Blogit

”Nytkö se pörssi romahtaa?” – Yhdysvaltojen vaalit pitävät arvoituksellisen pokerinaaman loppuun asti

Kaikkien sijoittajien katseet ovat Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Mutta minkälainen käänne siitä onkaan tulossa pääomamarkkinoille?

Nyt näyttää siltä, että Bidenin voitto on todennäköinen. Mieltään voi yrittää rauhoittaa seuraamalla erilaisia kannatusmittauksia. Toistaiseksi ne eivät kuitenkaan ole tarjonneet erityisen varmoja viitteitä siitä, millaiseksi lopputulos olisi muodostumassa. Biden on edellä Trumpia, mutta tämä ei riitä.

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä ei takaa voittoa eniten ääni saaneelle. Tärkeää on saavuttaa riittävästi osavaltiovoittoja. Keskeiseen asemaan nousevat niin sanotut vaa’ankieliosavaltiot, joissa kamppailu republikaanien ja demokraattien välillä on tasaista. Arvioiden mukaan Bidenin kokonaiskannatuksen tulisi olla vähintään viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin Trumpin kannatuksen, jotta Biden tulisi valituksi.

Tämä ei ole kuitenkaan kattava arvio erilaisista vaalien tulemista, koska vaaleissa valitaan paitsi presidentti myös noin kolmasosa senaattoreista. Tällä hetkellä senaatti on republikaanienemmistöinen, mutta se voi hyvinkin kääntyä demokraattienemmistöiseksi.

Kolme skenaariota, jotain uutta vai vanhaa ja siihen ekstraa päälle?

Karkeasti kuvaten todennäköisiä tulemia on kolme, kukin noin kolmanneksen painolla: 1) Biden ja demokraattienemmistöinen senaatti 2) Biden ja republikaanienemmistöinen senaatti 3) Trump ja republikaanienemmistöinen senaatti.

Jos toteutuu kohta 1), rahahanat aukeavat ja finanssipoliittinen elvytys virtaa talouteen. Kyllä, Biden myös nostaa sekä korkeatuloisten henkilöverotusta että yritysten verotusta, mutta mahdollisesti vasta vuonna 2022.

Jos 2) tapahtuu, Bidenin kädet ovat osin sidotut, koska merkittävä osa lainsäädännöstä tarvitsee myös Senaatin enemmistön tuen. Politiikkaan kuuluu, että eri osapuolet ovat usein eri mieltä. Demokraattipresidentti ja republikaanivetoinen senaatti: paljon vääntöä ja kinaa, ja todennäköisesti fiskaalinen elvytys jää laimeammaksi kuin vaihtoehdossa 1).

Vaihtoehto 3) on puolestaan Trump+. Siis kaikkea sitä mitä on nähty ja jotain päälle.

Maailman suurimman kansantalouden vaaleja kannattaa seurata, juuri epävarmuuden takia

Yhdysvaltain vaalien seuraaminen on sijoittajalle tärkeää. Esimerkiksi Ilmarisen suorista listatuista sijoituksista noin neljännes on Yhdysvalloissa. Lisäksi noin kymmenesosa kiinteistösijoituksistamme on Yhdysvalloissa. Tähän päälle tulevat muun muassa sijoitukset valtionlainoihin ja korkosijoitukset. Telan tilastojen mukaan kesäkuun lopussa yli puolet suomalaisista eläkevaroista oli sijoitettu euroalueen ulkopuolelle, tosin Yhdysvaltojen osuutta ei tästä eritellä. Joka tapauksessa Yhdysvaltojen taloudella on merkittävä yhteys myös suomalaisten eläkkeiden rahoitukseen.

Lisäksi Yhdysvaltain talouspolitiikka vaikuttaa myös Eurooppaan. Mitä suurempi finanssipoliittinen elvytys, sitä enemmän inflaatio-odotukset nousevat. Tämä heikentää dollaria ja nostaa pitkiä korkoja. Viimeisen parin viikon aikana Yhdysvaltain pitkät korot ovat jo hieman nousseetkin – ennakoivatko markkinat massiivista elvytystä ja sinisen aallon laineita?

Vaalitulos vaikuttaa Eurooppaan myös siten, että Biden olisi todennäköisesti tasapainohakuisempi suhteessa Eurooppaan kuin Trump on ollut: Eurooppaan kohdistuvat tariffivaatimukset ehkä häviäisivät keskusteluista?

Ja vaikka lopputulos olisi tiedossa, niin jäljelle jäisi vähintään yhtä suuri arvoitus: mitä tuloksesta seuraa markkinoilla? Olen keskustellut mahdollisista skenaarioista useammankin kollegani kanssa. Neljä vuotta sitten ajateltiin yleisesti, että Trumpin voitto tuhoaisi finanssimarkkinan. Tulos oli kutenkin toinen. Lyhyen negatiivisen reaktion jälkeen osakekurssit päätyivät plussalle.

Trumpille on selvästi ollut tärkeää pitää finanssimarkkinat vedossa: yritysverotusta on kevennetty ja ajoittain Trump on vaatinut keskuspankkiakin tukemaan markkinoita. Talous on Bidenillekin tärkeä teema, sillä yhdysvaltalainen äänestäjä arvostaa hyvää taloutta ja hyviä aikoja. Painotukset ovat kuitenkin erilaisia: Biden on vihreämpi, tasa-arvoisempi ja retoriikaltaan säyseämpi kuin Trump. Molempien oletetaan kuitenkin suuntaavan kohti protektionismiä, kansalaisten paine siihen suuntaan on vahva.

Odotuksissa on vahvaa elvytystä, ja tätä kautta tilaa osakekurssien nousulle on. Huomiota ei kannata kiinnittää ensimmäisten tuntien liikkeeseen, vaan miettiä rauhassa valittuja suuntaviivoja ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Miten käy dollarin vaihtokurssin? Mitkä toimialat menestyvät valitulla politiikalla? Minkälainen dialogi Kiinan ja USAn välille syntyy?

Vaikka kyse on pitkälti taloudesta, isossa kuvassa keskeistä on myös turvallisuuspolitiikka. Kiina on muodostunut merkittäväksi tekijäksi maailmantaloudessa, jonka vaikutusta ei voi sivuuttaa.

Tutustu, miten Ilmarinen huolehtii eläkevaroista

Lisää aiheesta

Blogit 4.12.2020

Vähähiilinen yhteiskunta syntyy, kun markkinat ohjaavat pääomia muutokseen sitoutuneille yrityksille

Vähähiiliseen talouteen siirtyminen edellyttää valtavaa loikkaa pois fossiilisista polttoaineista. Muutokseen tarvitaan investointeja eli rahaa. Vähähiiliset sijoitukset ovat myös usein hyviä sijoituksia, joihin vastuullisen sijoittajan kannattaa panostaa.

Lue artikkeli

Blogit 1.12.2020

Ajankohtainen huominen on täällä

Tulevaisuuden työ kiinnostaa suomalaisia, mutta ajatukset siitä jakautuvat, kertoo Ilmarisen tuore tutkimus. Lähes puolet meistä innostuu työn tulevaisuudesta, mutta sitä kohtaan tunnetaan myös pelkoa ja epävarmuutta. Joka neljäs varautuu siihen, että oma työ saattaa tulevaisuudessa kadota kokonaan. Ilmarisen uusi Ajankohtainen huominen -osio auttaa ennakoimaan tulevaisuuden työelämää ja jakaa näkökulmia eläketurvaan, talouteen, työkykyyn ja työelämän tulevaisuuteen.

Lue artikkeli

Blogit 20.11.2020

Yrittäjyys on yhä monimuotoisempaa – mikä olisi yksiselitteinen ja ajantasainen työtulo?

Yrittäjän eläke herättää taas keskustelua (HS 20.11.). Yrittäjän eläketurva on sisällöltään samanlainen kuin palkansaajan, mutta se ”palkka” josta eläke kertyy, määräytyy niin sanotun työtulon perusteella. Työtulon on tarkoitus vastata sitä työpanoksen arvoa, tavallaan palkkaa, siitä työstä mitä hän toiminnassaan tekee.

Lue artikkeli
Lisää ajankohtaisia artikkeleita