Blogit

HR = Henkilöstö ja Robotit

Meillä Ilmarisessa henkilöstö ja robotit kuuluvat samaan organisaatioon. Mutta miksi? Eihän nyt HR ymmärrä roboteista mitään?

Ajatusmallimme lähtee siitä, että robotiikkaan liittyvät keskeiset kysymykset eivät ole teknisiä. Ne eivät liity siihen, minkä tekniikan valitsemme ohjelmistorobotiikkamme pohjaksi tai kenen konesalissa robotiikkamme pyörii. Ne liittyvät työn tulevaisuuteen. Kun robotiikka ei ole IT:n ajama hanke, keskustelu automaattisesti ohjautuu teknisistä asioista strategisiin kysymyksiin.

Muutoksen vauhti huimaa

Tekniikkaa oleellisempaa onkin pohtia, kuinka robotiikka tulee muuttamaan työelämää. Minkälaisia osaamisia meiltä tullaan tulevaisuudessa vaatimaan? Kuinka organisaatiomme toimii, kun yhä useampi työkaverimme onkin algoritmi? Ja kuinka kaikki tämä tulee muuttamaan toimintatapojamme, liiketoimintamme prosesseja ja koko työnteon luonnetta? Robotiikkaan liittyvät kysymykset koskevat meitä kaikkia ja ne ovat aivan liian tärkeitä jätettäviksi vain ammattilaisille.

Tekoälyn ja koneoppimisen alalla kehityksen vauhti huimaa. Tämä tulee muuttamaan kaikkien meidän elämää enemmän kuin nyt osaamme edes arvata. Ja on jo muuttanutkin. Tekoäly ei ole jotakin mikä joskus tulee, vaan se on jo täällä. Meidän jokaisen taskussa. Ranteessa. Autossa. Työpöydällä. Eräänä päivänä vain huomaamme, että kas – maailma on muuttunut.

Mutta miksi HR?

Työelämään koneoppiminen hiipii kahta kautta. Toisaalta robotiikka nappaa meiltä kaikilta työstämme niitä kaikkein tylsimpiä tehtäviä. Toistettavia rutiineja ja Copy-Paste -töitä: vertaa tarjoukset, etsi erot, täytä tämän kvartaalin luvut toiseen dokumenttiin. Ohjelmistorobotiikka ei vie varmastikaan kenenkään työtä sellaisenaan. Se vie vain robotin pois ihmisestä ja antaa ihmisen keskittyä luovaan työhön, asiakkaiden kohtaamiseen ja tekemään tulkintoja siitä, mitä se digityökaveri onkaan löytänyt. Kone oppii, mutta ihminen ymmärtää.

Toisaalta teknologinen kehitys on aina ja suurelta osinkin toimintatapojen muutosta. Kun toimintatavat muuttuvat, on meidän ihmisten osattava reagoida muutokseen, opittava uusia taitoja sekä muutettava käyttäytymistämme. Työ ja sen tekeminen muuttuvat ja näissä muutoksissa HR:llä on organisaatioissa keskeinen rooli.

Pysy uteliaana ja huolehdi osaamisestasi

Harkittaessa uuden henkilön rekrytointia ensimmäisen kysymyksen pitäisikin olla ”voisiko osan vanhoista tehtävistä automatisoida ja vapauttaa tehtävästä aikaa asiakkaan kohtaamiseen?” Toisaalta robotiikka ja digitalisaatio luovat koko ajan uusia osaamisvaatimuksia ja myös kokonaan uusia tehtäviä, joita eilen ei vielä ollut edes olemassa.

Vielä emme tiedä, miltä tulevaisuuden työelämä näyttää. Varmaa lienee vain se, ettei se näytä samalta kuin työelämä tänään. Ja muutos on nopeaa. Paras tapa varautua tulevaisuuden työelämään on pysyä uteliaana ja huolehtia siitä, että oma osaaminen pysyy ajassa mukana. Yrityksissä yksi HR:n keskeisimmistä tehtävistä on auttaa organisaatiota tunnistamaan tulevaisuuden tärkeitä osaamisia ja toisaalta tukea ihmisten ja koko organisaation kasvua ja kehittymistä oikeaan suuntaan.

Siksi HR on meillä = Henkilöstö ja Robotit.

Sami Ärilä
henkilöstöjohtaja
Twitter: @SamiArila, LinkedIn

Katso Ilmarisen avoimet työpaikat. Haettavana mm. robotiikan teknistä asiantuntijaa (hakuaika 6.11.2018 saakka)

Lue myös:

 

 

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.7.2021

Pakollinen ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on hyvä uutinen – myös sijoittajille

Sijoittajia kiinnostavat sekä toimintaympäristön riskit sijoituskohteena oleviin yrityksiin että yritysten toiminnan vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan ja ympäristöön. Ihmisoikeudet ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Yritystoimintaan ja ihmisoikeuksiin liittyvää tietoa on saatavilla, mutta jatkossa tarvitaan yhä kokonaisvaltaisempaa tietoa sijoituspäätösten tueksi. EU:n valmisteilla oleva yritystoiminnan ja hankintaketjujen vastuullisuutta koskeva regulaatio edellyttää yrityksiä kiinnittämään yhä tarkemmin huomiota toimintansa ihmisoikeusvaikutuksiin mahdollistaen kattavamman tiedon myös sijoittajille.

Pakollinen ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on hyvä uutinen – myös sijoittajille

Blogit 21.7.2021

Hei liikkuja – onko mittalaitteesi renki vai isäntä?

Monelle meistä kunto- ja terveysliikkujista kesä on kestävyysliikunnan kulta-aikaa. Löydämme liikkumisen iloa muun muassa luonnosta nautiskellen kävelylenkin lomassa, lenkkipolkuja pinkoen tai pyörän selässä kiitäen. Monet hurahtavat laskemaan omia kilometrejään ja tähtäävät täysillä kohti omia tavoitteitaan tai kisailevat esimerkiksi pyöräkilometreistä Kilometrikisassa. Ranteeseen puetaan tietenkin suoritusta mittaava älylaite. Eihän sitä muuten tiedä liikkuneensa.

Hei liikkuja – onko mittalaitteesi renki vai isäntä?

Blogit 24.6.2021

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin

Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään on vaatimaton Suomen Yrittäjien tuoreen tutkimuksen perusteella, alivakuuttaminen on yleistä ja valtion rahoitus on kasvussa. Vuoroin arvostellaan yrittäjiä ja eläkevakuuttajia alivakuuttamisesta. Mistä tässä on oikein kyse?

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin
Lisää ajankohtaisia artikkeleita