Blogit

Mitä jos lehmät lentäisivät ja kaikki tekisivät mielekkäitä töitä?

Mitä jos robotit ja tekoäly avustavat kaikista työkykyisiä? Mitä jos terveystoimijat ja eläkeyhtiöt yhdistyisivät? Tai mitä jos hyvinvointi ja työkyky onkin jatkossa vain yksilön asia ja vastuu? Entä jos nykyinen työsuhdemalli poistuisi ja kaikki olisivat yrittäjiä?

Teimme kollegoiden kanssa Sitran tulevaisuustaajuus työpajan(sitra.fi), jossa lähdimme tarkastelemaan toimintaamme vuonna 2035, eli 14 vuoden kuluttua. Tavoitteena oli saada lisäoppia tulevaisuusajattelusta ja muutoksentekemisestä, mutta myös laajentaa omaa ajatteluamme, kyseenalaistaa ja kirsikkana kakussa; tehdä jotain ihan muuta kuin mitä viikoittain ja päivittäin teemme.

Lähdimme liikkeelle kysymyksistä, joilla ajattelimme pelikentän uusiksi. Niiden saattelemana kuvittelimme uutisen vuoden 2035 päämediaan, jossa jotain toivottavaa olisi tapahtunut ja jonka alkutahdit otettiin nyt keväällä vuonna 2021. Iloksemme voimme toimia selvännäkijöinä ja kertoa seuraavaa vuodesta 2035.

Suomessa maailman onnellisin työelämä vuonna 2035

Jo muutamia vuosia tehty maailmanlaajuinen mittaus työelämän onnellisuudesta nosti Suomen tänä vuonna kärkeen. Laajalla työurasuunnittelulla, erilaisilla verohelpotuksilla, palkkatuella osatyökykyisten työnantajille ja uudistetulla työlainsäädännöllä on päästy tavoitteeseen/ tehty tiikerinloikka ja nyt kaikilla suomalaisilla on oikeus ja mahdollisuus tehdä sopivia ja mielekkäitä töitä. Tämä on vaatinut eri tahojen yhteistyötä, kompromisseja, itkua ja hammastenkiristystä, mutta tahtotila on ollut selvä ja esteet sen saavuttamiseksi on ylitetty yksi kerrallaan.

Yrityksistä kerrotaan, että erilaiset työnmuokkaus- ja työnpalastelumallit on ollut suhteellisen helppo ottaa käyttöön ja näiden myötä kilpailukyky on kasvanut vahvasti, joka puolestaan on toiminut houkuttimena muille yrityksille, jotka ovat pidempään miettineet mallien lanseerausta.

Täry kansainvälistyy ja listautuu pörssiin

Täsmätyökykyisten rekrytointiyritys Täry antaa jatkossa Suomesta mallia muulle Euroopalle osatyökykyisyyden ja ikääntymisen kääntämisessä vetovoimaksi. Täryn ensiaskeleet ulkomaiden valloituksessa on otettu ja jo nyt voimme nähdä, että Täry tule mullistamaan työmarkkinoita myös muualla kuin Suomessa. Yritysidea syntyi aikanaan koronapandemian jälkeisen elvytysrahaston käynnistämän kehitystyön tuloksena. Veturina toimi Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen osaaminen ja uudenlainen ajattelumalli asiakastyön rakentamisessa ja kehittämisessä. Täryn syksyllä tapahtuva listautuminen on jo herättänyt paljon kiinnostusta.

TYKY-VOLTTI on lanseerattu

Ilmarisen TYKY-VOLTTI on nyt kaikkien saatavilla. Siinä asiakas voi hakea apua erilaisiin työkyky- ja johtamishaasteisiin ja apu toimitetaan tarvittaessa kotiin. Esimerkkinä mainittakoon vertaistuki, vierihoito ja apu hankalien tilanteiden puheeksi ottoon. Asiakas antaa pisteytyksiä palveluiden tarjoajille ja samalla palveluiden tarjoajat voivat pisteyttää organisaatiot sen mukaan, miten edistyksellisesti niissä työkykyjohtamista toteutetaan.

Tyky-VOLTTI on tehty erittäin helpoksi käyttöönottaa. Se toimii puhetunnistuksella ja apu on saatavissa kaikkialle Suomeen tunnin sisään, luvataan palvelusta.

14 vuotta työtä edessä

Edellä mainitut kolme palvelua siintää horisontissa ja ensi askeleet rohkeaan suuntaan on otettu. Mukaan tarvitaan valtiovaltaa, asiakasyrityksiä, palveluiden tarjoajia ja propellihattuja. Jos tähtäimessä on täystyöllisyys ja maailman onnellisin työelämä, josta saadaan hyvää kaikille, ei yhteistyö ja mukanaolo ole hinta eikä mikään. Me lupaamme tehdä omalta osaltamme parhaamme, että nämä ja monet muutkin utopiat toteutuisivat, samalla haastamme työpaikat mukaan tulevaisuusajatteluun työkykyjohtamisen saralla.

Katja Atsar
Työkykyjohtamisen asiantuntija 
Ilmarinen
@kmatsar

 • Haastamme sinut rakentamaan kanssamme huomisen työkykyä. Saat meiltä uusia ideoita, tutkittua tietoa ja arjen työkaluja työkykyjohtamiseen ja työkykyriskin hallintaan. Tutustu TyökykyAreenaan.
 • Jouni Vatanen 10.6.2021 klo 13.29
  Luin aluksi vain kirjoituksen otsikot, joten oli pakko ilman tarkempaa lukemista googlettaa, miten Täryn listautumiseen pääsisi osallistumaan. Kuulosti niin mielenkiintoiselta. Sijoittaisin!
  Vastaa kommenttiin
 • Tapio Miettinen 14.6.2021 klo 16.03
  Toivottavasti Ilmarinen ymmärtää missä liiketoiminnassa se on mukana ja kuinka lakisääteisiä työeläkevaroja käytetään. Uusia moitteita mm. Fivalta tuskin kannattaa hankkia.
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 27.1.2022

Suosikkikysymys: Saako eläkkeellä tehdä töitä?

Yhä useampi eläkeläinen tekee töitä eläkkeellä ollessaan. Työtä tekevien eläkeläisten määrä on reilussa kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistunut, joskin ihan viime vuosina nousu on tasaantunut. Jo noin joka kymmenes eläkeläinen tekee töitä eläkkeellä.

Suosikkikysymys: Saako eläkkeellä tehdä töitä?

Blogit 25.1.2022

Venyykö pomon spagaatti vielä ja onko lasi puoliksi tyhjä?

Vuosi 2020 oli esihenkilöille hankala. Venymistä vaadittiin ja tuli kasoittain uusia tehtäviä entisten vaatimusten päälle. Vuoden päätteeksi totesin, että moni esihenkilö tuntui olevan kovin väsynyt ja vailla tukea. Kevät 2021 tuntui olevan edelleen raskas, mutta kesän koittaessa ja koronan hellittäessä lisääntyi puhe normaaliin palaamisesta ja joku totesi, että vihdoin voisi alkaa itse höllätä. Kuten tiedämme, paluu normaaliin peruttiin myöhemmin.

Venyykö pomon spagaatti vielä ja onko lasi puoliksi tyhjä?

Blogit 18.1.2022

Kun pomo mahdollistaa päihdeongelman

Yhtä asiaa olen koko työterveyslääkärin urani ajan ihmetellyt. Tilastojen mukaan 47 prosenttia suomalaisista miehistä ja 25 prosenttia naisista käyttää liikaa alkoholia*. Tämän päälle tulevat muut päihteet. Silti kun olen kysynyt työterveydessä yritysten johdolta, miten päihdeasioita heillä hoidetaan, olen saanut kovin usein iloisen vastauksen: ”Onneksi meillä ei ole ollut sellaisia ongelmia.” Joko tilastot valehtelevat tai todella moni sulkee silmänsä.

Kun pomo mahdollistaa päihdeongelman
Lisää ajankohtaisia artikkeleita