Artikkelit

3 keinoa rikkaampaan vanhuuteen

Houkutteleeko eläkkeelle siirtyminen, mutta et ole varma, miten turvaisit rikkaan loppuelämän? Me kerromme vinkkimme, kuinka voit vaurastua elämän eri osa-alueilla.

1. Varmista itsellesi riittävä toimeentulo

Maallinen omaisuus ei ole oikotie onneen, mutta se helpottaa monia asioita. Toimeentuloasi vanhuuden päivillä määrittää työurasi aikana kerryttämäsi eläke. Työntekijänä sinulle kertyy työeläkettä ansaitsemistasi euroista ja yrittäjänä YEL-työtulostasi. Eläkkeen määrään voivat vaikuttaa myös erilaiset sosiaalietuudet ja opiskelu.

Voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää eläkelaskurillamme.

Jos kuitenkin haluat jatkaa eläkkeesi kerryttämistä, vanhuuseläkkeellä voit työskennellä niin paljon kuin haluat. Tienaamasi palkan lisäksi kerrytät myös eläkkeen aikana tehdystä työstä lisää eläkettä.

Tietyissä tilanteissa töitä tekevän eläkeläisen verotus voi olla myös regressiivistä, jolloin maksat kokonaisuudessaan vähemmän veroja.

2. Pidä huolta työkyvystäsi

Työkykyyn kuuluvat olennaisina osina sekä fyysisen terveyden että mielenterveyden ylläpitäminen. Kun omaan hyvinvointiinsa satsaa jo työelämässä, voi eläkkeestäkin nauttia enemmän ja kenties pidempään.

Tuki- ja liikuntaelintesi toimintakykyyn vaikuttavat oman toimintasi lisäksi työolosuhteet. Jos teet fyysistä työtä, pidä huoli, että palaudut työstä riittävästi sekä työpäivän aikana että sen jälkeen. Jos työ kuormittaa liikaa, ota se puheeksi esihenkilösi kanssa.

Sama pätee mielenterveyteen. Kuormituksen tunnistaminen ja hallitseminen on sekä sinun että työnantajasi vastuulla. Mielenterveyttäsi tukevat muun muassa hyvät elintavat, kuten riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta. Tärkeää on myös palautua riittävästi.

Terveydestä on tärkeä huolehtia, vaikka et enää kävisikään töissä. Esimerkiksi rutiineista kiinni pitäminen ja uusien rutiinien luominen on hyväksi terveydelle.

3. Panosta yhteisöihin

Yhteisöihin kuuluminen rikastaa arkeasi niin työelämässä kuin myöhemmin eläkkeellä. Töissä olet osa työyhteisöäsi, ja työ rytmittää arkeasi vuosia ja vuosikymmeniä.

Tarve kuulua yhteisöihin ei katoa eläkkeelle siirryttyäsi. Jotta et putoaisi tyhjän päälle, kannattaa asiaa miettiä jo etukäteen. Joillekin yhteisöksi riittää perhe, suku tai ystäväpiiri, toiset kaipaavat lisäksi jotain muuta. Voit miettiä, olisivatko esimerkiksi vapaaehtoistoiminta, harrastusseurat tai talkootoiminta sinua varten.

Myös mielekäs vapaa-aika, merkityksellisyyden kokemukset ja sosiaalinen tuki vahvistavat mielenterveyttäsi.

Lisää aiheesta

Artikkelit 7.12.2023

Lassila & Tikanoja onnistui nostamaan työntekijöidensä eläköitymisikää yli 4 vuodella

Sairauspoissaolot vähenivät ja eläköitymisikä saatiin nousuun Lassila & Tikanojalla, kun yritys alkoi satsata työhyvinvointiin strategisella tasolla. Onnistumisten takana on yhtiön johdon vahva sitoutuminen työkykyjohtamiseen, ja työtä tehdään tiiviisti yhdessä Ilmarisen ja työterveyshuollon kanssa.

Lassila & Tikanoja onnistui nostamaan työntekijöidensä eläköitymisikää yli 4 vuodella

Artikkelit 4.12.2023

Saatko kaikki oikein YEL-testistämme?

Keskustelua herättävä ja kuitenkin mainettaan parempi. Sellainen on yrittäjien tärkein vakuutus YEL. Mielipiteitä riittää, kun YEL:istä puhutaan, mutta kuinka hyvin se oikeasti tunnetaan? Laita tietosi testiin!

Saatko kaikki oikein YEL-testistämme?

Artikkelit 16.11.2023

Tulevaisuuden laboratorio: Onko yrityksesi työkykyjohtaminen loogista?

Hyvinvoivat työntekijät ovat yrityksen kilpailuvaltti ja tehokkuutta parantava tekijä. Kun haluamme parantaa työhyvinvointia, alamme kuitenkin usein suoraan suunnitella toimenpiteitä sen sijaan että ensin miettisimme, mitä haluamme saada aikaiseksi ja mihin todella haluamme vaikuttaa.

Tulevaisuuden laboratorio: Onko yrityksesi työkykyjohtaminen loogista?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita