Blogit

Millaiselta näyttää Rinteen hallituksen eläkepolitiikka?

Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on useita kohtia, joissa viitataan väestön ikääntymiseen ja eläkkeisiin. Eniten puhutti jo ennen vaaleja Rinteen aloite pienten eläkkeiden korottamisesta. Ehdotus päätyi myös hallitusohjelmaan, jossa hallitus lupaa korottaa 1.1.2020 alkaen 308 000 pienituloisimman eläkeläisen kuukausittaista eläkettä nettona 50 eurolla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eläkeläiset, joiden eläke on tällä hetkellä alle 1000 euroa, saisivat joka kuukausi 50 euroa lisää. Kyseessä on siten merkittävä yli 5 prosentin korotus pieniin eläkkeisiin. Useimmiten kyseessä ovat pienet työeläkkeet, joita täydennetään kansaneläkkeellä tai takuueläkkeellä. Uudistus lisää lähinnä Kelan menoja noin 180 miljoonalla eurolla vuodessa. Hallitus haluaa myös korottaa taitelija- ja urheilijaeläkkeitä.

Pienimpien eläkkeiden korottamista monimutkaisemmasta asiasta on kysymys hallitusohjelman kirjauksessa, jossa hallitus lupaa aloittaa kolmikantaisen valmistelun siitä, että myös pienimpiä työeläkkeitä voitaisiin korottaa. Tavoitteena olisi Rinteen aiemman aloitteen mukaisesti nostaa eläkettä kaikilla niillä, joiden eläke jää tällä hetkellä alle 1 400 euroon kuukaudessa. Lisäksi muutos pitäisi toteuttaa niin, että tästä ei aiheudu paineita työeläkemaksujen korottamiseen. Toimeksiantoa voi pitää haastavana, koska lähtökohtaisesti työeläkkeet perustuvat ansiohistoriaan.

Työllisyysasteen nostaminen keskeistä

Eläkkeiden tason lisäksi hallitusohjelmassa on muitakin mainintoja eläkejärjestelmästä. Hallitus lupaa jatkaa valmistelutyötä, jolla tähdätään kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmien yhdistämiseen. Uudistushankkeen taustalla on yksimielinen työryhmätyö, jossa ehdotettiin Kevan muuttamista työeläkeyhtiöksi.

Työllisyysasteen nostaminen on keskeisessä osassa hallituksen talouspolitiikassa. Tätä tavoitetta pyritään edistämään myös parantamalla osatyökykyisten mahdollisuuksia osallistua työmarkkinoille. Hallitus aikoo käynnistää uuden työkykyohjelman ja uudistaa kuntoutusjärjestelmää. Lisäksi luvataan purkaa työllistymistä estäviä kannustinloukkuja ottamalla käyttöön osatyökyvyttömyyseläkkeen lineaarisen mallin.

Yrittäjien sosiaali- ja eläketurva

Hallitus aikoo myös selvittää vaihtoehtoja yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan parantamiseksi. Tämä työ on jatkoa edellisen hallituksen aikana toimineelle työryhmälle, joka selvitti yrittäjäeläkkeiden uudistamista. Työryhmä jäi kuitenkin erimieliseksi ja siksi selvitys jatkuu.

Työmarkkinajärjestöt toivat myös uusia asioita hallituksen työlistalle. Järjestöt saavuttivat tällä viikolla neuvottelutuloksen työttömyysturvan lisäpäivien ikärajan muuttamisesta ja perhe-eläkkeiden uudistamisesta. Seuraavaksi nämä asiat siirtyvät lainvalmisteluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

Jaakko Kiander
yhteiskuntasuhdejohtaja
Ilmarinen
@KianderJaakko

 • Seppo Ketonen 18.6.2019 klo 16.51
  Vaimoni jäämässä 1.7.2019 eläkkeelle 50 vuoden työhistorian jälkeen. Hän oli 9 vuotta kolmen lapsen vuoksi kotona auttamassa/hoitamassa lapsia peruselämän tietojen ja taitojen saamiseksi työelämää varten..Kaikki kolme lasta tulevat toimeen omalla työllään. 9 vuoden kotona töissä 24/7 oleminen aiheutti vaimolleni aikamoisen loven tulevaan eläkkeeseen, joka on alustavan tiedon mukaan on 790€/kk!-verot. Mielestäni 50€ / kk lisää on hyvä alku pitkän työelämän jälkeen. Rinne on oikeassa, että alle 1400€/kk eläkkeitä ei saisi olla. Itse olen tasasumma eläkkeen/kk kannalla kaikille suomalaisille eli työeläke olis rippumaton työelämän palkkatuloista !
  Vastaa kommenttiin
  • Marja Sillanpää 19.6.2019 klo 18.22
   Kyllä on hävytöntä. 50 vuotta ja tuollainen eläke. Tässä sen näkee mitä tässä maassa arvostetaan. Kyllä ne joille on tulossa tuhansien eurojen eläke saisivat tyytyä vähempään. Niin merkityksellistä työtä ei kukaan ole tehnyt. Joten samaa mieltä. Kaikille sama eläke. Ja kenenkään eläkkeen ei tosiaankaan pidä olla alle 1400 e/ kk. Muutenkin jotkut työt on täysin ylihinnoiteltuja ja sitä sitte vielä porskutetaan hyvän eläkkeen varassa vaikkei enää mitään teekään yhteiskunnan hyväksi. Yksi hyvä esimerkki löytyy ylihinnoittelusta palkoissa on jotkut valtiosihteerit joillain 11 000 e/ kk palkoillaan. Onkohan nyt ehkä pikkuisen liioiteltu. Ja monia muita yhtä räikeitä tapauksia. Ja sitten joku painaa töitä 50 vuotta ja eläke on tuo. Ihan sairasta.
   Vastaa kommenttiin
  • Seppo Laitinen 23.6.2019 klo 15.14
   Tuo laskelmasi ei vo pitää paikkaansa. Työvuosia kertyy kuitenkin yli 40-vuotta. Itsellä n. Samanverran työvuosia ja eläke suurinpiirtein kaksinkertainen vaimosi palkan kanssa. Eläke tietenkin määräytyy palkkaperusteisesti ja iselläni oli n. Suurinpiirtei hoitajan palkka
   Vastaa kommenttiin
  • tarmo leinonen 25.6.2019 klo 10.36
   Eläke kertyy työtulojen mukaan , näin sen pitääkin olla. Täälläkin haukutaan ammattiliittoja, se on kuitenkin ainoa taho joka ajaa meidän työntekijöiden etuja.
   Vastaa kommenttiin
  • jussi kostiainen 27.6.2019 klo 01.08
   50 vero pois 1 kerta ruokakaupassa.se oli siina.tosi hyva vitsi.kansan paattajat otta korotuksensa vahintaan tonnista alkaen .uifen etujen paalle.voisi edes hoitaa itse itsensa tyopaikkaansa sitten masennus vapaat ym.tata jatkaa ikuisesti.saisi myos tulla jotain valmista noilla rahoilla.maahan muutosta.jos halutaan lisaa aksonia silla sita tulee
   Vastaa kommenttiin
  • Kullervo Talvisilta 29.6.2019 klo 14.38
   Nyt emme tiedä mikä on asniotaso ennen eläköitymistä. Tiedääme, että ne tiedot joita annetaan ennen eläkepäätöstä ovat useimmin epätarkkoja ja eläke jäisi vähäiseksi. Kokemus kertoo, että n 35 työvuoden jälkeen, jos kuukausiansio on n. 1500-1700 euroa, eläke on ehkä 900 euroa ja tähän lisäksi tulee kansaneläke, jolloin kokonaiseläke voisi olla n 250 euroa.
   Vastaa kommenttiin
 • Olli Salo 19.6.2019 klo 14.21
  Just, minäkin haluan naapurin hienon auton!
  Vastaa kommenttiin
  • Marja Sillanpää 19.6.2019 klo 18.26
   Kuuleppas Olli. Tässä ei tosiaankaan ole kysymys mistään naapurikateudesta vaan vähän isommista asioista mitä teikäläisen aivot ei tunnu oikein pystyvän käsittelemään.
   Vastaa kommenttiin
 • Marja Sillanpää 19.6.2019 klo 16.04
  Eläkkeet kaikille samat. On se nyt aika kornia kun kaikkein tärkeimmät työt yhteiskunnan kannalta ovat kaikkein pienempi palkkaisia ja tätä kautta myös pieni on sitten eläke. Ei ihme ettei nuo ruohonjuuritason tärkeät työt enää houkuttele nuoria. Työstä pitäisi maksaa sen mukaan mikä sen yhteiskunnallinen merkitys on. Ei tittelin mukaan. Voi aloittaa esm.hoitajista, jättekuljettajista, siivoojista ja keittiöalan ihmisistä. Ilman tätä sakkia kukaan ei edes pystyisi käymään töissä. Koska kaikki lakkaisi yksinkertaisesti toimimasta.
  Vastaa kommenttiin
  • Erkki Sormunen 20.6.2019 klo 10.40
   Yhteiskunta toimmii pienipalkkaisten työllä.Usein vielä hyvin ruumillistakin voimaa vaativien!
   Vastaa kommenttiin
 • Marja Sillanpää 19.6.2019 klo 16.32
  Niin että turha sielä on kenenkään Esperin tai kenenkään muunkaan porata kun ei ole hoitajia.Ja jauhaa pääpunaisena keinoja näiden töiden houkuttelevimmiksi saamisella. Siihen ei ole kuin yksi tie: paljon paremmat palkat ja inhimillinen työkuorma. Itse nämä raskaiden,huonosti palkattujen töiden tekijät saavat sitten maksaa pienestä eläkkeestään kaikki hoitokulunsa kun terveys kärsii liian kuormittavasta työstä. Joten joku tolkku pitäisi saada.
  Vastaa kommenttiin
 • Marja Sillanpää 19.6.2019 klo 17.19
  Näitä tärkeitä töitä tekevä ihmisryhmä ilman hienoja titteleitä ei tosiaankaan ole mikään pelastusarmeija. Joten palkat paremmiksi ja sitä kautta eläkkeet. Tai sitten kaikille sama eläke. Eivät ne työelämässä hienojen titteliensä vuoksi hyvin tienanneet enää eläkeiän alettua ole sen kummallisempia kansalaisia kuin kukaan muukaan.
  Vastaa kommenttiin
 • Pekka korpinokka 20.6.2019 klo 15.52
  Isopalakkaset Eli ISOKENKÄSET. EI Oo sen Parempia ,kuin RUPUSAKI Kansalaeset.. Ihminen on elämäsä aekana vaen Omasuutusa hallihtie.. Herrat ja muu ylhäesö. Kaekille sama Tuemeen tulo .
  Vastaa kommenttiin
 • Hannu Kauppinen 22.6.2019 klo 09.54
  SDP llä (SAK ja liitoilla) ja Antti Rinteellä oli selkeä rahoitusvisio, jossa yrittäjävähennys olisi poistettu veroista n. 200-240 milj. ja siten saavutetuilla lisäveroilla olisi sitten rahoitettu mainitut korotukset pieneläkelläisille. Eihän nämä tulo- ja menokassavirrat näin liiku. Käsittämätöntä on myös, että Suomen valtion ja kuntien talouksissa ei ole talpushallinto ja kirjanpito nykyvaatiumusten tasolla eikä tilintarkastustoiminta. Edelleenkään ei tiedetä, että paljonko maksaa maahanmuuttajien elättäminen tai kuinka paljon maksaa työttömien elättäminen. Kuulema tutkitaan ja selvitetään esim. aktiivimallilaisten kustannusvsikutukset.
  Vastaa kommenttiin
 • herra mureeraa 22.6.2019 klo 10.43
  Ite alotin työhommat 1975 kun olin n. 16v, monta vuotta tein hommia joista ei eläkettä kertynyt pennin pyörylää, ei ole kukaan ottanut asiaa esille että näistä talkoovuosista korvattas ees puolet. Toinen homma kun makselet ikäsi eläkettä ja jäät eläkkeelle mut kuolo korjaa niin sinne jää jokaikinen euro eläkeyhtiölle josta sitten bonuksia maksetaan johtajille, onko oikein häh? Lapsille puolet maksetuista eläkkeitä olisi edes jotain, vai?? Kyl mää niin mieleni pahotin !!!
  Vastaa kommenttiin
  • Sinikka 27.6.2019 klo 08.14
   16 v.saa palkan puhtaana käteen, ei pidätetä/maksa veroja joten eläke-etuutta ei kertynyt.
   Vastaa kommenttiin
 • raimo hakala 23.6.2019 klo 09.45
  Eiköhän se Rinteen hallitus jatka suomen malliin tehtyä eläkejärjestelmää. Raskasta työtä tekeville ei palkkaa josta eläke kertyy voi nostaa koska valtiolla ei ole rahaa. Mutta rahasta ei ole pulaa, kun johtajien palkat ja palkkiot nousevat automaattisesti? Tuloksista ei ole väliä? Puhutaan valuvioista ja sorvauksista toteutukset kertovat, etteivät päättäjät edes tiedä miten ne työt tehdään. Kuulostaa se hienolta, kun puhutaan erilaisilla termeillä korjattavan taloutta mutta se jää vain puheeksi, kun kukaan ei tiedä mitä ne termit tarkoittavat. Erikoisinta on, että valitaan poliitikot johtoon vaikka he tarvitsevat joka asiaan erikoisosaajan? Heille maksetaan erikoisosaajan ansiosta jättipalkat? Ja eläkkeet? Ollaan onnellisia ja nautitaan elämästä, kun meillä on rakastetut ja kunnioitetut johtajat jotka uhrautuvat kansan puolesta kärsimään ja kokemaan miltä tuntuu elää ilman taloudellisia vaikeuksia.
  Vastaa kommenttiin
 • Toivo juvonen 23.6.2019 klo 10.10
  Aloitin työnteon vieraan palveluksessa viisitoistavuotiaana ja jatkoin suomessa kaksikymmentä neljä vuotiaaksi sitten Tuli lähtö ruotsiin koska suomessa oli työnhakijoita enempi kuin töitä. Tästä isänmaan palveusta ja veron maksusta sain korvausta Suomesta tuhat euroa josta meni 50% veroa syystä että se eläke maksettiin kerta korvauksenakun kun kysymyksessä oli eläkekertymä vain yhdeltä vuodelta koska aikaisemmilta vuosilta ei eläke kertymää laskettu verot kyllä pidätettiin. Mutta kun Olin viihde alalla töissä aika monta vuotta työnantajilla jotka ei maksaneet säädettyjä työnantajamaksuja niin ei tullut eläkettäkään niiltä vuosilta. Kirjoitan tämän siksi että jokai- nen joka on töissä pienyrittäjillä ja varsinkin tilapäisissä töissä. Että pitävät huolen että maksut tulee hoidetuksi niinkun laki vaatii. Olisin ollut valmis vaihtamaan vielä kerran uuteen maahan mutta perhesuhteiden vuoksi se ei onnistunut.
  Vastaa kommenttiin
 • Aktuaari 24.6.2019 klo 05.30
  Eläke pitää olla työhistorian mukainen, miksi kukaan muuten opiskelisi tai näkisi vaivaa? Joku hörhöilee yllä tasaeläkkeistä. Sehän johtaa isopalkkaiset vaan itse järjestämään omat eläkkeensä Suomen ulkopuolella ja sitten ne teidän tasaeläkkeet jäävät hyvin pieniksi.
  Vastaa kommenttiin
  • Eläke palkan mukaan 25.6.2019 klo 09.54
   Juuri noin, miten Aktuaari kirjoittaa. Eläke pitää nimenomaan olla työuralla ansaitun palkan mukaan. Palkkaansa voi itse vaikuttaa mm opiskelemalla, etenemällä työuralla ym ym. Ja siitä pitää palkita myös eläkkeen muodossa.
   Vastaa kommenttiin
 • Ei niin iloinenkaan eläkkeensaaja 25.6.2019 klo 15.30
  Jos halutaan tasaeläke, sitten pitää olla tasaeläkemaksutkin. Nytkin Kevasta otetaan Eläkelaskentakeskuksen 300 työntekijän palkat meidän maksamistamme työeläkemaksuista. Kehuvat, ettei heidän palkkansa tule valtiolta; jostain syystä itse kustantamamme työeläkkeet ilmoitetaan- kuulemma Suomen tavan mukaan!- valtion sosiaalietuuksina!!! Tulevat kuitenkin ihan saman Kevan kassasta...
  Vastaa kommenttiin
 • Erkko Jussila 27.6.2019 klo 09.36
  Paavo Lipposen taitettu indeksi on myös aivan huippuTörkeää tavallisen duunarin sumutusta ja ryöstöä! Nyt 10v. eläkkeellä,ja käteenjäävä kuukausi netto 30€ ! Eläminen ja muut kust. ovat nousseet niin paljon neton pitäis olla 300€ !!! putkimies
  Vastaa kommenttiin
 • Erkko Jussila 27.6.2019 klo 09.52
  Pieni lisäys:putkimiehiähän tässä ollaan Paten kanssa,mutta kovin on Liksat mulla kornit,10v.sitten sillä Espanjassa pärjäsi,nyt ei oikein enää,tosin lääkkeet on Suomeen verrattuna lähes ilmaisia!
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 28.9.2023

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Hyvä mielenterveys ei ole pelkkää onnea ja autuutta. Suru, ahdistus ja alakulo kuuluvat elämään nekin. Olemmeko vieraantuneet näistä tunteista? Saako vaikeita tunteita näyttää työpaikalla?

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Blogit 19.9.2023

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Oletko saanut meiltä tekstiviestiä tai postia työtuloosi liittyen lähiaikoina? Jos olet, niin reagoithan mahdollisimman pian. Viestissä kehotetaan tarkistamaan verkkopalvelustamme, onko käytettävissämme olevilla tiedoilla laskettu työtuloehdotuksesi oikealla tasolla. Voit hyväksyä yritystoimintaasi parhaiten kuvaavan työtulovaihtoehdon tai antaa lisätietoja oikeamman työtulon määrittämistä varten. Saamme tietoja julkisista rekistereistä, mutta yrittäjänä sinulla on parhaat tiedot yritystoiminnastasi.

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Blogit 12.9.2023

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?

Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa palaverien ilmapiiriin sanattomasti jo ihan muutamassa sekunnissa? Voit siis vaikuttaa tilanteiden ja keskustelujen kehittymiseen sanomatta sanaakaan ja vahvistaa sanojasi kehonkielellä. Jokainen voi myös oppia lukemaan sanatonta viestintää, ja näin vuorovaikutustilanteissa on käytössä enemmän informaatiota. Toivon, että tämän blogin innoittamana sinusta tulee työpaikkasi ilmapiiriin myönteisesti vaikuttava taikuri!

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita