Blogit

Matka kohti merkityksellisempää työelämää

Minulle kävi niin kuin monelle meistä: hukkasin itseni kiireiseen työelämään. Pieni paussi auttoi minua ymmärtämään, miten hyvä työyhteisö rakentuu pienistä teoista. Tajusin, että oma energia kannattaa suunnata hyviin asioihin ja samalla auttaa muita onnistumaan työssään.

Olen kuunnellut erilaisten asiakkaiden tarpeita noin 30 vuoden ajan: ensin työterveyshuollossa yksittäisiä työntekijöitä ja sen jälkeen työhyvinvoinnin parissa yritysten johtoa ja HR-ammattilaisia. Asiakkaiden kanssa olemme miettineet vaikuttavia ratkaisuja työkykyjohtamisen haasteisiin. Työni on ollut aina hyvin innostavaa ja antoisaa, mutta samalla olen unohtanut kuunnella itseäni.  

Olen pitkään harrastanut meditoimista, joka on auttanut minua pohtimaan kehoni tuntemuksia mutta syvälle ytimeen en ole päässyt. Nyt minulle tuli elämäntilanteeni ja töiden puolesta mahdollisuus irrottautua työarjesta kuuden kuukauden vuorotteluvapaalle. Vapaa antoi mahdollisuuden pysähtyä miettimään, mikä on merkityksellistä minulle. Irrottautumalla perusarjesta pääsin syvemmälle ajatuksiini.  

Mikä työssä on merkityksellistä? 

Vapaani kului rauhallisesti päivä kerrallaan palautuen. Vuorotteluvapaan aikana minulla oli runsaasti aikaa itselle, perheelle ja ystäville. Huolehdin myös omasta fyysisestä, psyykkisestä ja henkisestä hyvinvoinnistani. 

Vapaani aikana osallistuin säännöllisesti työhyvinvoinnin, coachingin ja itsensä johtamisen teemoihin keskittyviin tilaisuuksiin. Irtiotto arjesta antoi tilaa uudenlaiselle ajattelulle sekä uusien merkitysten löytämiselle ja havahtumisille. Erään aamuna olin kuuntelemassa Antti Kylliäistä ja havahduin miettimään, miten hyveiden näkyvyys työn arjessa on välillä kateissa. Tästä havahtumisesta lähtien pohdin oman työni merkityksellisyyttä ja sitä, mitä haluan tehdä vapaani päätyttyä.  

Vuorotteluvapaani huippu oli pyhiinvaellusmatka Espanjassa. Lähdin matkaan vain menolippu ostettuna. Matkan tarkoitus oli itseni kuunteleminen sekä itseluottamuksen ja -tuntemuksen vahvistaminen. Reissussa huomasin, että jokaisella vaeltajalla on oma syynsä olla matkalla ja ne kaikki ovat yhtä arvokkaita. 

Vaelsin yli kuukauden pääosin yksin, ilman tietoa seuraavan yön majapaikasta. Askel askeleelta ja päivä päivältä opin kuulemaan enemmän itseäni ja näkemään paremmin ympärilläni olevaa.  

Pienillä teoilla on suuri merkitys 

Matkalla kohtasin kaiken ikäisiä ja kuntoisia vaeltajia mm. Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Kanadasta, Australiasta, Koreasta ja Euroopan eri maista. Vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä, niin silti saimme toisiamme autettua.  

Paikallisten ja kanssakulkijoiden avuliaisuus ja ystävällisyys lämmitti ja siivitti matkalla eteenpäin. Olin yksin matkalla, mutta en ollut koskaan yksinäinen. Yhteisöllisyys korostui majapaikoissa, joissa nautimme illalliset yhdessä.  

Matkallani vahvistui ne asiat, jotka ovat itselleni tärkeitä elämässä ja työssä. Samalla lailla kuin minua kulkiessani auttaneet ihmiset, voi jokainen tehdä työelämässä pieniä tekoja, jotka parantavat ilmapiiriä ja lisäävät yhteisöllisyyttä. Voin itse vaikuttaa asenteeseeni ja tekoihini 

Pienillä teoilla voi olla äärettömän suuri merkitys. Aito kiitos, kehu ja kannustus ilahduttavat. Mieti, mitä pieniä tekoja sinä voit tehdä auttaaksesi toista onnistumaan työssään? Kenelle voisit tänään antaa palautteen lahjan?  

Merkityksellistä työpäivää ja yhdessä onnistumisen iloa! 

Merja Luukkonen 
työkykypäällikkö 
Ilmarinen 

 • Juha Nurmi 5.12.2019 klo 14.51
  Hei, Kiitostavaa, miten löysit Espanjan/ko.vaellusmatkan/kohteet? Juha Nurmi ps. valmiina lähtöön ...
  Vastaa kommenttiin
  • Merja 19.12.2019 klo 07.55
   Hei Juha Nurmi, googlettamalla löydät camino de Compostela -haulla useita eri reittejä eri lähtöpaikoista. Tutustu ja tee päätös. Hyvä valmistelu auttaa vaelluksen onnistumista. Suosittelen lämpimästi! Hyvää joulun aikaa!
   Vastaa kommenttiin
 • Tarja Kaltiomaa 11.12.2019 klo 18.31
  Ehkä tulevaisuuden rahoitukselliset haasteet onkin yhdistää työelämä ja myös hyvin tarpeelliset sapattivapaat. Ihminen tarvitsee hengähdystaukoja työssään.
  Vastaa kommenttiin
 • Merja 19.12.2019 klo 07.58
  Hei Tarja Kaltiomaa, Meillä jokaisella on omat mahdollisuudet toteuttaa erilaisia vapaita. Priorisoimalla asioita ja tekemisiä voi vahvistaa omaa hyvinvointia varsin pienelläkin budjetilla. Hengähdystauot voivat olla joka päivässä, viikonloppuina ja lomilla tapahtuvia. Mikä sopii kellekin ja milloin on mihinkin mahdollista. Hyvää joulun aikaa!
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 17.2.2021

Työeläke on osa elämää ja Ilmarinen yhteiskuntaa

Työurani Ilmarisessa päättyy helmikuussa 38 vuoden jälkeen. Olen saanut olla mukana hienossa tarinassa. Luon nyt muutaman katseen menneeseen, siihen, miten työeläke on elänyt ajassa ja muuttunut vuosikymmenten mittaan.

Lue artikkeli

Blogit 8.2.2021

Inflaatio – toivotun vieraan epätoivottu paluu

Rahoitusmarkkinoita voidaan ajatella kansainvälisinä cocktail-kutsuina, joihin saapuu toivottuja ja usein myös pelättyjä vieraita. Rahoitusmarkkinat ovat kuin kaljakellunta Vantaanjoella: kukaan ei suoranaisesti ole isäntä, mutta tapahtuma kerää suuren osallistujamäärän.

Lue artikkeli

Blogit 2.2.2021

Korona ravisteli HR-käytäntöjä – Muutos on mahdollisuus

Korona-ajan epävarmuus on luonut akuutin ja suuren kysynnän yhteiskunnalliselle viestinnälle ja ohjeistukselle, ja myös työnantajien viestintä- ja muutosaktiivisuudelle on ollut korostunut tarve. Korona on vauhdittanut henkilöstöjohtamisen käytäntöjen muotoilemista.

Lue artikkeli
Lisää ajankohtaisia artikkeleita