Artikkelit

YEL vuonna 2023 – Nämä kuusi asiaa yrittäjän kannattaa muistaa

Vuosi 2023 lähestyy. Lue alta, mitä kaikkea yrittäjän pitää YEL-vakuutuksestaan tietää, kun vuosi vaihtuu.

1. YEL-maksuprosentti pysyy samalla tasolla

Yrittäjien eläkemaksu pysyy vuonna 2023 samalla tasolla kuin tänäkin vuonna. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta.

Lue lisää YEL-maksuista »

2. Palkkakerroin korottaa työtuloasi

Työtulosi tarkistetaan joka vuosi palkkakertoimella. Tarkoituksena on varmistaa, että työtulo seuraa yleistä palkka- ja hintatasoa ja säilyttää saman suhteellisen tason kuin edellisenä vuonna. Ensi vuonna palkkakerroin nostaa työtuloasi 3,79 prosenttia.

Lue lisää palkkakertoimesta ja työeläkeindeksistä »

3. Vakuutusmaksukorko nousee

Vakuutusmaksukorko nousee vuoden alussa 2,45 prosenttiin. Vakuutusmaksukorko vaikuttaa YEL-maksuun maksuajankohdan ja eräkuukausien mukaan. Maksulle lasketaan korkohyvitystä ja -veloitusta sen mukaan, monessako erässä ja missä kuussa maksat. Edullisinta on maksaa yhdessä erässä tammikuussa.

Lue lisää YEL-maksuista »

4. Työtulorajat nousevat  

Vuoden vaihtuessa myös YEL-työtulon ala- ja yläraja nousevat. Alaraja on ensi vuonna 8 575,45 euroa ja yläraja 194 750 euroa. Myös työttömyysturvan alaraja nousee. Se on ensi vuonna 14 088 euroa.

Lue lisää YEL-työtulosta »

5. Näet omat maksutietosi verkossa 

Vuoden 2023 YEL-työtulosi ja -maksun määrän voit tarkistaa yrittäjän palvelussa.

Kirjaudu yrittäjän palveluun »

6. Haluatko enemmän eläkettä ja hyödyt irti verovähennysoikeudesta?

YEL-jouston avulla voit muuttaa vakuutusmaksuasi tilapäisesti. Maksamalla enemmän YEL-maksua kerrytät itsellesi enemmän eläkettä. Maksetut maksut voit vähentää verotuksessa. Joulukuun viimeiset viikot ovat suosituimpia aikoja ylöspäin joustolle, kun vuoden liiketaloudellinen tulos on selvillä.

Korkeampien maksujen maksaminen on mahdollista joka vuosi, mutta maksujen alentaminen onnistuu korkeintaan kolme kertaa seitsemän vuoden aikana. Lue lisää joustamisesta »

Joustolasku tulee maksaa tämän vuoden puolella, joten muista tehdä joustoilmoitus hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. Joustoilmoituksen voit tehdä yrittäjän verkkopalvelussa »

YEL-vakuutus vuonna 2023

YEL-maksu alle 53- ja yli 62-vuotiailla 24,10 %
Aloittavan yrittäjän YEL-maksu alle 53- ja yli 62-vuotiailla 18,798 %
YEL-maksu 53–62-vuotiailla 25,60 %
Aloittavan yrittäjän YEL-maksu 53–62-vuotiailla 19,968 %
Työtulon alaraja 8 575,45 €
Työtulon yläraja 194 750 €
Työttömyysturvan alaraja 14 088 €
Vakuutusmaksukorko 2,45 %
Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa vuoden alussa 3,79 %

Milloin eläkkeelle?

Eläkeikä vaihtelee syntymävuodesta riippuen. Lue lisää eläkeiästä

Lue myös YEL-lakiuudistuksesta

Lisää aiheesta

Artikkelit 29.5.2023

Miten ottaa eläke puheeksi?

Omannäköinen eläkeaika -tietoiskuissamme on yhtenä aiheena tänä vuonna ollut, miten työnantajat ja esihenkilöt voisivat nostaa eläkkeelle siirtymisen osaksi keskusteluita mahdollisimman fiksusti.

Miten ottaa eläke puheeksi?

Artikkelit 17.5.2023

Lapsuuden innostava liikuntaharrastus voi kantaa pitkälle – HJK:n Miika Takkulan ja Matti Peltolan yhteinen taival alkoi iltapäiväkerhosta

Reilu kymmenen vuotta sitten HJK:n nykyinen urheilujohtaja Miika Takkula innosti lapsia liikkumaan seuran omassa iltapäiväkerhossa. Yksi lapsista oli HJK:n nykyinen tähtipelaaja Matti Peltola. Nuorena opitulla liikunnallisella elämäntavalla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Lapsuuden innostava liikuntaharrastus voi kantaa pitkälle – HJK:n Miika Takkulan ja Matti Peltolan yhteinen taival alkoi iltapäiväkerhosta
Lisää ajankohtaisia artikkeleita