Blogit

Pidä kiinni hyvinvoinnistasi myös kiireen ja kaamoksen keskellä!

Arkisten velvollisuuksien pyörittäminen syksyn pimenevissä päivissä voi tuntua ajoittain kuormittavalta. Lähestyvän joululoman odottelun sijaan huomiota kannattaakin suunnata omasta jaksamisesta huolehtimiseen, vaikka kalenteri näyttäisi kuinka täydeltä. Oman jaksamisen ja mielen hyvinvointia edistävien asioiden vaaliminen sopivan itsekkäästi välittyy arkeen lisääntyneenä jaksamisena, tarmokkuutena ja hyvinvointina.

Sopivaan itsekkyyteen oman hyvinvoinnin edistämisen suhteen voi pyrkiä esimerkiksi seuraavien tekojen kautta.

 • Pidä kiinni riittävästä unesta: Uniajasta nipistäminen voi tuntua houkuttelevalta kiireen keskellä, kun tekisi mieli esimerkiksi rentoutua hyvän sarjan parissa vielä yhden jakson verran. Hetkellisen hyvän olon tavoittelun sijaan itselleen riittävän unen mahdollistaminen tuottaa hyvinvointia ja jaksamista pidemmällä aikavälillä.
 • Nauti liikkeestä: Liikkuminen on omiaan mielialan nostamiseen myös kiireisessä arjessa. Tutkaile, mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja minkälaisesta liikkumisesta saat iloa, energiaa, itseluottamusta tai hyvää oloa. Kokeile esimerkiksi tanssia lempikappaleidesi tahtiin, mielen rentoutusta ja kropan kehonhuoltotreeniä tai ystävän kanssa kävelytreffejä.
 • Syö säännöllisesti ja rennosti: Tavoittele rentoa ruokasuhdetta, jossa koostat päivän ateriasi fiksusti ja ateriarytmi on säännöllinen, mutta tilaa jää myös sallivuudelle, ruuasta nauttimiselle ja syömiselle ilman syyllisyyden tunteita. Säännöllisyys auttaa jaksamaan ja rentous tuo iloa ja elämyksiä arkeen.
 • Vaali omaa aikaa: Pyri löytämään arjesta tilaa omalle ajalle sekä rentoutumiselle. Pohdi, minkä tekemisen parissa rentoudut parhaiten ja muista antaa itsellesi aikaa nauttia.
 • Huomioi arjen pienet ilot ja innostu uudesta: Arjen pienien ilojen ja positiivisten asioiden vahvistaminen voivat toimia hyvinä fiiliksen nostattajina tasaisemmankin arjen keskellä. Pohdi myös, milloin viimeksi olet innostunut jostain asiasta lapsenomaisesti? Innostuksen kohde voi olla mikä tahansa. Esimerkiksi uuden harrastuksen aloittaminen ja viikoittain harrastuksen pariin pääsyn odottaminen luo positiivista odotusta arjen keskelle. 
 • Vähempikin riittää: Muista olla itsellesi armollinen. Aina ei tarvitse olla paras versio itsestään tai jaksaa tehdä kaikkea viimeisen päälle.

Tee hyvistä ajatuksista itsellesi tapoja

Yllä mainitut ajatukset voivat tuntua yksinkertaisilta ja turhankin simppeleiltä. On arvokasta, mikäli omassa arjessa näistä on jo muodostunut itselle tapoja – tapoja joiden varaan omaa hyvinvointia voi nojata myös kuormituksen hetkellisesti noustessa.

Pysähdy nyt hetkeksi pohtimaan, löydätkö listalta asioita, jotka toteutuvat sinun arjessasi tällä hetkellä. Mikäli huomaat, ettei arkeesi tällä hetkellä sisällykään montaa yllä olevista keinoista ja haluat pyrkiä parantamaan hyvinvointiasi, aloita itsellesi helpoimmalta tuntuvasta teosta. Kirjoita esimerkiksi tämä ajatus tai teko ylös näkyvälle paikalle muistuttamaan itseäsi sen merkityksestä.

 Elsi Luomi   
@ElsiLuomi(twitter.com)
liikuttaja, Ilmarinen   

Tutustu myös:

 • Poimi vinkit työpaikkasi arkeen TyökykyAreenasta. Saat meiltä uusia ideoita, tutkittua tietoa ja arjen työkaluja työkykyriskin hallintaan.
 • Ville Vallaton 21.11.2022 klo 13.52
  Kannattaa kokoajan pitää itseään elämänsä tärkeimpänä ihmisenä, koska vietät itsesi kanssa myös koko elämäsi. Bonuksena kykenee näin pitämään itse itselleen valitsemista läheisistään samalla parasta huolta niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisesti. Maailma paranee taas näin piirun verran kauttasi. Muu maailmanparannus on täysin turhaa tuuleen huutelua.
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.3.2023

Keitä ne on ne Työkykymestarit?

Hyvä työkyky on tunnetusti ihmisen, yrityksen ja koko yhteiskunnan etu. Työkykyjohtamisen keinoin voimme yhdessä kehittää työkykyä tehokkaasti sekä vähentää työkykyriskejä ja sairauspoissaoloja. Parempaa työkykyjohtamista edistääksemme olemme viimeisen kuuden vuoden aikana kouluttaneet Ilmarisen asiakkaiden joukosta jo 540 Työkykymestaria.

Keitä ne on ne Työkykymestarit?

Blogit 21.3.2023

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Numerot vilisevät silmissä ja tyttäreni huutaa: ”Laita iskä ovi kiinni, täällä haisee pahalle!” Liipaisin naksahtaa ja muutama tippa 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 95 E10 -bensiiniä valuu letkusta ulos. Tuttu haju vie muistelmissa nuoren kaupunkilaispojan juhannusöiselle mökille, missä vuoden 83’ 50cc puoliautomaatti Honda Monkey on juuri saanut valkoisen tankkinsa täyteen menovettä ja pärryttely jatkuu läpi yön. Vähänpä silloin tiesin, että joskus voisin tankkaamalla tienata eläkettä.

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Blogit 17.3.2023

Rentoudu, teet merkityksellistä työtä!

Onko työelämän korostunut merkityksellisyyspuhe jo uhka työkyvylle? Vaikka merkityksellisyys on itsessään positiivinen kokemus ja mielentila, on sen ylikorostamisella riskinsä. Siksi työn merkityksellisyydelle tarvitaan nykyistä väljemmät raamit.

Rentoudu, teet merkityksellistä työtä!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita