Blogit

Epäsosiaalisen median aika

Eräs yhteistyökumppani sen sanoi: ”Olen valinnut Facebookin ja Twitterin sijaan epäsosiaalisen median.” Jäin miettimään, voisinko itse tehdä tällaista valintaa, vaikka en totaalikieltäytyjä olisikaan? Entä jos pitäisin välillä pientä paastoa ja keskittyisin somen sijaan sosiaalisiin suhteisiin?

Aika on tasa-arvoista, sillä meillä kaikilla on sitä yhtä paljon. Tai ruuhkavuosina tuntuu, että tasan yhtä vähän. Nukkuakaan ei voi nopeammin, vaikka joku tehokas yritysjohtaja tällaistakin ehdotteli. Terveenä pysyäkseen on aikaa itselle ja aktiviteeteille löydettävä jostain muusta kuin yöunista.

Hallitse itse aikaasi

Meidän on melko helppoa listata, mitkä asiat ovat elämässä tärkeimpiä. Monien TOP 5-listoilla ovat terveys, perhe ja läheiset ihmissuhteet. Vaan miltä lista näyttää, jos se tehdään ajankäytön näkökulmasta? Kuinka iso osa omasta ajasta menee muuhun kuin niihin tärkeimpiin asioihin? Tuleeko liikunnasta tingittyä ja järkevästä syömisestä lipsuttua? Onko kiire viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa vai kiire tehdä jotain muuta?

Saattaa käydä niin, että selaat sähköposteja ja somekanavia sohvallasi ja yhtäkkiä huomaat, etteivät lapset enää olekaan pieniä ja istu Pikku Kakkosen äärellä. Ehkä huomaatkin istuvasi yksin sohvalla läppäri sylissäsi. Silloin tulee kiire menneeseen ja sinne on mahdoton matka.

Sähköpostissa ja viesteissä on se hieno ominaisuus, että ne säilyvät eikä niitä tarvitse lukea välittömästi. Ei edes saman tunnin aikana. Sama juttu somessa. Maailma ei lakkaa pyörimästä, vaikka et heti reagoisi päivityksiin. Somepäivityksiin voi palata myöhemminkin, mutta elämä saattaa livahtaa ohi, kun olet tekemässä jotain ”kiireellistä”.

Vinkkejä ajankäytön hallintaan ja somepriorisointiin

1. Valitse, mitä medioita ja kanavia seuraat.
2. Mieti, mitkä kanavat tukevat ammatillista osaamista ja verkostoitumista.
3. Kokeile valita vain tietyt, itsellesi sopivimmat ajat päivästä, jolloin seuraat somekanavia ja teet päivityksiä.
4. Tee tietoinen päätös, että olet tiettynä aikana ilman somekanavia.
5. Ajankäytön vanha hyvä kahdeksan tunnin sääntö toimii edelleen: ihminen tarvitsee unta, työtä ja vapaa-aikaa päivässä noin kahdeksan tuntia.
6. Pop up -ilmoitukset voi poistaa käytöstä, jotta muu tekeminen ei keskeydy.

Lupaukseni on panostaa tänä vuonna epäsosiaaliseen mediaan ja antaa enemmän aikaa kaikkein tärkeimmille.

Heta Warto-Tillander
yhteyspäällikkö
Ilmarinen

Asiantuntijoidemme sparrauksessa lisäät työkykyä ja teet työelämästä tuottavampaa. Tervetuloa mukaan Parempaa työelämää -valmennuksiimme!

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.9.2021

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Tilastokeskuksen 30.9. julkaiseman väestöennusteen mukaan syntyvyys ei ole Suomessa ikärakenteen kannalta riittävällä tasolla. Vaikka syntyvyys on aivan viime aikoina noussut hieman alimmalta tasoltaan, on ennakoitu kehitys pidemmällä aikavälillä huolestuttavaa. Suomen väestö vanhenee ja työikäisten määrä laskee. Tämä johtaa myös kysymykseen eläkkeiden rahoituksen kestävyydestä tulevaisuudessa.

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Blogit 28.9.2021

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille

Pandemia-aika on ollut minulle haasteellinen. Minä, ihmisrakas ja työkavereiden läsnäolosta voimaasaavaa toimistotyöntekijä, olen naputtanut konettani pääosin etätyön yksinäisyydessä. Kohtaamiset ovat tapahtuneet etänä, ja se ei todellakaan ole sama asia. Minulla on ikävä teitä, rakkaat työkaverini.

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille
Lisää ajankohtaisia artikkeleita