Blogit

Kiinnostu, kuuntele ja ole läsnä

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Etera yhdistyivät 1.1.2018. Viime vuosi oli minulle Eteran toimitusjohtajana erikoinen. Alkuvuoden aikana neuvottelimme pienessä piirissä varsinaisen työn rinnalla yhdistymisestä. Vuorokauteen ei tullut lisätunteja, vaikka kuinka niitä kaipasin. Kollegoilleni tuli varmasti mieleen vuoden aikana: ”Mitä tuo kaveri oikein puuhaa?” En ollut niin paljon paikalla kuin ennen. Silloin kun olin paikalla, en ollut läsnä. Ajatukset olivat muualla.

Minulla oli onneksi luottamuspääomaa sen verran, että haastavasta ajasta selvisimme työyhteisönä melko vähäisin vaurioin. Mutta kyllä asetelmassa oli aineksia luottamuksen murenemiseen. Talousihminen minussa näkee tässä ilmiselvän ja merkittävän riskin. Mikään ei laske tuottavuutta asiantuntijayrityksessä yhtä nopeasti kuin keskinäisen luottamuksen menetys. Ja kun luottamuksen kerran menettää, sitä on todella vaikea, ellei mahdotonta, enää palauttaa entiselleen. Sen verran tästä vuodesta jäi arpea, että oli helppo valita lupaus vuodelle 2018: olen enemmän läsnä.

Uskon, että viime vuodesta on mahdollista oppia. Kuitenkaan se, että tiedon tasoja on monia, ei ole yrityksessä mitenkään erikoinen tilanne. Tämä ei koske pelkästään yritysjohtoja yrityssalaisuuksineen vaan myös kaikkia asiantuntijoita, joilla omalla alueellaan on syvempi asiantuntemus kuin kenelläkään muulla yrityksessä. Esimies ei todennäköisesti ole yhtä kova osaaja kuin järjestelmän syväasiantuntija.

Johtamisen ja esimiestyön rungoksi nousevatkin yhä enemmän ihmiset eli yksilöiden huomioiminen, ei niinkään asiantuntemus tai asioiden työnjohto. Tällainen johtaminen ei onnistu, ellei ole ihmisistä kiinnostunut ja ole läsnä siellä missä he ovat.

Aivan yksiselitteistä tämä ei tietenkään ole. Keskustelin viime vuonna työtilojen kehittämisestä kesätyöntekijäryhmän kanssa. Häpeän vieläkin, että minulla kesti jonkin aikaa ymmärtää, että he kommentoivat sähköisiä työtilojamme, eikä sitä, mitä minä tällä sanalla ensimmäiseksi ajattelin. He olivat tietenkin oikeassa. Etätyötä tekevässä organisaatiossa toimiva sähköinen työtila on yhtä tärkeä asia kuin fyysiset työtilat. Tämän täytyy näkyä johtamisessakin.

Elämme kaikki yhä erikoistuneemmissa informaatiokuplissa, joissa viestit menevät ristiin ja sanojen merkitykset muuttuvat tahattomasti tai tahallisesti. Luottamuspääoma on vaarassa mureta.

Tämän kehityksen edessä ei kannata jäädä passiiviseksi, vaan miettiä keinoja vaikuttaa rakentavampaan suuntaan. Ainakin omalla työpaikalla ja omassa yhteisössä. Keino on melko yksinkertainen: ole kiinnostunut lähimmäisistäsi, kuuntele ja ole läsnä.

Stefan Björkman
varatoimitusjohtaja
Ilmarinen

Kun töissä viettää lähes puolet aikuiselämästään, olisi kai reilua, että siitä edes vähän tykkäisi. Me pyysimme suomalaisia yritysjohtajia tekemään uudenvuodenlupauksia, jotka vahvistavat hyvää virettä heidän työpaikoillaan. Mikä on sinun lupauksesi?

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.7.2021

Pakollinen ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on hyvä uutinen – myös sijoittajille

Sijoittajia kiinnostavat sekä toimintaympäristön riskit sijoituskohteena oleviin yrityksiin että yritysten toiminnan vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan ja ympäristöön. Ihmisoikeudet ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Yritystoimintaan ja ihmisoikeuksiin liittyvää tietoa on saatavilla, mutta jatkossa tarvitaan yhä kokonaisvaltaisempaa tietoa sijoituspäätösten tueksi. EU:n valmisteilla oleva yritystoiminnan ja hankintaketjujen vastuullisuutta koskeva regulaatio edellyttää yrityksiä kiinnittämään yhä tarkemmin huomiota toimintansa ihmisoikeusvaikutuksiin mahdollistaen kattavamman tiedon myös sijoittajille.

Pakollinen ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on hyvä uutinen – myös sijoittajille

Blogit 21.7.2021

Hei liikkuja – onko mittalaitteesi renki vai isäntä?

Monelle meistä kunto- ja terveysliikkujista kesä on kestävyysliikunnan kulta-aikaa. Löydämme liikkumisen iloa muun muassa luonnosta nautiskellen kävelylenkin lomassa, lenkkipolkuja pinkoen tai pyörän selässä kiitäen. Monet hurahtavat laskemaan omia kilometrejään ja tähtäävät täysillä kohti omia tavoitteitaan tai kisailevat esimerkiksi pyöräkilometreistä Kilometrikisassa. Ranteeseen puetaan tietenkin suoritusta mittaava älylaite. Eihän sitä muuten tiedä liikkuneensa.

Hei liikkuja – onko mittalaitteesi renki vai isäntä?

Blogit 24.6.2021

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin

Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään on vaatimaton Suomen Yrittäjien tuoreen tutkimuksen perusteella, alivakuuttaminen on yleistä ja valtion rahoitus on kasvussa. Vuoroin arvostellaan yrittäjiä ja eläkevakuuttajia alivakuuttamisesta. Mistä tässä on oikein kyse?

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin
Lisää ajankohtaisia artikkeleita