Blogit

Kiinnostu, kuuntele ja ole läsnä

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Etera yhdistyivät 1.1.2018. Viime vuosi oli minulle Eteran toimitusjohtajana erikoinen. Alkuvuoden aikana neuvottelimme pienessä piirissä varsinaisen työn rinnalla yhdistymisestä. Vuorokauteen ei tullut lisätunteja, vaikka kuinka niitä kaipasin. Kollegoilleni tuli varmasti mieleen vuoden aikana: ”Mitä tuo kaveri oikein puuhaa?” En ollut niin paljon paikalla kuin ennen. Silloin kun olin paikalla, en ollut läsnä. Ajatukset olivat muualla.

Minulla oli onneksi luottamuspääomaa sen verran, että haastavasta ajasta selvisimme työyhteisönä melko vähäisin vaurioin. Mutta kyllä asetelmassa oli aineksia luottamuksen murenemiseen. Talousihminen minussa näkee tässä ilmiselvän ja merkittävän riskin. Mikään ei laske tuottavuutta asiantuntijayrityksessä yhtä nopeasti kuin keskinäisen luottamuksen menetys. Ja kun luottamuksen kerran menettää, sitä on todella vaikea, ellei mahdotonta, enää palauttaa entiselleen. Sen verran tästä vuodesta jäi arpea, että oli helppo valita lupaus vuodelle 2018: olen enemmän läsnä.

Uskon, että viime vuodesta on mahdollista oppia. Kuitenkaan se, että tiedon tasoja on monia, ei ole yrityksessä mitenkään erikoinen tilanne. Tämä ei koske pelkästään yritysjohtoja yrityssalaisuuksineen vaan myös kaikkia asiantuntijoita, joilla omalla alueellaan on syvempi asiantuntemus kuin kenelläkään muulla yrityksessä. Esimies ei todennäköisesti ole yhtä kova osaaja kuin järjestelmän syväasiantuntija.

Johtamisen ja esimiestyön rungoksi nousevatkin yhä enemmän ihmiset eli yksilöiden huomioiminen, ei niinkään asiantuntemus tai asioiden työnjohto. Tällainen johtaminen ei onnistu, ellei ole ihmisistä kiinnostunut ja ole läsnä siellä missä he ovat.

Aivan yksiselitteistä tämä ei tietenkään ole. Keskustelin viime vuonna työtilojen kehittämisestä kesätyöntekijäryhmän kanssa. Häpeän vieläkin, että minulla kesti jonkin aikaa ymmärtää, että he kommentoivat sähköisiä työtilojamme, eikä sitä, mitä minä tällä sanalla ensimmäiseksi ajattelin. He olivat tietenkin oikeassa. Etätyötä tekevässä organisaatiossa toimiva sähköinen työtila on yhtä tärkeä asia kuin fyysiset työtilat. Tämän täytyy näkyä johtamisessakin.

Elämme kaikki yhä erikoistuneemmissa informaatiokuplissa, joissa viestit menevät ristiin ja sanojen merkitykset muuttuvat tahattomasti tai tahallisesti. Luottamuspääoma on vaarassa mureta.

Tämän kehityksen edessä ei kannata jäädä passiiviseksi, vaan miettiä keinoja vaikuttaa rakentavampaan suuntaan. Ainakin omalla työpaikalla ja omassa yhteisössä. Keino on melko yksinkertainen: ole kiinnostunut lähimmäisistäsi, kuuntele ja ole läsnä.

Stefan Björkman
varatoimitusjohtaja
Ilmarinen

Kun töissä viettää lähes puolet aikuiselämästään, olisi kai reilua, että siitä edes vähän tykkäisi. Me pyysimme suomalaisia yritysjohtajia tekemään uudenvuodenlupauksia, jotka vahvistavat hyvää virettä heidän työpaikoillaan. Mikä on sinun lupauksesi?

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.9.2021

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Tilastokeskuksen 30.9. julkaiseman väestöennusteen mukaan syntyvyys ei ole Suomessa ikärakenteen kannalta riittävällä tasolla. Vaikka syntyvyys on aivan viime aikoina noussut hieman alimmalta tasoltaan, on ennakoitu kehitys pidemmällä aikavälillä huolestuttavaa. Suomen väestö vanhenee ja työikäisten määrä laskee. Tämä johtaa myös kysymykseen eläkkeiden rahoituksen kestävyydestä tulevaisuudessa.

Lisää vakautta eläkejärjestelmän rahoitukseen

Blogit 28.9.2021

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille

Pandemia-aika on ollut minulle haasteellinen. Minä, ihmisrakas ja työkavereiden läsnäolosta voimaasaavaa toimistotyöntekijä, olen naputtanut konettani pääosin etätyön yksinäisyydessä. Kohtaamiset ovat tapahtuneet etänä, ja se ei todellakaan ole sama asia. Minulla on ikävä teitä, rakkaat työkaverini.

Rakkauskirje poissaoleville työtovereille
Lisää ajankohtaisia artikkeleita