Blogit

Rakennamme kestäviä koteja

On tärkeää rakentaa kodit kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Painotamme rakennuttamisen hankinnoissa vähähiilistä ja vastuullista rakentamista.

Me Ilmarisessa rakennutamme koteja nyt tässä ja mahdollisesti muuttuviin elämäntilanteisiin.

Kotien rakentamisessa on tärkeää, että ne rakennetaan kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Asukkaat vaativat yhä enemmän sitä, että rakentaminen ei tuhoa ympäristöä ja että ilmastonmuutos otetaan kaikin tavoin huomioon. Tässä työssä ratkaisevaa on hyvä yhteistyömme niin viranomaisten, rakennusliikkeiden kuin suunnittelijoiden ja konsulttien kanssa.

Kun koteja rakennetaan, ilmastotoimissa keskeisiä ovat vaatimukset ja odotukset suunnittelijoille ja rakennusliikkeille. Kaikissa rakennuttamisen hankinnoissa painotamme kestävän, vastuullisen ja vähähiilisen rakentamisen tavoitteita.

Pyrimme käyttämään kiertotalous- ja hukkatuotteita

Tarvitsemme myös läheistä yhteistyötä materiaalitoimittajien kanssa. Se on tärkeää vähähiilisten materiaaliratkaisujen löytämisessä. Pyrimme käyttämään rakentamisessa sekä kiertotalous- että niin sanottuja hukkatuotteita. Hukkatuotteiksi kutsutaan tuotteita, jotka jäävät rakennushankkeista ylimääräiseksi. Yritykset kehittävät uusia kiertotaloustuotteita ja tarjoomaa, ja uskon, että tarjooman lisääminen siirtää valinnat pois niin sanotuista neitseellisistä tuotteista.

Tehtävää on vielä paljon: muun muassa lainsäädännön tulee pysyä tässäkin mukana. Meistä ei tule kiertotalousmaata, jos kyseisten tuotteiden käyttö on hankalaa tai jopa mahdotonta. Tässä tarvitaan nyt tiivistä yhteistyötä, ja onneksi ollaan menossa erittäin hyvään suuntaan. Liikaa vuoropuhelua ei kuitenkaan ole koskaan. On tärkeää, että vähähiiliset materiaalit ovat turvallisia, terveellisiä, taloudellisia ja kestäviä.

Työmailla tarvitaan nyt energiatehokkuutta

Työmaalla olennaista on oppia ja jakaa parhaita käytäntöjä koko arvoketjun toimijoille. Työmailla tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi käytettävään energiaan, vähäpäästöiseen logistiikkaan ja sähköisiin työkoneisiin.

Tämä korostuu erityisesti nyt, kun energia on Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia erittäin kallista. Kaikki energiatehokkuutta parantavat toimet tulee ottaa työkalupakkiin ja varmistaa, että ne myös toteutetaan.

Tärkeää on myös koko rakennustoimialan yhteistyö – mitä useampi meistä rakennuttajista vaatii vahvoja ilmastotoimia, sitä nopeammin ala siirtyy vähähiiliseen rakentamiseen ja löytää siihen uusia ratkaisuja.

Käytännön esimerkkejä ilmastotoimista rakennusvaiheessa

 • Käyttämällä vanhoja runkoja pienennämme rakentamisen aikaista hiilijalanjälkeä.
 • Muutamme alan toimijoiden ajattelua ja vaatimuksia kestävästä, vähähiilisestä ja kiertotaloutta hyödyntävästä toiminnasta rakennusyrityksille ja materiaalitoimittajille.
 • Käytämme kiertotalousmateriaaleja aina kun mahdollista, esimerkiksi hukka- , ylijäämä- ja purkumateriaaleja.
 • Käytämme rakentamisvaiheessa päästötöntä energiaa sekä vähäpäästöisiä ja päästöttömiä työmaakoneita ja -laitteita.
 • Vaadimme logististen kuljetusten optimointia ja vähäpäästöisyyttä.
 • Työmaa-alueet on suunniteltava niin, että kierrätys materiaalilajeittain on mahdollista.
 • Pää- ja aliurakoitsijoiden pitää kouluttaa ja opastaa työmaiden työntekijöitä toimimaan kestävästi.
 • Teemme yhteistyötä energia- ja materiaaliteollisuuden kanssa.

Nyt meidän on tehtävä kaikkemme, että me toimimme alana edelläkävijöinä energiatehokkuus- ja ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

Tämä tehdään vain ja ainoastaan yhdessä!

Niina Nurminen
rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen
@niina_nurminen (twitter.com)

Lue lisää:

 • Tapio Miettinen 14.9.2022 klo 06.57
  No jo oli aikakin. Asuntojen kestävyyden parantamista on odoteltu. Rakentamisen laatuun onkin kiinnitettävä enemmän huomiota.
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.3.2023

Keitä ne on ne Työkykymestarit?

Hyvä työkyky on tunnetusti ihmisen, yrityksen ja koko yhteiskunnan etu. Työkykyjohtamisen keinoin voimme yhdessä kehittää työkykyä tehokkaasti sekä vähentää työkykyriskejä ja sairauspoissaoloja. Parempaa työkykyjohtamista edistääksemme olemme viimeisen kuuden vuoden aikana kouluttaneet Ilmarisen asiakkaiden joukosta jo 540 Työkykymestaria.

Keitä ne on ne Työkykymestarit?

Blogit 21.3.2023

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Numerot vilisevät silmissä ja tyttäreni huutaa: ”Laita iskä ovi kiinni, täällä haisee pahalle!” Liipaisin naksahtaa ja muutama tippa 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 95 E10 -bensiiniä valuu letkusta ulos. Tuttu haju vie muistelmissa nuoren kaupunkilaispojan juhannusöiselle mökille, missä vuoden 83’ 50cc puoliautomaatti Honda Monkey on juuri saanut valkoisen tankkinsa täyteen menovettä ja pärryttely jatkuu läpi yön. Vähänpä silloin tiesin, että joskus voisin tankkaamalla tienata eläkettä.

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Blogit 17.3.2023

Rentoudu, teet merkityksellistä työtä!

Onko työelämän korostunut merkityksellisyyspuhe jo uhka työkyvylle? Vaikka merkityksellisyys on itsessään positiivinen kokemus ja mielentila, on sen ylikorostamisella riskinsä. Siksi työn merkityksellisyydelle tarvitaan nykyistä väljemmät raamit.

Rentoudu, teet merkityksellistä työtä!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita