Blogit

Yhdenvertaisuuden eteen on tehtävä töitä

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan Ilmarisessa säännöllisesti. Vaikka valtaosa kokee näiden asioiden toteutuvan työyhteisössämme hyvin, kehitettävää on silti aina.

Näemme monimuotoisuuden vahvuutena, ja teemme jatkuvasti töitä sen lisäämiseksi työyhteisössämme. Pyrimme edistämään avointa ja inklusiivista ilmapiiriä arjessamme ja seuraamme sen toteutumista henkilöstökyselyillä. Ilmarisessa on nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat koskettavat jokaista työpaikkaa. Viime viikkoina tästä on saatu kokemusta myös omalla työpaikallamme. Julkisuudessa esillä ollut tapaus on Ilmarisessa otettu vakavasti ja selvitetty perusteellisesti. Selvityksessä ei ole tullut esiin mitään sellaista, joka antaisi aihetta seuraamuksiin.

Yhdenvertaisuudesta on tärkeää puhua työpaikalla 

Säännöllisten henkilöstökyselyiden perusteella tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat Ilmarisessa hyvin, mutta myös parannettavaa löytyy. Tähän panostamme jatkossa entistäkin enemmän.

Tulemme nostamaan yhdenvertaisuuden entistäkin vahvemmin esiin esihenkilöiden ja koko henkilöstön kanssa ja lisäämään aiheeseen liittyvää koulutusta. On tärkeää, että aiheesta puhutaan, ja jos minkäänlaista syrjintää tai epäasiallista käyttäytymistä työpaikalla esiintyy, nämä tapaukset tuodaan esiin ja jokainen työntekijä tietää, miten toimia. Haluamme olla työpaikka, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Teemme Ilmarisessa kahden vuoden välein tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jonka lähtökohtana on kaikkien ihmisten arvostava ja yhdenvertainen kohtelu. Kaikki Ilmarisessa työskentelevät ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta, vammasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Samoin tärkeää on eri työntekijäryhmien ja erilaisissa perhetilanteissa olevien tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu.

Yhdenvertaisuus on hyvällä tasolla, mutta kehitettävääkin löytyy 

Teimme laajan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn henkilöstölle vuonna 2021. Kysyimme työntekijöiltä, miten eri sukupuolten tasa-arvo, eri-ikäisten ja erilaisissa työsuhteissa olevien yhdenvertaisuus sekä tasapuolinen kohtelu toteutuu Ilmarisessa. Yleisarvosana näissä osa-alueissa oli hyvä, 4,1 (asteikolla 1–5).

Parhaiten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat vastausten mukaan sosiaalisessa kanssakäymisessä ja työnjaossa eri sukupuolten, eri-ikäisten ja erilaisissa työsuhteissa olevien välillä. Yhdenvertaisuuden koettiin toteutuvan erityisen hyvin perhesuhteisiin ja yksityiselämään liittyvissä asioissa sekä uskontoon ja vakaumukseen liittyvissä asioissa. Eniten kehitettävää yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa koettiin olevan uralla etenemisessä ja palkkauksessa.

Toimintakulttuuria muutetaan koko henkilöstön voimin 

Yhdenvertaisuusperiaatteiden toteutumista edistetään hyvällä johtamisella, mutta vähintään yhtä suuri merkitys on koko työyhteisön toiminnalla. Parantamisen varaa on aina, eivätkä muutokset tapahdu itsestään. Siksi kaikkeen syrjivään käytökseen on puututtava aina, jos sellaista havaitsee. Ilmarisessa henkilöstöä on ohjeistettu ilmoittamaan epäasiallisesta käytöksestä suoraan esihenkilöille, HR:lle tai johdolle tai vaihtoehtoisesti intranetin nimettömän ilmoituskanavan kautta.

Meille on tärkeää, että jokainen voi tulla töihin sellaisena kuin on. Myös jatkossa pyrimme edistämään arvojemme toteutumista avoimella keskustelulla ja tarjoamalla henkilöstöllemme koulutusta yhdenvertaisuusteemoista. 

Sami Ärilä
henkilöstöjohtaja, Ilmarinen
@SamiArila (twitter.com)

  • Tapio Miettinen 16.6.2022 klo 07.58
    Juhlapuheita. Ilmarisen henkilöstökyselyjen tulokset voi helposti arvioida Ilmarisessa aina olleen porukan sisäänlämpiäväksi mielipiteeksi. Jälleen kerran esiintulleet epäkohdat on työnnetty maton alle ja aiotaan unohtaa kuten ennenkin. Aito yritys parantaa tasa-arvoa lähtee henkilöstön tuuletuksesta ja HR:n pitkäaikaisesta tahtotilasta. Toivottavasti tilanne dinosaurusten maassa jossakin vaiheessa paranee.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.3.2023

Keitä ne on ne Työkykymestarit?

Hyvä työkyky on tunnetusti ihmisen, yrityksen ja koko yhteiskunnan etu. Työkykyjohtamisen keinoin voimme yhdessä kehittää työkykyä tehokkaasti sekä vähentää työkykyriskejä ja sairauspoissaoloja. Parempaa työkykyjohtamista edistääksemme olemme viimeisen kuuden vuoden aikana kouluttaneet Ilmarisen asiakkaiden joukosta jo 540 Työkykymestaria.

Keitä ne on ne Työkykymestarit?

Blogit 21.3.2023

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Numerot vilisevät silmissä ja tyttäreni huutaa: ”Laita iskä ovi kiinni, täällä haisee pahalle!” Liipaisin naksahtaa ja muutama tippa 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 95 E10 -bensiiniä valuu letkusta ulos. Tuttu haju vie muistelmissa nuoren kaupunkilaispojan juhannusöiselle mökille, missä vuoden 83’ 50cc puoliautomaatti Honda Monkey on juuri saanut valkoisen tankkinsa täyteen menovettä ja pärryttely jatkuu läpi yön. Vähänpä silloin tiesin, että joskus voisin tankkaamalla tienata eläkettä.

Kasvata eläkettä lataamalla sähköautoasi

Blogit 17.3.2023

Rentoudu, teet merkityksellistä työtä!

Onko työelämän korostunut merkityksellisyyspuhe jo uhka työkyvylle? Vaikka merkityksellisyys on itsessään positiivinen kokemus ja mielentila, on sen ylikorostamisella riskinsä. Siksi työn merkityksellisyydelle tarvitaan nykyistä väljemmät raamit.

Rentoudu, teet merkityksellistä työtä!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita