Blogit

Työelämästä koulunpenkille – uhka vai mahdollisuus?

Opiskelija sujahtaa vähitellen mukaan työelämään, mutta miten työntekijästä kuoriutuu taas opiskelija?

Opiskeluaikana valmistaudutaan työelämään. Opintoihin kuuluvan harjoittelun tai kesätöiden kautta löytyy usein se ensimmäinen oikea täysipäiväinen työ. Siirtymä valmistumisen jälkeen työelämään voikin tapahtua jouhevasti. Ensimmäiset työviikot ja kuukaudet menevät kuitenkin oppiessa työelämän ja työpaikan tavoille.

Oma urapolkuni on rakentunut klassisesti siirtymänä opiskeluista kesätyön kautta pidempiaikaiseen työsuhteeseen. Nyt mutustelen ensimmäistä kertaa muutosta täysipäivätyöstä opiskelijaelämään.

Oppiminen ei pääty tutkintotodistusten jakoon

Työntekijästä opiskelijaksi siirtyminen ei nykyään ole kovin poikkeuksellista. Siirtymiä opiskelu- ja työelämän välillä voi jatkuvan oppimisen maailmassa tapahtua lukuisia. Harvoissa ammateissa, tuskin yhdessäkään, oppiminen päättyy tutkintotodistuksen jakoon. Uuden oppiminen on välttämätöntä jo pelkästään teknologian kehittymisen myötä. Opiskelu jatkuu läpi elämän työpaikoilla, verkko-opintoina, lisäkoulutuksina tai jopa alaa vaihtaen, täysin uudella tutkinnolla.

Aikaisempi opintopolkuni kulki koulun penkiltä suoraan toiseen, kolmanteen ja jopa neljänteen opinahjoon. Ensimmäisten korkeakouluopintojeni ja syksyllä alkaneen uuden opiskeluni välissä oikeat työt ovat realisoineet ajatuksia omasta osaamisestani ja kehityskohteista.

Koen, että olen tällä hetkellä valmiimpi kehittämään omaa osaamistani työelämässä olon ansiosta. Tiedän varmemmin, mihin suuntaan haluan omaa asiantuntijuuttani ja osaamistani viedä. Tämänhetkinen ajatuskin voi vielä muuttaa suuntaa, sillä eiköhän työelämä muutamassa vuodessa heitä kuperkeikkaa useamman kerran.

Tunnista omat vahvuutesi

Näin opiskeluiden alkumetreillä omien opiskelu- ja oppimistaitojen sekä oman osaamisen pohtiminen on hyvin ajankohtaista. Kannustan tähän pohdintaan myös työelämässä olevia. Samoin kun varsinaisessa opiskeluelämässä, uuden oppimista tulee vastaan projektin alkaessa tai uuden järjestelmän käyttöönotossa. Oman osaamisen tunnistaminen ja osaamisen esiin tuominen puolestaan hyödyttää niin nykyisessä työssä kuin työnhaun koittaessa.

Yliopiston ensimmäisellä viikolla painotettiin, että työelämässä ei riitä, että osaat kertoa mitä olet opiskellut. Oleellisempaa on osata kertoa se, mitä olet oppinut.

Onko työelämästä takaisin kouluun siirtyminen siis uhka vai mahdollisuus? Se on ehdottomasti molempia. Tällä hetkellä suurimpana uhkana koen mahdollisuuden kehittää omaa osaamista niin monessa eri asiassa, että aikaa koulunpenkillä voisi viettää helposti vaikka triplat tavoitemäärään verrattuna.

Elsi Luomi
@Elsi Luomi
liikuttaja / opiskelija

Tutustu työkykyjohtamisen palveluihin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 17.2.2021

Työeläke on osa elämää ja Ilmarinen yhteiskuntaa

Työurani Ilmarisessa päättyy helmikuussa 38 vuoden jälkeen. Olen saanut olla mukana hienossa tarinassa. Luon nyt muutaman katseen menneeseen, siihen, miten työeläke on elänyt ajassa ja muuttunut vuosikymmenten mittaan.

Työeläke on osa elämää ja Ilmarinen yhteiskuntaa

Blogit 8.2.2021

Inflaatio – toivotun vieraan epätoivottu paluu

Rahoitusmarkkinoita voidaan ajatella kansainvälisinä cocktail-kutsuina, joihin saapuu toivottuja ja usein myös pelättyjä vieraita. Rahoitusmarkkinat ovat kuin kaljakellunta Vantaanjoella: kukaan ei suoranaisesti ole isäntä, mutta tapahtuma kerää suuren osallistujamäärän.

Inflaatio – toivotun vieraan epätoivottu paluu

Blogit 2.2.2021

Korona ravisteli HR-käytäntöjä – Muutos on mahdollisuus

Korona-ajan epävarmuus on luonut akuutin ja suuren kysynnän yhteiskunnalliselle viestinnälle ja ohjeistukselle, ja myös työnantajien viestintä- ja muutosaktiivisuudelle on ollut korostunut tarve. Korona on vauhdittanut henkilöstöjohtamisen käytäntöjen muotoilemista.

Korona ravisteli HR-käytäntöjä – Muutos on mahdollisuus
Lisää ajankohtaisia artikkeleita