisesta pankkitunnusten ja maksutietojen kalastelusta sekä kiristyshaittaohjelmista. Etätyö on omalta osaltaan lisännyt riskejä – paluu toimistolle saa tästäkin uuden positiivisen perusteen.”

Marraskuussa eläkejohtaja Outi Pekkarinen kertoi perhe-eläkkeen uudistuksesta koskettavassa ja henkilökohtaisessa blogissa. ”Puolison kuolema on yksi suurimmista suruista, mitä elämän varrelle voi sattua. Minun kohdalleni se sattui aivan liian varhain, kun aviomieheni menehtyi neljä vuotta sitten yllättäen vain 44-vuotiaana. Yhtäkkiä olin leski. Kaikki meni palasiksi, ja minun piti käytännössä opetella elämään uudelleen. Perhe-eläkkeen tuoma turva tuli konkreettiseksi.”

Joulukuussa toimitusjohtajamme Jouko Pölönen summasi Ilmarisen strategian toteutumista blogissaan. ”Keväällä 2019 asetimme Ilmarisen strategiseksi tavoitteeksi olla vetovoimaisin työelämän kumppani – vastuullisesti sinua varten. Strategian toteuttaminen on edennyt hyvin kaikilla osa-alueilla. Ensimmäisen tavoitekauden päättyessä on hyvä summata mennyttä ja suunnata katse tulevaan.”

Kiitoksia kaikille kirjoittajille, blogien kommentoijille ja niitä sosiaalisessa mediassa jakaneille!

Lisää aiheesta

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 3.4.2024

Aika tarkastaa oma työeläkeotteesi!

Työeläkeote päivittyy kuukausittain. On omalla vastuullasi tarkastaa se säännöllisesti. Tuleva eläkkeesi nimittäin perustuu työeläkeotteen sisältämiin tietoihin.

Aika tarkastaa oma työeläkeotteesi!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita