Artikkelit

Vihreän siirtymän rahoitus on muutakin kuin sijoittamista valmiiksi kestäviin sijoituskohteisiin

Sijoittajat tarvitsevat viitekehyksiä ja sääntelyä sille, millainen on sijoituskohteen uskottava siirtymäsuunnitelma. Siten voidaan laajemmin mahdollistaa vihreän siirtymän kipeästi tarvitsema rahoitus ja luoda todellisia vaikutuksia.

Tarvitsemme laajan siirtymän kestävään, turvalliseen ja oikeudenmukaiseen ympäristöön ja yhteiskuntaan. Mutta sen, mihin rahaa tarvitaan, jotta päästään kestävään maailmaan ja mihin EU-sääntely keskittyy, välissä on kuilu.

– Se huolestuttaa meitä, Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen senior asiantuntija Niina Arkko ja hollantilaisen rahastoyhtiön Cardanon sijoitusjohtaja Hilde Veelaert kirjottavat.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA esimerkiksi suunnittelee ohjeistusta rahastojen käyttämiin vastuullisuus- tai kestävyysnimiin. Ohjeistuksessa annetaan hyvin vähän huomiota rahastoille, jotka sijoittavat yhtiöihin, jotka ovat vielä siirtymässä ympäristön kannalta kestävään toimintaan. Se saattaa hidastaa sijoituksia siirtymää tekeviin yhtiöihin, koska kestävyysluokitukset ovat nykyisin tärkeä pääomavirtojen ajuri, Arkko ja Veelaert toteavat.

He kirjoittivat aiheesta artikkelin (pdf, englanniksi).

Oikeudenmukainen siirtymä vaatii sijoituksia kahdenlaisiin yhtiöihin

Oikeudenmukainen siirtymä kestävään maailmaan vaatii sijoituksia kahdenlaisiin yhtiöihin: ratkaisuja tarjoaviin sekä niihin, jotka ovat vasta muutoksessa. Näin saadaan maksimoitua todelliset vaikutukset, Arkko ja Veelaert kirjoittavat.

– Tämä vaatii sijoittajilta paljon pääomia ja aktiivisuutta esimerkiksi vaikuttamisprosessien tai yhtiökokousäänestysten kautta, Arkko selittää.

Instituutionaalisen sijoittajan näkökulmasta myös hajauttaminen on tärkeää, ja kestäviksi luokitellut sijoituskohteet ovat vielä rajallisia. Myös muutoksessa oleviin yhtiöihin sijoittaminen laajentaa sijoituskenttää.

Arkon ja Veelaertin mukaan tarvitaan parempia viitekehyksiä siihen, mikä lasketaan uskottavaksi siirtymäsuunnitelmaksi, jotta sijoittajat voivat tehokkaammin ohjata paljon tarvittavia pääomia muutosyhtiöihin ja vaikuttaa niihin.

Arkko ja Veelaert ovat mukana kansainvälisen CFA-instituutin vastuullisuustyöryhmässä. Sen muodostavat CFA-yhdistysten eurooppalaiset jäsenet, joilla on asiantuntemusta ESG-sijoittamisesta. Työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja jakaa näkemyksiä, jotka liittyvät kestävää rahoitusta koskevaan EU:n lainsäädäntöön ja ehdotettuihin eurooppalaisiin tai kansallisiin ESG-ohjeistuksiin.

Lue lisää: 

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita