Blogit

Tiedätkö eläkkeesi määrän?

Kaksi kolmesta (67 %) suomalaisesta luottaa eläkejärjestelmään, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) Eläkebarometri.

Kyselytutkimus mittaa suomalaisten eläketurvaan ja eläkkeisiin liittyviä käsityksiä vuosittain. Luottamus kasvoi seitsemän prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta. Eniten eläkejärjestelmään luottavat eläkeikäiset (87 %) ja eläkeikää lähestyvät 50–64-vuotiaat (74 %). Nuorista ja keski-ikäisistä reilu puolet pitää eläkejärjestelmää täysin tai osittain luotettavana. Viidenneksellä suomalaisista luottamusta on vähän tai ei lainkaan.

Eläkebarometrissä tutkittiin myös eläketurvan tuntemusta. Osoittautui, että eläketurva tunnettiin sitä paremmin, mitä korkeampi vastaajan ikä oli. Toisaalta tietämättömien osuus oli kaikissa ikäryhmissä melko suuri.

Kiinnostus omaa eläkettä kohtaan tuskin herää puhuttaessa ja luettaessa eläkejärjestelmästä, eläkevarojen miljardeista, sijoitustuotoista, eläkeyhtiöistä ja muista instituutioista. Se on sääli, kun karttuva eläke on kuitenkin monelle asuntovarallisuuteen verrattava, omaan henkilökohtaiseen elämään läheisesti liittyvä omaisuuslaji.

Ihmisiä kiinnostavat omat asiat, lähipiirin asiat ja toisten ihmisten asiat. Tämän tietävät myös kerronnan ammattilaiset: Jokainen juttu tai julkaisu, kertoi se kuinka yleisistä asioista tahansa, höystetään tarinoilla ihmisistä. Oikeiden ihmisten mielipiteet ja näkökulmat puhuttelevat. Eläkekin alkaa kiinnostaa yleensä siinä vaiheessa, kun asia on omakohtainen ja esitetty tieto henkilökohtaista.

Eläkkeen määrään voi vaikuttaa, jos siitä kiinnostuu ajoissa. Työuraan liittyvät ratkaisut heijastuvat suoraan tulevaan eläkkeeseen. Vapaaehtoiset katkot eivät ole vain välivuosia ja miettimistaukoja, vaan myös luopumista tulevasta toimeentulosta. Jos eläkkeestään kiinnostuu vasta yli 55-vuotiaana, mahdollisuudet vaikuttaa siihen ovat jo aika vähäiset. Eikä katuminen kannata!

Hyvä tarinankertoja alkaisi kertoa ihmisten eläkkeistä nyt ja tässä. Sitä en voi kuitenkaan tehdä. Kukaan tuskin haluaa olla esimerkkinä, ja tiedot kuuluvat todella vain jokaiselle itselleen. Sen sijaan voisimme tuoda eläketiedon tarjolle lähemmäs ja helpommin jokaisen itsensä nähtäväksi. Mutta minne? Vastaus on helppo löytää, kun seuraan ihmisiä metrossa ja bussissa: omaan puhelimeen. Kännykkä on luonteva väline kirjautua moniin palveluihin, joissa muutenkin jo hoidamme omia asioitamme.

Ruotsin suositussa minPension-palvelussa laskelmia tehdään ahkerasti. Ruotsissa eläke koostuu kolmesta eri osasta, eli palvelun mahdollistamiseksi tarvitaan monen toimijan yhteistyötä. Myös meillä Suomessa on aloitettu selvitys, miten oma henkilökohtainen eläketieto voitaisiin saada helpommin jokaisen käyttöön.

Sini Kivihuhta
varatoimitusjohtaja, Ilmarinen

 • Martti Kojola 27.6.2019 klo 07.51
  Haluan tietää eläkkeeni määrän
  Vastaa kommenttiin
 • Martti Kojola 27.6.2019 klo 07.54
  Mihin eläkkeeni karttuu jos teen töitä 68 vuotiaaksi? Vuositulo keskimäärin 60 000 €. Tarviiko sen jälkeen maksaa eläkemaksuja? Jos jään nyt 65 vuotiaana eläkkeelle tarviiko maksaa eläketurvamaksuja. Jos toimin yrittäjänä kuinka silloin on?
  Vastaa kommenttiin
 • Pekka Juhani Hursti 27.6.2019 klo 10.31
  Haluaisin tietää eläke kertymäni tällä hetkellä ja kun olen eläkeiässä
  Vastaa kommenttiin
 • Martti Kojola 28.6.2019 klo 04.38
  Saako kysymyksiin vastauksia?
  Vastaa kommenttiin
 • Sini Kivihuhta 28.6.2019 klo 07.11
  Eläke karttuu ainakin 68 vuotiaaksi. Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä Tyel- vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta. Sen jälkeen ei makseta eläkevakuutusmaksuja eikä uutta eläkettä enää kartu. Sama koskee yrittäjän vakuuttamista. Yrittäjänä sinun kannattaa olla vakuuttamisestasi yhteydessä asiakaspalveluun. Oman eläkekarttuman voi tarkistaa oman eläkeyhtiön verkkopalvelusta, käytännössä pankkitunnuksilla. ystävällisin terveisin Sini Kivihuhta
  Vastaa kommenttiin
 • Leena Liljestrand 20.10.2019 klo 10.20
  Olin Suomessa töissä 1975-80, sitten muutin ulkomaille. Onko minulle kertynyt yhtään eläkettä? Synnyinvuosi 1958.
  Vastaa kommenttiin
  • Sami Kelhä / Ilmarinen 21.10.2019 klo 12.44
   Hei, ennen vuotta 2005 eläkettä ei karttunut alle 23 -vuotiaana tehdystä työstä. Oman eläkekarttuman voit tarkistaa oman eläkeyhtiösi verkkopalvelusta.
   Vastaa kommenttiin
 • Jani Lepistö 18.12.2019 klo 18.58
  Ilmarisen kanssa ainakin yrittäjien kannattaa olla tarkkana. Meidän yritys siirsi 1.10 alkamaan yel vakuutukset Ilmariseen ja sen jälkeen on soiteltu toistakymmentä kertaa kun Ilmarinen päätti pudottaa yli puolella yel tulojamme. Aina vakuutettu et nyt homma kunnossa ja korjataan asia mutta aina tulee väärillä summilla laskuja. Pyydetään hävittämään laskut et tulee uudet mutta yllättäin sitte perintätoimistolta tulee vanhoista vääristä laskuista kirjeitä. Tänään viimmeksi soiteltu ja aina pahoittelevat virheitä (meidän kohdalla vain sattunut huono tuuri kun monta virhettä sattunut, järjestelmä bugeja, harjottelijoita, postilakkoa) mutta mitään korvausta eivät koe olevan velvollisia suorittamaan. Pahinta tässä se et yel vakuutusta ei voi siirtää pois ku vasta vuoden päästä. Lakisääteinen tapaturma vakuutuskin ollut tän ajan alimitoitettu ku se tulee yel tulojen mukaan. Onneksi ei ole mitään vahinkoa sattunut.
  Vastaa kommenttiin
  • Sami / Ilmarinen viestintä 20.12.2019 klo 08.05
   Kiitos palautteesta ja pahoittelut huonosta asiakaskokemuksestanne! Välitän palautteen eteenpäin, jotta voimme parantaa toimintaamme.
   Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 3.5.2021

Exit koronasta -suunnitelma työpaikoille – oikeastiko?

Viime viikkojen päivän ilahduttavin hetki on ollut noin kello 11.35, jolloin THL on julkistanut uudet koronaluvut. Ne ovat olleet laskusuunnassa ja yrityksissä on ruvettu entistä rohkeammin keskustelemaan etätyöläisten toimistoille paluusta.

Exit koronasta -suunnitelma työpaikoille – oikeastiko?

Blogit 28.4.2021

Alhainen korkotaso nakertaa tulevia eläkkeitä – miten säästämme lapsillemme 100 miljardia?

Suomalaisten eläkevaroja rahastoidaan, mutta samalla alhainen korkotaso syö odotettuja sijoitusten tuottoja. Onnistummeko nostamaan odotettuja sijoitustuottoja yhdellä prosenttiyksiköllä ja helpottamaan tulevien sukupolvien taakkaa 100 miljardilla eurolla? Katse tulisi kiinnittää siihen, miten eläkeyhtiöiden sijoitustoimintaan saadaan lisäjoustoja vastuuvelan tai vakavaraisuusvaateiden laskentaa muokkaamalla.

Alhainen korkotaso nakertaa tulevia eläkkeitä – miten säästämme lapsillemme 100 miljardia?

Blogit 21.4.2021

Korona – uusi naula globalisaation arkkuun?

Globalisaatio on ollut hyvä asia monin tavoin. Ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntyminen lisää ymmärrystä, vähentää konflikteja ja rikastuttaa kokemusmaailmaamme. Lisäksi globalisaation tuomat elintasohyödyt ovat olleet merkittäviä ainakin meille suomalaisille. Suomi on pieni avotalous, jolle kansainvälinen kauppa on elintason säilyttämisen kannalta keskeistä. Suomi vie ja tuo, nettohyödyt ovat kansantaloudelle ja kansalaisille ilmeiset.

Korona – uusi naula globalisaation arkkuun?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita