Blogit

”Nytkö se pörssi romahtaa?” – Yhdysvaltojen vaalit pitävät arvoituksellisen pokerinaaman loppuun asti

Kaikkien sijoittajien katseet ovat Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Mutta minkälainen käänne siitä onkaan tulossa pääomamarkkinoille?

Nyt näyttää siltä, että Bidenin voitto on todennäköinen. Mieltään voi yrittää rauhoittaa seuraamalla erilaisia kannatusmittauksia. Toistaiseksi ne eivät kuitenkaan ole tarjonneet erityisen varmoja viitteitä siitä, millaiseksi lopputulos olisi muodostumassa. Biden on edellä Trumpia, mutta tämä ei riitä.

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä ei takaa voittoa eniten ääni saaneelle. Tärkeää on saavuttaa riittävästi osavaltiovoittoja. Keskeiseen asemaan nousevat niin sanotut vaa’ankieliosavaltiot, joissa kamppailu republikaanien ja demokraattien välillä on tasaista. Arvioiden mukaan Bidenin kokonaiskannatuksen tulisi olla vähintään viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin Trumpin kannatuksen, jotta Biden tulisi valituksi.

Tämä ei ole kuitenkaan kattava arvio erilaisista vaalien tulemista, koska vaaleissa valitaan paitsi presidentti myös noin kolmasosa senaattoreista. Tällä hetkellä senaatti on republikaanienemmistöinen, mutta se voi hyvinkin kääntyä demokraattienemmistöiseksi.

Kolme skenaariota, jotain uutta vai vanhaa ja siihen ekstraa päälle?

Karkeasti kuvaten todennäköisiä tulemia on kolme, kukin noin kolmanneksen painolla: 1) Biden ja demokraattienemmistöinen senaatti 2) Biden ja republikaanienemmistöinen senaatti 3) Trump ja republikaanienemmistöinen senaatti.

Jos toteutuu kohta 1), rahahanat aukeavat ja finanssipoliittinen elvytys virtaa talouteen. Kyllä, Biden myös nostaa sekä korkeatuloisten henkilöverotusta että yritysten verotusta, mutta mahdollisesti vasta vuonna 2022.

Jos 2) tapahtuu, Bidenin kädet ovat osin sidotut, koska merkittävä osa lainsäädännöstä tarvitsee myös Senaatin enemmistön tuen. Politiikkaan kuuluu, että eri osapuolet ovat usein eri mieltä. Demokraattipresidentti ja republikaanivetoinen senaatti: paljon vääntöä ja kinaa, ja todennäköisesti fiskaalinen elvytys jää laimeammaksi kuin vaihtoehdossa 1).

Vaihtoehto 3) on puolestaan Trump+. Siis kaikkea sitä mitä on nähty ja jotain päälle.

Maailman suurimman kansantalouden vaaleja kannattaa seurata, juuri epävarmuuden takia

Yhdysvaltain vaalien seuraaminen on sijoittajalle tärkeää. Esimerkiksi Ilmarisen suorista listatuista sijoituksista noin neljännes on Yhdysvalloissa. Lisäksi noin kymmenesosa kiinteistösijoituksistamme on Yhdysvalloissa. Tähän päälle tulevat muun muassa sijoitukset valtionlainoihin ja korkosijoitukset. Telan tilastojen mukaan kesäkuun lopussa yli puolet suomalaisista eläkevaroista oli sijoitettu euroalueen ulkopuolelle, tosin Yhdysvaltojen osuutta ei tästä eritellä. Joka tapauksessa Yhdysvaltojen taloudella on merkittävä yhteys myös suomalaisten eläkkeiden rahoitukseen.

Lisäksi Yhdysvaltain talouspolitiikka vaikuttaa myös Eurooppaan. Mitä suurempi finanssipoliittinen elvytys, sitä enemmän inflaatio-odotukset nousevat. Tämä heikentää dollaria ja nostaa pitkiä korkoja. Viimeisen parin viikon aikana Yhdysvaltain pitkät korot ovat jo hieman nousseetkin – ennakoivatko markkinat massiivista elvytystä ja sinisen aallon laineita?

Vaalitulos vaikuttaa Eurooppaan myös siten, että Biden olisi todennäköisesti tasapainohakuisempi suhteessa Eurooppaan kuin Trump on ollut: Eurooppaan kohdistuvat tariffivaatimukset ehkä häviäisivät keskusteluista?

Ja vaikka lopputulos olisi tiedossa, niin jäljelle jäisi vähintään yhtä suuri arvoitus: mitä tuloksesta seuraa markkinoilla? Olen keskustellut mahdollisista skenaarioista useammankin kollegani kanssa. Neljä vuotta sitten ajateltiin yleisesti, että Trumpin voitto tuhoaisi finanssimarkkinan. Tulos oli kutenkin toinen. Lyhyen negatiivisen reaktion jälkeen osakekurssit päätyivät plussalle.

Trumpille on selvästi ollut tärkeää pitää finanssimarkkinat vedossa: yritysverotusta on kevennetty ja ajoittain Trump on vaatinut keskuspankkiakin tukemaan markkinoita. Talous on Bidenillekin tärkeä teema, sillä yhdysvaltalainen äänestäjä arvostaa hyvää taloutta ja hyviä aikoja. Painotukset ovat kuitenkin erilaisia: Biden on vihreämpi, tasa-arvoisempi ja retoriikaltaan säyseämpi kuin Trump. Molempien oletetaan kuitenkin suuntaavan kohti protektionismiä, kansalaisten paine siihen suuntaan on vahva.

Odotuksissa on vahvaa elvytystä, ja tätä kautta tilaa osakekurssien nousulle on. Huomiota ei kannata kiinnittää ensimmäisten tuntien liikkeeseen, vaan miettiä rauhassa valittuja suuntaviivoja ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Miten käy dollarin vaihtokurssin? Mitkä toimialat menestyvät valitulla politiikalla? Minkälainen dialogi Kiinan ja USAn välille syntyy?

Vaikka kyse on pitkälti taloudesta, isossa kuvassa keskeistä on myös turvallisuuspolitiikka. Kiina on muodostunut merkittäväksi tekijäksi maailmantaloudessa, jonka vaikutusta ei voi sivuuttaa.

Tutustu, miten Ilmarinen huolehtii eläkevaroista

 • Dickie 23.10.2020 klo 07.05
  eli se on se ja se sama kunpi voittaa...kun kukkaan ei tiijä mittään
  Vastaa kommenttiin
 • Mikko Tunkkari 23.10.2020 klo 19.18
  Sukulaiseni on asunut pitkään USA:ssa. Hänen mielestään euroopppalaisten yleisivistys on korkeammalla tasolla kuin amerikkalaisilla. Mielestäni sen todistaa heidän presidenttivalintansakin. Luultavasti meidän valtiomiestemme taso on joka maassa Trumpia parempi. Oma maa mansikka.
  Vastaa kommenttiin
 • Tamara N 26.10.2020 klo 17.10
  Tämä Biden on kovasti nimetty voittajaksi, ja millä oikeutuksella parjaten toisen persoonaa, totuuden torvi on totuuden torvi.... yritäpä opettaa seuraaville sukupolville erilaisuuden hyväksyntää, kun Pelleksi saa lynkata jopa pressan, Sivistynytlänsi näkee itsensä hyvinkin sivistyneenä
  Vastaa kommenttiin
 • Pasi 27.10.2020 klo 14.09
  Kertokaapa joku talousammattilainen, miten pitkään tuota bittirahaa voidaan painaa ennen kuin inflaatio karkaa käsistä?
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.9.2021

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Tilastokeskuksen 30.9. julkaiseman väestöennusteen mukaan syntyvyys ei ole Suomessa ikärakenteen kannalta riittävällä tasolla. Vaikka syntyvyys on aivan viime aikoina noussut hieman alimmalta tasoltaan, on ennakoitu kehitys pidemmällä aikavälillä huolestuttavaa. Suomen väestö vanhenee ja työikäisten määrä laskee. Tämä johtaa myös kysymykseen eläkkeiden rahoituksen kestävyydestä tulevaisuudessa.

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Blogit 28.9.2021

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille

Pandemia-aika on ollut minulle haasteellinen. Minä, ihmisrakas ja työkavereiden läsnäolosta voimaasaavaa toimistotyöntekijä, olen naputtanut konettani pääosin etätyön yksinäisyydessä. Kohtaamiset ovat tapahtuneet etänä, ja se ei todellakaan ole sama asia. Minulla on ikävä teitä, rakkaat työkaverini.

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille
Lisää ajankohtaisia artikkeleita