Blogit

Miten työ voisi tukea hyvinvointia?

Hyvinvointi ja työelämä kietoutuvat vahvasti toisiinsa. Työllä on monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Työ on keskeinen voimavara ja merkityksellisyyden lähde. Lisäksi työssä ja työelämässä on valtavasti potentiaalia hyvinvoinnin edistämiseksi.

Työelämä ja työn tekemisen luonne on muuttunut nopeasti digimurroksen myötä

Elämme suurinta työelämän muutosta vuosikymmeniin. Digimurros muovaa uusiksi työn tekemisen paikat, ajat ja tavat sekä työn organisoitumisen muodot. Digitalisaatio muuttaa työn tekemisen tapoja eri toimialoilla ja tehtävissä. Työelämän muutoksen myötä rutiinityöt vähenevät ja meille ihmisille jää entistä enemmän haasteellisimpia töitä, ongelman ratkaisua ja suunnittelutyötä.

Työ on muuttunut ja muuttuu koko ajan intensiivisemmäksi, digivälitteiseksi ja kilpailullisemmaksi. Monilla aloilla työtahti on kiristynyt ja tehokkuusvaateet kasvaneet. Työelämä kuormittaa tänä päivänä monia meitä uudella tavalla. Fyysinen kuormitus on vähentynyt ja psyykkinen kuormitus kasvaa.

Työ tuo merkityksellistä sisältöä elämään sekä tukee hyvinvointia ja mielenterveyttä

On paljon tietoa ja tutkimusnäyttöä siitä, että mielekäs ja merkityksellinen työ tukee hyvinvointia ja mielenterveyttä. Työ rytmittää ja ryhdittää arkea, tarjoaa sisältöä elämään, luo päivittäisen sosiaalisen ympäristön, tarjoaa mahdollisuuden osaamisen hyödyntämiseen ja uuden oppimiseen sekä tuo toimeentulon. Lisäksi työ tuo meille mahdollisuuden vaikuttaa asioihin ja toteuttaa itseään sekä elää merkityksellistä elämää. Kokemus yhteisöllisyydestä ja joukkoon kuulumisesta on tutkimusten mukaan yksi tärkeimmistä työmotivaatiota synnyttävistä tekijöistä.

Positiivisten vaikutusten edellytyksenä on kuitenkin, että työ on hyvin organisoitua ja johtaminen on inhimillistä, työkuormitus on työntekijän työkykyyn nähden sopivalla tasolla ja työntekijä kokee työn itselleen mielekkääksi. Vastuullinen työnantaja haluaa tarjota jokaiselle mahdollisuuden uudistumiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Työ ja työyhteisö voivat toimia hyvänä voimavarana myös silloin, kun yksityiselämässä on liiallista kuormitusta - tapahtuu jokin kriisi, kuten läheisen vakava sairastuminen, kuolema tai vaikea avioero. Myös monet globaalit kriisit, kuten Venäjän hyökkäyssota, korona tai ilmaston muutos voivat aiheuttaa osalle ahdistusreaktioita ja haastaa hyvinvointia. Hyvä työyhteisö ja työkaverit ovat parhaimmillaan kullanarvoinen tuki ja turva tällaisissa tilanteissa.  

Monissa mielenterveyden sairauksissa työ edistää toipumista. Sopivasti mitoitetulla työllä ja muilla työpaikan tukikeinoilla on keskeinen osa esimerkiksi masennuksen hoidossa. Työn muokkaus ja asteittainen työhön paluu on todettu vaikuttavaksi keinoksi tukea työhän paluuta mielenterveyden häiriöön liittyvän sairauspoissaolon jälkeen. 

Hyvinvoivana työntekijänä olet yrityksen kantava voimavara

Hyvinvoivan työntekijän tunnistaa muun muassa siitä, että hän on motivoitunut ja vastuuntuntoinen. Lisäksi hän pääosin innostuu ja onnistuu työssään sekä kokee säännöllisesti työn imua. Hyvinvoivilla työntekijöillä on huomattava myönteinen vaikutus yrityksen tulosmittareihin kuten tuottavuuteen, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vaihtuvuuteen sekä työkyvyttömyyden aiheuttamiin kustannuksiin.

Hyvinvointia edistetään yhteistyössä. Työnantajan tehtävänä on rakentaa työhyvinvoinnille toimiva perusta, varmistaa työn turvallisuus ja terveellisyys, mahdollistaa hyvinvoivan työyhteisön muodostuminen ja tukea ja johtaa työntekijöiden työkyvyn edistämistä eri keinoin. Jokaisella työntekijällä on itsellään iso vastuu oman työkyvyn ja ammatillisen osaamisensa ylläpitämisestä. Myös työntekijöiltä odotetaan yhä enemmän inhimillisiä työntekijätaitoja, kuten tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

Haastamme Ilmarisessa kaikki työnantajat, työntekijät ja yrittäjät mukaan edistämään sitä, että työ olisi meille jokaiselle hyvästä!

Kristiina Halonen
työkykyjohtaja, Ilmarinen

 • Ilmarisen TyökykyAreenasta löydät tietoa ja työkaluja työkykyjohtamisen tueksi. Tutustu ja poimi vinkit työpaikkasi arkeen. 
 • Reiska Korpinen 11.5.2023 klo 17.34
  Ei mitenkään. Seuraava kysymys?
  Vastaa kommenttiin
 • Liisa Nyqvist 15.5.2023 klo 14.31
  Ai miten työ voisi tukea hyvinvointia! Työhän on perustarve ja perusedellytys sille, että ihminen voi hyvin. Monet nykynuoret - ja vähän vanhemmatkin - eivät ymmarra, että yksi syy nykyisin niin yleisiin mielenterveysongelmiinkin on se, että ihmisen ei nykyisin tarvitse tehdä työtä elääkseen. Olin itse vakituisessa työssä 48 vuotta. Tilapäisesti työskentelin jo ennen sitä ja sen jälkeen. Vaikka kuinka väsyttäa, pitää aamulla nousta, kun kello soi. Työssä on kiirettä, ja usein hankalia työkavereita tai asiakkaita. Pitää olla sovitteleva ja kohtelias. Niin ne päivät menevät. Ei siinä ehdi miettiä, olenko onnellinen vai en. Viikonlopun menee sitten toipuessa. - Jos olisi päivät pitkät kotona, elämän rytmi menisi sekaisin. Tulisi valvottua liikaa. Tulisi mietittyä turhanpäiväisiä asioita. Ei olisi ihme, vaikka masennus tai jokin muu vaiva iskisi. Siis töihin vaan kaikki, jotka haluatte pysyä terveinä!
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 28.9.2023

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Hyvä mielenterveys ei ole pelkkää onnea ja autuutta. Suru, ahdistus ja alakulo kuuluvat elämään nekin. Olemmeko vieraantuneet näistä tunteista? Saako vaikeita tunteita näyttää työpaikalla?

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Blogit 19.9.2023

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Oletko saanut meiltä tekstiviestiä tai postia työtuloosi liittyen lähiaikoina? Jos olet, niin reagoithan mahdollisimman pian. Viestissä kehotetaan tarkistamaan verkkopalvelustamme, onko käytettävissämme olevilla tiedoilla laskettu työtuloehdotuksesi oikealla tasolla. Voit hyväksyä yritystoimintaasi parhaiten kuvaavan työtulovaihtoehdon tai antaa lisätietoja oikeamman työtulon määrittämistä varten. Saamme tietoja julkisista rekistereistä, mutta yrittäjänä sinulla on parhaat tiedot yritystoiminnastasi.

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Blogit 12.9.2023

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?

Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa palaverien ilmapiiriin sanattomasti jo ihan muutamassa sekunnissa? Voit siis vaikuttaa tilanteiden ja keskustelujen kehittymiseen sanomatta sanaakaan ja vahvistaa sanojasi kehonkielellä. Jokainen voi myös oppia lukemaan sanatonta viestintää, ja näin vuorovaikutustilanteissa on käytössä enemmän informaatiota. Toivon, että tämän blogin innoittamana sinusta tulee työpaikkasi ilmapiiriin myönteisesti vaikuttava taikuri!

Vaikuta ilman sanoja – Miten tulla sanattoman viestinnän mestariksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita