Artikkelit

Miten ottaa eläke puheeksi?

Omannäköinen eläkeaika -tietoiskuissamme on yhtenä aiheena tänä vuonna ollut, miten työnantajat ja esihenkilöt voisivat nostaa eläkkeelle siirtymisen osaksi keskusteluita mahdollisimman fiksusti.

Yksi vakiintunut toimintatapa monissa yrityksissä on esihenkilön ja työntekijän säännölliset kahdenkeskeiset tapaamiset, joissa on mahdollista keskustella niin akuutimmista työtä koskevista asioista kuin tulevista tavoitteista ja suunnitelmista. Nämä keskustelut muiden säännöllisten kehityskeskusteluiden ohessa voisivat olla luonteva paikka kuulla ja kartoittaa työntekijän lähivuosien suunnitelmia.

- Eläköitymisestä ja kaikesta muustakin työhön liittyvästä pitää voida keskustella avoimesti. Tärkein neuvoni esihenkilölle ja työnantajalle onkin ’älä oleta, kysy’, toteaa asiantuntijapsykologi Simo Levanto. Tämä edellyttää toki hienotunteisuutta ja luottamuksellista sekä avointa keskusteluyhteyttä.

Kun aiheen ottaa puheeksi, on tärkeää, ettei se sisällä painostusta. On eri asia kartoittaa lyhyen ja pidemmän tähtäimen suunnitelmia pidemmällä aikajänteellä kuin tivata tarkkaa eläköitymispäivämäärää eläkeikää lähestyvältä työntekijältään.

Kun työnantajana tiedät hyvissä ajoin työntekijäsi eläkesuunnitelmista, sinulle jää aikaa huolellisesti valmistella ja suunnitella, miten pois jäävän työntekijän tehtävät järjestetään ja hänen osaamisensa perehdytetään muille.

Onko eläkkeelle jäämiselle takarajaa?

Vanhuuseläkkeelle saa kukin jäädä oman eläkeikänsä puitteissa. Eläkeikä riippuu syntymävuodesta ja on helpoin tarkistaa OmaEläke-palvelusta löytyvällä laskurilla. Aikaisintaan vanhuuseläkkeelle voi jäädä, kun on täyttänyt oman alimman vanhuuseläkeikänsä, osittaiselle vanhuuseläkkeelle jo puolestaan ennen sitä.

 

Työnantajan näkökulmasta sinulla on oikeus päättää työntekijäsi työsuhde, kun hän tulee omaan ylimpään vanhuuseläkeikäänsä. Joka tapauksessa velvollisuutesi vakuuttaa hänet päättyy, kun hän täyttää ylimmän vanhuuseläkeikänsä.

Toisaalta työntekoa voi jatkaa eläkkeellä olleessaankin, jos se sopii molemmille osapuolille.

Turhan vähän Suomessa nähty malli on niin sanottu senior advisor -rooli, jossa eläkkeelle jäävä työntekijä jatkaa työssä osa-aikaisena tarkoituksenaan siirtää ajan kanssa osaamistaan ja asiantuntemustaan muille. Tällainen neuvonantajan tehtävä tarjoaisi työntekijälle arvokkaan tavan jättää työelämä hiljalleen ja työnantajalle mahdollisuuden saada käyttöönsä pitkältä ajalta kertynyttä hiljaista tietoa.

Lue tarkemmin, milloin eläkkeelle voi jäädä

Tue ja tarjoa tietoa

Yhtä olennainen osa eläkekeskusteluja on neuvojen ja tiedon tarjoaminen. Me tarjoamme käyttöösi eläketietopaketteja, joista työntekijäsi saavat perustietoa oikeudestaan saada työeläkettä sekä käytännön neuvoja, miten toimia, kun eläkkeen hakemisen aika koittaa. Tietopaketeissa on huomioitu niin työuransa alussa olevat kuin jo konkareina työelämässä työskentelevät.

Järjestämme myös säännöllisesti maksuttomia Omannäköinen eläkeaika -webinaareja, joista löytyy niin HR-ammattialaisille kuin työntekijöillekin suunniteltu kokonaisuutensa. 

Haluaako eläköityvä työntekijäsi jatkaa töissä?

Vanhuuseläkkeen rinnalla on mahdollista työskennellä. Olennaista on päättää edellinen työsuhde ja tehdä eläkkeelle jääneelle työntekijälle uusi työsopimus, jossa edellytyksenä on työsuhteen ehtojen selkeä muutos entiseen. Olennainen muutos voi koskea vaikkapa työaikaa, työtehtäviä tai palkkaa.

Jos työntekijäsi on jo täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikänsä, häntä ei enää tarvitse TyEL-vakuuttaa eikä tästä työstä myöskään näin ollen kerry enää uutta eläkettä.

Lue eläkkeellä työskentelystä

Lue lisää

Lue myös

Lisää aiheesta

Artikkelit 28.9.2023

Näin turvaat oman ja yrityksen tulevaisuuden omistajanvaihdoksella

Monelle yrittäjälle omistajanvaihdos tapahtuu kerran elämässä. Siksi sen suunniteluun ja toteuttamiseen kannattaa käyttää aikaa ja tarjolla olevaa apua. Yhtä tärkeää kuin on paketoida yritys uudelle omistajalle, on kiinnittää huomiota luopuvan yrittäjän henkiseen hyvinvointiin.

Näin turvaat oman ja yrityksen tulevaisuuden omistajanvaihdoksella

Artikkelit 27.9.2023

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Artikkelit 5.9.2023

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Miten osa-aikainen yrittäjä, kahden nuoren aikuisen äiti, kahden lapsenlapsen mummu ja kirjailija päätyi paratanssin maajoukkueesen? Olen saavuttanut kaikki nämä asiat elämässäni vaikeasta liikuntarajoitteisuudestani huolimatta. Ja uskallan olla siitä hemmetin ylpeä - monelta se ei onnistuisi, vaikka kävelisi ihan omin jaloin.

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen
Lisää ajankohtaisia artikkeleita