Artikkelit

Uravalmennus edistää työelämässä jatkamista, kun työkyvyttömyys uhkaa

Uravalmentaja auttaa, kun työnteko entisessä ammatissa ei henkilön terveydentilan vuoksi enää onnistu. Valmennuksen tavoitteena on löytää polku takaisin työelämään. Iloa uravalmentajan työssä tuottavat hetket, jolloin asiakas löytää motivaation muutokselle.

Kun alamme Ilmarisessa edistää urasuunnittelua ammatillisen kuntoutuksen asiakkaan kanssa, voimme tarpeen mukaan hankkia uravalmennuspalveluja uusien työtehtävien löytämisen tueksi.

Yhteistyö uravalmentajan kanssa lähtee liikkeelle alkuhaastattelusta. Tapaamisissa käydään läpi asiakkaan elämäntilannetta, toimeentuloa, koulutus- ja työtaustaa sekä senhetkistä terveydentilaa, työuravalmentaja Susanna Saranlinna Barona Työkykypalveluista kertoo.

– Asiakkaat tulevat meille usein ajatuksella, että ammatillinen kuntoutus on yhtä kuin uudelleenkouluttautuminen. Se voi toki olla sitä, mutta se ei automaattisesti ole näin. Tavoite on löytää lyhin mahdollinen reitti takaisin työelämään asiakkaan aikaisempaa osaamista ja kokemusta hyödyntäen, Saranlinna sanoo.

Terveydentila tai muu elämäntilanne voivat pitkittää valmennusta

Valmennus kestää toisinaan useita kuukausia, mikä saattaa tulla yllätyksenä sekä työntekijälle että työnantajalle. Se voi pitkittyä tavanomaisesta, mikäli valmennettavan terveydentila vaatii esimerkiksi leikkauksia tai kuntoutusjaksoja.

Ihmisen jaksamiseen ja toimintakykyyn voivat vaikuttaa myös muu elämäntilanne, kuten vaikea perhetilanne, tai asuinpaikasta johtuvat työllisyysnäkymät.

Myös valmennettavan omalla motivaatiolla on merkitystä.

– Joskus aloitamme tilanteesta, jossa henkilö sanoo, ettei mitään ole tehtävissä. Hänen ammatti-identiteettinsä on niin kiinnittynyt hänen omaan uraansa, joka on voinut kestää jopa vuosikymmeniä. Kun prosessin edetessä tälle ihmiselle löytyy sopiva vaihtoehto työelämässä jatkamiseksi, ne ovat valtavan antoisia hetkiä tässä työssä, Saranlinna sanoo.

Työnantaja voi tukea uravalmennuksessa

Saranlinnan mukaan avoin vuoropuhelu työntekijän ja työnantajan välillä edistää ammatillisen kuntoutuksen suunnittelun etenemistä.

– Työnantaja voi myös tukea prosessissa mahdollistamalla prosessin läpi käymisen rauhassa ja esimerkiksi työkokeilun jossain muualla.

Videolla Ilmarisen kuntoutusasiantuntija Annukka Kettunen haastattelee työuravalmentaja Susanna Saranlinnaa Barona Työkykypalveluista.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 5.9.2023

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Miten osa-aikainen yrittäjä, kahden nuoren aikuisen äiti, kahden lapsenlapsen mummu ja kirjailija päätyi paratanssin maajoukkueesen? Olen saavuttanut kaikki nämä asiat elämässäni vaikeasta liikuntarajoitteisuudestani huolimatta. Ja uskallan olla siitä hemmetin ylpeä - monelta se ei onnistuisi, vaikka kävelisi ihan omin jaloin.

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Artikkelit 30.8.2023

Työnantaja, ärsyttääkö saikuttaminen?

Onko joku työntekijöistäsi aina poissa sairaana? Saikuttamiseen voi olla monia syitä, mutta työnantajalle sairauspoissaolojen hinta voi paisua pidemmällä aikavälillä suureksi. Tässä jutussa kerromme, miten voit työnantajana ehkäistä sairauspoissaoloja.

Työnantaja, ärsyttääkö saikuttaminen?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita