Blogit

Jokaisen nuoren mieli on arvokas – miten tuet nuoria työelämän alkutaipaleella?

Jokaisen nuoren mieli työpaikalla on arvokas. Miten kohtaan nuoret aidosti, arvostavasti ja hyödynnän heidän kokemuksiaan myös työpaikalla? Miten tukea nuorten hyvinvointia ja jaksamista työssä?

Tämän vuoden Maailman mielenterveyspäivän 10.10. kampanjan tavoitteena on kannustaa kohtaamaan nuoret yhdenvertaisesti. Teema liittyy myös Ilmarisen Mielellään töissä -projektiin, jonka teemana on nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentämisessä.

Huomaa kaikki hyvä nuoressa! – työelämään siirtyminen on tärkeää nuorten itsenäistymiselle

Veera Pohjolainen, Ilmarisen asiantuntijalääkäri ja psykiatri, haluaa haastaa jokaista aikuista tukemaan nuoria heidän työelämänsä alkutaipaleella.

”Kun pohdin teemaa nuoren kohtaaminen työpaikalla ehkä ensimmäisessä työharjoittelussaan tai vaikka ensimmäisessä työpaikassaan, nousi mieleeni ajatus siitä, mitä aivan pienen vauvan kehityksessä ajatellaan tapahtuvan. Ajatellaan, että ihmisen hyvä kokemus omasta itsestä saa alkunsa siitä, mitä isän ja äidin katse kertoo pienelle vauvalle. Läheisen ihaileva, rakastava ja elävä katse synnyttää kokemuksen, että hän on hyvä ja rakastettu juuri omana itsenään.”

Vaikka työharjoitteluun ensimmäistä kertaa tuleva nuori ei ole enää lapsi, niin hänkin toivoo tulevansa nähdyksi siten, että häntä ja hänen työpanostaan arvostetaan. Huomaa hyvä eli kaikki se potentiaali, joka nuoressa on. Nuori on usein epävarma uudessa tilanteessa, ja hän kaipaa käytännön tukea, kannustusta, ja sitä, että hänenkin osaamisensa nähdään ja sitä hyödynnetään.

Nuori on myös matkalla aikuisuuteen. Se, että nuori kykenee tekemään työtä tai opiskelemaan, on tärkeää myös psyykkisen kehityksen kannalta: hän saavuttaa itsenäisyyttä, mahdollisuuden toimeentulon kautta järjestellä elämäänsä mielensä ja tarpeensa mukaan.

Nuoren itsetunto vahvistuu työssä – ja sen huomaa ulkopuolinenkin

Elina Marjamäki, Mieli ry:n nuorisotoiminnan asiantuntija haluaa innostaa jokaista aikuista ymmärtämään, että he kaikki voivat vaikuttaa vahvistavasti nuorten mielenterveyteen. Siihen ei tarvita isoja tekoja vaan monia pieniä tekoja arjessa ja aina nuoressa piilevän potentiaalin näkemistä.

Hän kertoo seuranneensa läheltä tilanteita, joissa nuori vahvistuu, löytää oman osaamisensa työelämässä ja kuinka kokonaisvaltaisesti se näkyy nuoren itsetunnossa.

”Uskoisitko, että kaupan kassalla topakasti henkkareita vaativa nuori on tärissyt kuin haavanlehti vain pari kuukautta aiemmin yrittäessään rohkaistua vaatimaan henkkareita?”

Työnantajana tai vanhempana kollegana kannattaakin aina pitää katse siinä, mitä nuoresta mahtaa kuoriutua, kun hän saa kokemusta uusista työtehtävistä ja kannustusta ja tukea. Nuorten kasvupotentiaali on valtava, ja jos me aikuiset tuijotamme liian tiukasti vain heidän tämänhetkistä osaamista ja kykyjä, niin menetämme paljon (eikä vähiten euroja), emmekä saa valjastettua nuorissa uinuvia taitoja käyttöön.

Millaisia ovat työnantajan keinot luoda sellaisia rakenteita, joiden kantamana nuorten potentiaali ja energia saadaan lentoon ja mielenterveys vahvistuu?

Viisi hyvää ohjetta nuorta kohtaavalle aikuiselle työpaikalla

1. Kiinnostu nuoresta ja kysy, mitä kuuluu ja miten työpaikalla sujuu 

Ole avoin ja opi uutta. Mitä uusia näkemyksiä voit itse saada? Millaisia uusia näkökulmia työhön ja työpaikalle voidaan nuoren kautta saada? Nuorten maailma on täynnä innostusta, ideoita, unelmia, tavoitteita, näkemyksiä, ei pelkkää huolta ja murhetta.

Älä kuitenkaan pelästy, jos nousee huolia. Ei haittaa, vaikka asioihin ei ole aina ratkaisuja, vaan tärkeintä on kuunnella nuorta ja pohtia yhdessä.

2. Salli mokat ja virheet

Muista nuoren näkökulma asioihin. Hän on mahdollisesti ensimmäistä kertaa työpaikassa, kaikki on uutta ja vierasta. Rohkaise nuorta, kannusta, anna tilaa oman polun löytämiselle. On tärkeää saada ja voida olla omalla tavallaan, omana itsenään työpaikassa, mutta myös saada tukea työelämätaitoihin ja kannustusta, palautetta sekä apua tarvitessaan. Moni nuori vaatii itseltään paljon ja on stressaantunut nuoresta iästään huolimatta. Siksi on tärkeää välittää tietoa itsemyötätunnosta: riität sellaisena kuin olet.

3. Löydä nuoren vahvuudet työssä ja kerro ne hänelle

Mieti mitä vahvuuksia nuoressa näet, tuo ne esiin ja sanoita ääneen. Monen nuoren on vaikea tunnistaa omia vahvuuksiaan, mutta aikuisella voi olla tästä enemmän kokemusta. Huomioi siis ne hetket, jolloin nuori on ollut sinnikäs, avulias, osaava, idearikas. Millaisin sanoin tai tarinoin voit vahvistaa häntä? Muistele omaa ensimmäistä työpaikkaasi tai työelämäkokemusta. Millaisia epävarmuuden tunteita sinulla itselläsi oli tulevaisuuden suhteen? Kenen rohkaisevat sanat ovat jääneet soimaan mielessäsi?

4. Ilo ja huumori

Myönteisyys ja optimismi on tämän neuvon pointti. Nuorissa on iloa ja naurua. Kohtaa nuori aidosti ja pieni pilke silmäkulmassa. Yhteinen huumori tuo lähestyttävyyttä ja kohtaaminen on aidompaa.

5. Tukea ja turvaa

Työelämässä voi tulla eteen vaikeitakin vuorovaikutustilanteita tai muita haasteita. Tällöin nuorten mielenterveyttä vahvistaa se, että he saavat työkavereilta ja esihenkilöiltä tukea ja apua. Haasteista myös oppii ja siinä auttaa työnantajan jämäkkä tuki.

Veera Pohjolainen
psykiatri, asiantuntijalääkäri, Ilmarinen

Elina Marjamäki
asiantuntija, mielenterveyden edistäminen, Mieli ry

Lue lisää:

 • Maailman mielenterveyspäivänä näytä vihreää valoa yhdenvertaisuudelle: mieli.fi/kymppikymppi
 • Mieli ry:n sivuilta löydät Mitä Mielessä? -verkkotestin. Testi toimii välineenä, jolla voi johdatella kysymään, mitä nuorelle kuuluu ja keskustelemaan hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista asioista, ja tasavertaisen yhteyden synnyttäjänä nuoren ja aikuisen välillä.
 • Ilmarisen juhlistaa tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan suomalaisten eläkkeiden turvaajana ja työelämän kumppanina. Juhlavuoden teemana on nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentäminen. Lue lisää Mielellään töissä -projektista. 
 • Ilmarisen TyökykyAreenasta löydät tietoa mielenterveyden tukemisesta työpaikalla. Tutustu TyökykyAreenaan.
 • Juha värtinen 17.10.2021 klo 14.59
  Kyllähän ammattioppilaitoksissa pitäise olla käytännön töitä opiskelin lisäksi,näin nuori pääsisi"sisään"tulevaan ammattiin.
  Vastaa kommenttiin
 • Juha värtinen 17.10.2021 klo 15.01
  kyllähän ammattioppilaitoksissa pitäisi olla enemmän työhön liittyvää käytännön harjoittelua,jolloin nuori pääsee paremmin sisään tulevaan ammattiinn
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 18.1.2022

Kun pomo mahdollistaa päihdeongelman

Yhtä asiaa olen koko työterveyslääkärin urani ajan ihmetellyt. Tilastojen mukaan 47 prosenttia suomalaisista miehistä ja 25 prosenttia naisista käyttää liikaa alkoholia*. Tämän päälle tulevat muut päihteet. Silti kun olen kysynyt työterveydessä yritysten johdolta, miten päihdeasioita heillä hoidetaan, olen saanut kovin usein iloisen vastauksen: ”Onneksi meillä ei ole ollut sellaisia ongelmia.” Joko tilastot valehtelevat tai todella moni sulkee silmänsä.

Kun pomo mahdollistaa päihdeongelman

Blogit 11.1.2022

Eläkejärjestelmän kehittäminen vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä

Suomessa on viime aikoina käyty runsaasti keskustelua eläkkeistä ja eläkejärjestelmästä. Se on hyvä asia, koska eläketurva koskettaa tavalla tai toisella jokaista suomalaista, ja eläkejärjestelmän kehittämisessä tarvitaan laajaa yhteistyötä. Työeläkejärjestelmää on Suomessa kehitetty 1960-luvulta lähtien systemaattisesti ja pitkäjänteisesti työnantajien, työntekijöiden ja valtiovallan kolmikantayhteistyönä.

Eläkejärjestelmän kehittäminen vaatii pitkäjänteistä yhteistyötä

Blogit 20.12.2021

Vetovoimaisimman työelämän kumppanin rakentaminen jatkuu

Keväällä 2019 asetimme Ilmarisen strategiseksi tavoitteeksi olla vetovoimaisin työelämän kumppani – vastuullisesti sinua varten. Strategian toteuttaminen on edennyt hyvin kaikilla osa-alueilla. Ensimmäisen tavoitekauden päättyessä on hyvä summata mennyttä ja suunnata katse tulevaan.

Vetovoimaisimman työelämän kumppanin rakentaminen jatkuu
Lisää ajankohtaisia artikkeleita