
Mikä on hyvän asiakaspalvelun salaisuus?
Ilmarinen on palvellut asiakkaitaan jo 60 vuotta kaikissa eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa. Teemme asiakkaiden kanssa merkityksellistä ja vastuullista työtä, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Kohtaamme asiakkaita eri kanavissa, ja palvelemme heitä parhaamme mukaan joskus monimutkaisiltakin vaikuttavissa eläkeasioissa. Asiakkaille haluamme tehdä asiat mahdollisimman mutkattomiksi.
Oma roolini on toimia Ilmarisessa asiakaspalvelun valmentajana, joka tukee ja auttaa asiakaspalvelun asiantuntijoita huippusuorituksiin. Mielestäni hyvä asiakaspalvelu lähtee selkeistä tavoitteista, ketteristä toimintatavoista ja jaetusta johtajuudesta. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin talomme aidosti asiakkaistamme välittävä kulttuuri; on sitten kyse työnantajista, yrittäjistä, vakuutetuista, kuntoutettavista tai eläkeläisistä. Tämä kulttuuri tarttuu hyvin monimuotoisessa työyhteisössämme, jossa konkarit ja uraansa starttaavat tekevät töitä yhdessä.
Digitalisaatio muuttaa asiakaskohtaamisia
Kohtaamme Ilmarisen asiakaspalvelussa ihmisiä päivittäin eri kanavissa, kuten puhelimitse, chatissa, sähköpostissa, sekä somessa. Ja kyllä kasvokkain tapahtuvia kohtaamisiakin tapahtuu – ainakin ennen koronaa. Digitalisoinnin myötä vaatimukset kohtaamisten laadulle kasvavat jatkuvasti. Työ muuttuu eri tilanteissa yhä vaativammaksi, ja asiakkaiden kanssa keskustellaan kaikista eläkevakuuttamiseen liittyvistä teemoista ja asioista, jotka voivat usein tuntua asiakkaista vaikeilta ja monimutkaisilta. Asiakaspalvelijoilla pitää olla myös mahdollisimman hyvä käsitys asiakkaan tilanteesta, jotta hän voi auttaa asiakasta tehokkaasti.
Tarvitaan siis vahvoja palvelutaitoja, kuten asiakkaiden kuuntelemisesta, tunnereaktioiden tulkitsemisesta ja niihin reagoimisesta sekä kysymysten kautta ratkaisukeskeistä reagointikykyä. Palvelutaitojen lisäksi pitää osata eläkevakuuttamisen substanssi ja lainsäädäntö, tuntea prosessit, ymmärtää asiakastarpeet ja asiakaspolut, omata tietotaitoa verkkopalveluista ja lukuisista sovelluksista, pysyä kärryillä julkisuudessa esillä juuri nyt olevista työeläkeasioista, oivaltaa ohjata asiakkaat tarvittaessa muiden palveluiden piiriin sekä uskoa voimakkaasti omaan tekemiseen.
Siinähän sitä onkin opettelemista asiakaspalvelumme ammattilaisille. Tähän työhön vaaditaankin kattava perehdytys niin eläkevakuuttamiseen kuin Ilmarisenkin toimintatapoihin. Kokemuksen karttuessa myös itseluottamus kasvaa haastavissakin tilanteissa. Meillä on myös käytössä jatkuvan oppimisen malli, joka auttaa meitä kehittämään omaa ammattitaitoa ja jakamaan sitä työkavereille.
Palaute auttaa kehittymään
Kysymme asiakkailta jatkuvasti eri kanavissa palautetta ja parantamisideoita toimintamme sekä palveluidemme kehittämiseksi. Suurin osa palautteista on erinomaista asiakaspalvelua kiittävää. Myös kriittiset palautteet käsitellään päivittäin, niistä opitaan ja ne huomioidaan palvelukehityksessä.
Ilmarinen on palvellut asiakkaitaan jo 60 vuotta eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa. Juhlavuoden kunniaksi nostamme esiin asiakkaidemme kanssa työtä tekeviä tiimejä ja asiantuntijoita. Vastauksen otsikon kysymykseen saat lähiaikoina, kun esittelemme vakuutus-, rahoitus-, kuntoutus-, asiakkuuden hoito/myynti- sekä eläkeasiakaspalvelua. Rakennetaan myös seuraavina vuosikymmeniä parempaa työelämää yhdessä.
Jari Matveinen
asiakaspalveluvalmentaja, Ilmarinen
@JariMatveinen (Twitter.com)
Lue lisää
Lisää aiheesta

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen
Oletko saanut meiltä tekstiviestiä tai postia työtuloosi liittyen lähiaikoina? Jos olet, niin reagoithan mahdollisimman pian. Viestissä kehotetaan tarkistamaan verkkopalvelustamme, onko käytettävissämme olevilla tiedoilla laskettu työtuloehdotuksesi oikealla tasolla. Voit hyväksyä yritystoimintaasi parhaiten kuvaavan työtulovaihtoehdon tai antaa lisätietoja oikeamman työtulon määrittämistä varten. Saamme tietoja julkisista rekistereistä, mutta yrittäjänä sinulla on parhaat tiedot yritystoiminnastasi.

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?
Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa palaverien ilmapiiriin sanattomasti jo ihan muutamassa sekunnissa? Voit siis vaikuttaa tilanteiden ja keskustelujen kehittymiseen sanomatta sanaakaan ja vahvistaa sanojasi kehonkielellä. Jokainen voi myös oppia lukemaan sanatonta viestintää, ja näin vuorovaikutustilanteissa on käytössä enemmän informaatiota. Toivon, että tämän blogin innoittamana sinusta tulee työpaikkasi ilmapiiriin myönteisesti vaikuttava taikuri!

Salaisuus säilyy, vain piiri laajenee
Havainto esihenkilöajoiltani: Arjessa työkykyjohtaminen näyttäytyi usein muusta johtamisesta erillisenä, pitkälti HR:n asiana. Näin siitä huolimatta, että esihenkilöt tukevat työkykyä työpaikan arjessa monin tavoin. Entä jos työkykytietoa olisikin kaikkien helposti saatavilla?