Artikkelit

Jäädäkö ansaitulle eläkkeelle vai jatkaako töissä?

Eläkkeelle siirtyminen voi olla yhdelle iloinen sekä merkittävä elämänvaihe siinä missä toiselle tuntua menetykseltä. Kaikille se kuitenkin merkitsee pitkän työuran tai yrittäjyyden päättymistä ja avaa oven uudelle vapaudelle sekä mahdollisuuksille.

Eläkeikään päässeellä on todennäköisesti aikaa toteuttaa pitkään haaveiltuja asioita kuten harrastaa, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä nauttia elämästä ilman työn aiheuttamia paineita. Uusi elämänvaihe voi merkitä suuriakin muutoksia rutiineissa, yhteiskunnallisessa asemassa ja taloudellisessa tilanteessa.

On siis hyvä muistaa, että eläkkeelle siirtyminen on yksilöllinen kokemus, johon jokainen löytää omat tapansa sopeutua. Tukea uuteen elämäntilanteeseen voi saada esimerkiksi työeläkeyhtiön asiantuntijoilta, läheisiltä, omilta ystäviltä sekä yhteisöistä, jotka keskittyvät eläkeläisten tarpeisiin. Eläkkeelle siirtyminen voi olla uusi alku täynnä mahdollisuuksia, kunhan sen ottaa vastaan avoimin mielin ja suunnittelee tulevaisuuttaan hyvissä ajoin.

Voiko eläkkeelle jäämistä suunnitella etukäteen?

Omaa eläkeaikaansa on hyvä alkaa pohtia kokonaisvaltaisesti jo muutama vuosi ennen omaa alinta eläkeikäänsä. Orientoituminen uuteen elämänvaiheeseen etukäteen helpottaa sekä mielekkään vapaa-ajan tekemisen keksimistä että taloudellista valmistautumista. Yksi neuvomme on kokeilla elää eläkettään vastaavalla summalla pari kuukautta. Tämä antaa käsityksen siitä, miltä oma talous eläkevuosien alkaessa näyttää.

Kertyneen eläkkeesi määrän ja oman eläkeikäsi voit tarkistaa helposti OmaEläke-palvelusta löytyvällä laskurilla.

 

Viimeisten työvuosien aikana on tärkeä myös pitää huolta omasta työkyvystään ja työssä jaksamisesta. Sen lisäksi, että pohtii omaa eläkkeelle jäämisen hetkeä hyvissä ajoin, kannattaa harkita myös sitä, olisiko ennen lopullista eläkkeelle siirtymistä mahdollista tehdäkin työtä vain osa-aikaisesti. Osittainen työskentely tarjoaa pehmeän laskun eläkkeelle ja myös kerryttää lisätuloja.

Järjestämme säännöllisesti maksuttomia Omannäköinen eläkeaika -webinaareja, joista saat tietoa eläketurvastasi ja vinkkejä asioihin, joita on hyvä huomioida uuden elämänvaiheen edessä.

Pitääkö työnantajalle kertoa omista eläkesuunnitelmistaan etukäteen?

Ihannetilanteessa eläkkeelle siirtymissuunnitelmistaan kannattaa jutella oman esihenkilön kanssa ajoissa etukäteen. Luonteva paikka on kahdenkeskiset säännölliset tapaamiset tai kehityskeskustelu, jossa on tarkoitus miettiä tavoitteita useamman vuoden aikajänteellä. Tällaisessa rauhallisessa tilanteessa esihenkilö todennäköisesti mielellään kuulee suunnitelmistasi, jos eläkkeelle jääminen on haaveissasi esimerkiksi parin vuoden kuluttua.

Samalla saat mahdollisuuden kuulla hänen näkemyksiään siitä, miten työtehtäväsi mahdollisesti saattavat muuttua vielä ennen eläkkeelle siirtymistä ja mahdollisuuksista tehdä osa-aikaista työtä niin halutessasi.

Kun olet jo lähellä eläkkeelle jäämistä ja eläkkeen hakemista, muista sopia työnantajasi kanssa työsuhteen päättymisestä irtisanomisaikasi puitteissa. Eläkehakemus kannattaa tehdä verkossa OmaEläke-palvelussa noin kolme viikkoa ennen toivomiesi eläkepäivien alkamista. Huomaathan, että eläkettä aletaan maksaa aina kuukauden ensimmäisestä päivästä alkaen.

Lue eläkkeen hakemisesta

Voinko jatkaa samassa työssä eläkkeelle jäätyäni?

Sinun on mahdollista työskennellä myös vanhuuseläkkeen rinnalla joko uuden tai saman työnantajan palveluksessa. Edellisen työsuhteesi on silti ensin täytynyt päättyä kokonaan. Eläkkeen rinnalla tekemästäsi työstä tulee tehdä uusi työsopimus, josta käy ilmi, että työssä on tapahtunut olennainen muutos aiempaan työsuhteeseesi verrattuna. Muutos voi olla esimerkiksi selkeästi erilainen tehtävä, työaika tai muutos palkassa.

Muista myös tilata uusi verokortti jatkoit sitten töitä tai et! Myös eläke on verotettavaa tuloa.

Yhtenä vaihtoehtona on hyvä pitää mielessä myös OVE eli osittainen varhennettu vanhuuseläke. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä vapaasti ilman ansiorajoja, ja työnteosta karttuu sinulle lisää eläkettä.

Lue osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä

Olen yrittäjä, pitääkö toiminta lopettaa siirtyessäni vanhuuseläkkeelle?

Yrittäjänä voit jatkaa työskentelyä, vaikka siirtyisitkin vanhuuseläkkeelle. Kun saamme vanhuuseläkehakemuksesi, päätämme YEL-vakuutuksesi automaattisesti. Jos haet osittaista vanhuuseläkettä, emme päätä YEL-vakuutustasi, mutta eläkevakuutusnumerosi muuttuu.

Jos työpanoksessasi tapahtuu muutoksia tai et enää tarvitse YEL-vakuutusta, ilmoitathan meille vakuutuksen päättymisestä yrittäjän verkkopalvelussa.

Lue tarkemmin vakuutuksen päättämisestä

Jos omistat yrityksesi yksin ja toimit ainoana henkilönä sen johdossa, voit päättää itse lopetatko yritystoimintasi ja siirryt kokonaan eläkkeelle. Jos yrityksessä on muitakin omistajia tai johtajia, he voivat jatkaa toimintaa senkin jälkeen, kun sinä yrittäjänä siirryt eläkkeelle.

Jos edessä on sukupolvenvaihdos tai yrityksen ostaa ulkopuolinen taho, myös tällöin yrityksen toiminta voi jatkua ilman omaa panostasi.

Lue myös:

 

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita