Artikkelit

Vihreän siirtymän rahoitus on muutakin kuin sijoittamista valmiiksi kestäviin sijoituskohteisiin

Sijoittajat tarvitsevat viitekehyksiä ja sääntelyä sille, millainen on sijoituskohteen uskottava siirtymäsuunnitelma. Siten voidaan laajemmin mahdollistaa vihreän siirtymän kipeästi tarvitsema rahoitus ja luoda todellisia vaikutuksia.

Tarvitsemme laajan siirtymän kestävään, turvalliseen ja oikeudenmukaiseen ympäristöön ja yhteiskuntaan. Mutta sen, mihin rahaa tarvitaan, jotta päästään kestävään maailmaan ja mihin EU-sääntely keskittyy, välissä on kuilu.

– Se huolestuttaa meitä, Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen senior asiantuntija Niina Arkko ja hollantilaisen rahastoyhtiön Cardanon sijoitusjohtaja Hilde Veelaert kirjottavat.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA esimerkiksi suunnittelee ohjeistusta rahastojen käyttämiin vastuullisuus- tai kestävyysnimiin. Ohjeistuksessa annetaan hyvin vähän huomiota rahastoille, jotka sijoittavat yhtiöihin, jotka ovat vielä siirtymässä ympäristön kannalta kestävään toimintaan. Se saattaa hidastaa sijoituksia siirtymää tekeviin yhtiöihin, koska kestävyysluokitukset ovat nykyisin tärkeä pääomavirtojen ajuri, Arkko ja Veelaert toteavat.

He kirjoittivat aiheesta artikkelin (pdf, englanniksi).

Oikeudenmukainen siirtymä vaatii sijoituksia kahdenlaisiin yhtiöihin

Oikeudenmukainen siirtymä kestävään maailmaan vaatii sijoituksia kahdenlaisiin yhtiöihin: ratkaisuja tarjoaviin sekä niihin, jotka ovat vasta muutoksessa. Näin saadaan maksimoitua todelliset vaikutukset, Arkko ja Veelaert kirjoittavat.

– Tämä vaatii sijoittajilta paljon pääomia ja aktiivisuutta esimerkiksi vaikuttamisprosessien tai yhtiökokousäänestysten kautta, Arkko selittää.

Instituutionaalisen sijoittajan näkökulmasta myös hajauttaminen on tärkeää, ja kestäviksi luokitellut sijoituskohteet ovat vielä rajallisia. Myös muutoksessa oleviin yhtiöihin sijoittaminen laajentaa sijoituskenttää.

Arkon ja Veelaertin mukaan tarvitaan parempia viitekehyksiä siihen, mikä lasketaan uskottavaksi siirtymäsuunnitelmaksi, jotta sijoittajat voivat tehokkaammin ohjata paljon tarvittavia pääomia muutosyhtiöihin ja vaikuttaa niihin.

Arkko ja Veelaert ovat mukana kansainvälisen CFA-instituutin vastuullisuustyöryhmässä. Sen muodostavat CFA-yhdistysten eurooppalaiset jäsenet, joilla on asiantuntemusta ESG-sijoittamisesta. Työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja jakaa näkemyksiä, jotka liittyvät kestävää rahoitusta koskevaan EU:n lainsäädäntöön ja ehdotettuihin eurooppalaisiin tai kansallisiin ESG-ohjeistuksiin.

Lue lisää: 

Lisää aiheesta

Artikkelit 28.9.2023

Näin turvaat oman ja yrityksen tulevaisuuden omistajanvaihdoksella

Monelle yrittäjälle omistajanvaihdos tapahtuu kerran elämässä. Siksi sen suunniteluun ja toteuttamiseen kannattaa käyttää aikaa ja tarjolla olevaa apua. Yhtä tärkeää kuin on paketoida yritys uudelle omistajalle, on kiinnittää huomiota luopuvan yrittäjän henkiseen hyvinvointiin.

Näin turvaat oman ja yrityksen tulevaisuuden omistajanvaihdoksella

Artikkelit 27.9.2023

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Artikkelit 5.9.2023

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Miten osa-aikainen yrittäjä, kahden nuoren aikuisen äiti, kahden lapsenlapsen mummu ja kirjailija päätyi paratanssin maajoukkueesen? Olen saavuttanut kaikki nämä asiat elämässäni vaikeasta liikuntarajoitteisuudestani huolimatta. Ja uskallan olla siitä hemmetin ylpeä - monelta se ei onnistuisi, vaikka kävelisi ihan omin jaloin.

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen
Lisää ajankohtaisia artikkeleita